ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Ψηφίστηκε από οκτώ μόλις βουλευτές!

Με παρόντες μόλις οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψηφίστηκε προχθές αργά το βράδυ επί της αρχής του ο «τρομονόμος», ενώ και χτες η πρώτη ενότητα των άρθρων ψηφίστηκε από μόλις έξι βουλευτές!

Παρά τον κομπασμό του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλου ότι είναι θετικό «για τη δημοκρατία» που τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν με την ψήφιση του «τρομονόμου» είναι χαρακτηριστικό ότι από όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν, μόνο ένας (εκτός από τον εισηγητή) υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα του «τρομονόμου». Αντίθετα δεν έλειψαν οι βουλευτές που δήλωσαν ότι είναι κατά του νόμου, σε σημείο που η βουλευτής της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη να πει στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι οφείλει μεγάλες χάρες στη ΝΔ που στηρίζει το νομοσχέδιο, γιατί κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν τον στήριξε.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσαν την πρώτη μέρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσίμας, Σ. Βαλυράκης, Γ. Τσεκούρας και Δ. Γκούσκος, ενώ είναι χαρακτηριστικές και οι χτεσινές τοποθετήσεις όσων καταψηφίζουν το νομοσχέδιο. Ο Σ. Μπένος είπε ότι δεν αισθάνεται περήφανος που η παράταξή του έφερε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ο Φ. Ιωαννίδης τόνισε ότι οι Αμερικανοί ζητάνε συλλήψεις και δεν ενδιαφέρονται εάν παραπεμφθούν αθώοι, ενώ ο Π. Κρητικός σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι στερούνται βασικά τους δικαιώματα. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Χ. Καστανίδης, ενώ ο Γ. Δασκαλάκης αναρωτήθηκε τι άλλαξε από το 1994, όταν ακυρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο «τρομονόμος» της ΝΔ και ο Σ. Βαλυράκης επανέλαβε ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια υπό τον έλεγχο της ΣΙΑ και του FBI.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη χτεσινή του ομιλία εξέφρασε τη χαρά του που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στηρίζουν τον «τρομονόμο» κάτι που όπως είπε είναι «θετικό για τη δημοκρατία». Θέλοντας να απαντήσει στις κριτικές ότι δε χρειάζεται ειδικός «τρομονόμος» είπε το εξωφρενικό ότι αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική αλλά δεξιά αντίληψη, αφού η πολιτική της αδράνειας θα οδηγήσει σε χειρότερες διατάξεις! Ανακοίνωσε δε ότι με διάταξη στον «τρομονόμο» στους «ανανήψαντες τρομοκράτες» που συνεργάζονται με τις αρχές θα χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους.

Στόχος το οργανωμένο κίνημα

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας των διατάξεων του «τρομονόμου» είναι ότι εισάγει δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και την πολιτική δράση, η οποία αναγκάζεται να απαντήσει στην κρατική βία.

Οπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα στην προχθεσινή της ομιλία - πριν την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ από τη συζήτηση - «κανένα λαϊκό κίνημα, ούτε εθνικοαπελευθερωτικό, δεν ξεκίνησε χρησιμοποιώντας τη βία. Απάντησε στη βία. Και δεν είναι μόνο τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, είναι και τα κινήματα σε χώρες που δεν είναι αποικίες και που αντιμετωπίζουν τη βία, τα κλομπ, το DNA, την παρακολούθηση κ.ά.».

Αυτό είναι το πρόβλημα, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τόνισε: «Η πορεία, η κατάληψη κλπ, όλα αυτά συγχέονται. Γιατί μία κατάληψη και ένα κλείσιμο ενός δρόμου μπορεί να έχει συνέπειες για τους επιχειρηματίες κυρίως. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα για οικονομικούς στόχους ή που έχει οικονομικές συνέπειες. Εμείς, τόνισε, είμαστε υπέρ της οργανωμένης μαζικής πάλης με όλες τις μορφές και που ταυτόχρονα παίρνει μέτρα περιφρούρησης και δε δίνει τροφή στους τρομοκράτες».

Στη δική του παρέμβαση την πρώτη μέρα της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι με τον «τρομονόμο» υπάρχει σαφής υποχώρηση από τον νομικό πολιτισμό της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι παλιότερα και στο Σύνταγμα και στο ποινικό μας σύστημα το πολιτικό έγκλημα αντιμετωπιζόταν εντελώς διαφορετικά από ό,τι το κοινό έγκλημα, αλλά σήμερα με τον «τρομονόμο» επέρχεται ισοπέδωση και παρακάμπτει ακόμα και τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε δε στην ιστορική εμπειρία κατάχρησης των νόμων και τόνισε ότι παλιότερα υπήρχε για τη ζωοκλοπή η ποινή της εκτόπισης που όμως χρησιμοποιήθηκε ως εκτόπιση των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, ενώ υπήρξε και ο 509 για την εσχάτη προδοσία που χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε βάρος των κομμουνιστών, αλλά και άλλων δημοκρατών ιδιαίτερα την περίοδο της χούντας.

ΠΙΕΡΙΑ
Εξω οι ΝΑΤΟφονιάδες από το Λιτόχωρο

Μαχητική πορεία των κομμουνιστών στην πόλη, οι οποίοι απαίτησαν να φύγουν από τον τόπο τους οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ράμπο

Την αντίσταση του λαού συναντούν σε κάθε τους βήμα οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ράμπο που με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλωνίζουν στην ελληνική γη, προσβάλλοντας κάθε έννοια εθνικής αξιοπρέπειας και κυριαρχίας. Χτες οι κομμουνιστές της Πιερίας όρθωσαν για άλλη μια φορά το ανάστημά τους και απαίτησαν να φύγουν οι Αμερικάνοι φονιάδες από τον τόπο τους, που όπως αφήνεται να διαρρεύσει - χωρίς να αποκλείεται άλλο ενδεχόμενο - κατά εκατοντάδες έχουν στρατοπεδεύσει έξω από το Λιτόχωρο, στο πλαίσιο της προεκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος».

Η ελληνοαμερικανική άσκηση αμφίβιων επιχειρήσεων μεσαίας κλίμακας διεξάγεται από τις 5 ως τις 15 του Ιούνη στον Παγασητικό, στη Σκύρο και τον Αϊ - Στράτη. Συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες της 24ης ταχυκίνητης Ταξιαρχίας και ανάλογος αριθμός Ελλήνων.

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί έχουν στρατοπεδεύσει με οχήματα, πυροβόλα και όλα τα πολεμικά τους σύνεργα σε δύο σημεία, πάνω από την εθνική οδό, και όπως φαίνεται λειτουργούν ανεξάρτητα από τους Ελληνες στρατιώτες που επίσης συμμετέχουν στην άσκηση. Το μεγαλύτερο αμερικανικό στρατόπεδο στήθηκε στο χώρο πίσω από το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο - προφανώς για να σηματοδοτήσει τον πολιτισμό των όπλων που κουβαλούν μαζί τους - που βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και το δεύτερο μέσα στο χώρο του πεδίου βολής Λιτοχώρου. Οι Ελληνες στρατιώτες βρίσκονται εγκαταστημένοι σε άλλο χώρο, μακριά από τους «συμμάχους».

Από χτες το πρωί οι Αμερικανοί πραγματοποιούν βολές και κανείς δεν είναι σε θέση να ενημερώσει για το υλικό που περιέχουν τα βλήματα, αν είναι «ασφαλές» ή όχι για την υγεία των κατοίκων. Και φυσικά οι φόβοι εντείνονται μετά τις αποκαλύψεις για την προσφιλή τακτική των επικυρίαρχων να χρησιμοποιούν βλήματα και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια εκφράστηκε και από πλευράς των Ελλήνων στρατιωτικών, για το γεγονός ότι δεν έχουν καμία άλλη αρμοδιότητα, πέρα από το γνωστό και κατοχυρωμένο πλέον ρόλο της ορτινάτσας.

Οι κομμουνιστές λοιπόν, αργά το απόγευμα πραγματοποίησαν μαχητική πορεία μέσα στην πόλη του Λιτοχώρου, καλώντας το λαό να αντιδράσει και να εμποδίσει τη χρήση της Πιερικής γης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες. Στη θύμηση όλων ήρθε η περίοδος των αμερικανικών αποβατικών επιχειρήσεων στο λιμάνι της Γρίτσας και η λυσσαλέα απάνθρωπη δράση των δυνάμεων καταστολής που είχαν αναλάβει να φυλάσσουν τους εισβολείς από τον αγωνιζόμενο λαό.

Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, πορεύτηκαν στη συνέχεια προς το μεγάλο στρατόπεδο των Αμερικανών και απαίτησαν: «Killers go home», «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε».

ΟΒΣΑ
Κίνδυνος για δημοκρατικά δικαιώματα - ελευθερίες

Το «τρομονομοθέτημα» της κυβέρνησης Σημίτη καταδικάζει για άλλη μια φορά ο συνδικαλιστικός φορέας των ΕΒΕ. Σε ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ αναφέρει ότι ο «τρομονόμος» είναι κίνδυνος για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. «Είναι γνωστό, επισημαίνει η ΟΒΣΑ, ότι οι ΗΠΑ και μια σειρά κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σαν όχημα για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, για να επιβάλλουν τη νέα τάξη, να νομιμοποιούν επεμβάσεις και πιέσεις σε βάρος κυβερνήσεων, λαών, κινημάτων, πολιτών, που με διάφορες πολιτικές δραστηριότητες αντιστέκονται, αντιπαλεύουν, αμφισβητούν τη "νέα τάξη", την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Εκδήλωση των δικηγόρων

Αλλη μια παρέμβαση ενάντια στο νέο «τρομονόμο» πραγματοποιούν οι δικηγόροι της Αθήνας. Πέντε συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΔΣΑ συνδιοργανώνουν σήμερα συγκέντρωση - εκδήλωση ενάντια στο νέο «τρομονόμο». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου, στις 7.00 το απόγευμα.

Οι παρατάξεις που διοργανώνουν την εκδήλωση είναι η «Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή» (ΔΣΑ), οι «Δικηγόροι σε Κίνηση», η «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων», η «Ενωση Ενεργών Δικηγόρων» και η «Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας» (ΣΑΚΔΑ). Οι παραπάνω παρατάξεις εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους Π. Γαλετσέλλη, Κ. Γιαννακό, Αν. Δημητρόπουλο, Β. Δημόπουλο, Μ. Κοκκινάκη και Ζωή Μήλιου.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δικηγόροι της Αθήνας έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στον «τρομονόμο» με ομόφωνο ψήφισμα πρόσφατης γενικής συνέλευσης, όπου ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα επισήμαναν ότι το τρομονομοθέτημα δεν επιδέχεται βελτιώσεις και δεν αλλάζει ο αντιδραστικός του χαρακτήρας.

Η Επιτροπή Φορέων της Αίγινας ενάντια στον «τρομονόμο», πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην παλιά προβλήτα της Αίγινας, με ομιλητή τον Γ. Μανουσογιαννάκη, πρόεδρο του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ