ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οργανώνουν τη συνέχεια του αγώνα

Παναττική σύσκεψη τη Δευτέρα, συγκέντρωση την Πέμπτη 14 Ιούνη

Κάλεσμα προς όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων - μελών της, απευθύνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει τη Δευτέρα 11 Ιούνη στις 9.30 το πρωί στα γραφεία της (Σωκράτους 23). Θέματα της σύσκεψης θα είναι το Ασφαλιστικό, ο «τρομονόμος» και άλλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Παράλληλα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε αγωνιστικό πρόγραμμα, με πρώτη επόμενη κινητοποίηση τη συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 14 Ιούνη στις 9.30 το πρωί, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας.

Η Κοινωνική Ασφάλιση και ο «τρομονόμος» ήταν τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην περιφερειακή σύσκεψη των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ Νοτιοδυτικής Ελλάδας που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στα πλαίσια των συσκέψεων - ενημέρωσης που διοργανώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σε όλη τη χώρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν κλιμάκια από τις διοικήσεις των σωματείων Πάτρας, Πύργου, Αμαλιάδας, Αγρινίου, Λουτρακίου, Αιγίου και Ξυλοκάστρου.

Κεντρικός ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο Β. Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μπει φραγμός στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιβάλει τα αντιδραστικά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση και στα δημοκρατικά δικαιώματα, επαναφέροντας τον ελληνικό λαό σε άλλες εποχές και νοοτροπίες. Κάλεσε, ακόμα, τους συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, με τη συσσώρευση της εμπειρίας που διαθέτουν, να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις που διαρκώς προγραμματίζονται και να μην επιτρέψουν τα σχέδια που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι της ΕΕ, της ΟΝΕ, το ΝΑΤΟ, ώστε να περάσουν αλυσίδες στο λαό και το συνδικαλιστικό κίνημα.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιά ανταπόκριση στο κάλεσμα για την παναθηναϊκή σύσκεψη

Τη Δευτέρα στις 4.30 μ.μ. στο Σπόρτινγκ

Σε έναν ανοιχτό διάλογο με μόνο προαπαιτούμενο τη συνειδητή στράτευση, την καθημερινή δράση για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, καλεί τους συνδικαλιστές της Αθήνας η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Το ΠΑΜΕ, με την παναθηναϊκή σύσκεψη που γίνεται μεθαύριο Δευτέρα, στις 4.30 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, φιλοδοξεί να κάνει ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα, στην κλιμάκωση της πάλης, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στο συντονισμό των αγωνιστικών δυνάμεων στο επίπεδο της Αθήνας.

Σήμερα, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι η ώρα οι αγωνιστικές δυνάμεις να συζητήσουν ανοιχτά για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ρόλο και τις ευθύνες του ΠΑΜΕ και κυρίως μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης να δώσουν προοπτική στους αγώνες. Ηδη η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, βρίσκει μεγάλη απήχηση και στην παναθηναϊκή σύσκεψη αναμένεται να πάρουν μέρος συνδικαλιστές από ευρύτερους πολιτικούς χώρους και παρατάξεις.

Η επιμονή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στα αντιασφαλιστικά σχέδια, η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που στήνει μαζί τους το σκηνικό του «κοινωνικού διαλόγου» κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αγωνιστική ετοιμότητα και συγκεκριμένη πολύμορφη δράση κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού. Η προώθηση του συντονισμού των αγωνιστικών δυνάμεων και η συγκρότηση συντονιστικού στο επίπεδο της Αθήνας είναι ακόμα ένα ζήτημα που θα εξεταστεί στη σύσκεψη.

Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα σε επιχειρήσεις της Εύβοιας

«Κανένας ψηφοφόρος δεν εξουσιοδότησε ούτε την κυβέρνηση ούτε τη ΝΔ γι' αυτές τις αντεργατικές ανατροπές που επιδιώκουν και κανένας εργαζόμενος δεν εξουσιοδότησε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να παζαρέψουν στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες, θυσίες και αίμα. Γι' αυτό καμία επανάπαυση, κανένας "καλοκαιρινός" εφησυχασμός, όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα». Με αυτά τα λόγια, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, που επισκέφθηκε μαζί με κλιμάκιο του ΚΚΕ τα εργοστάσια ΑΗΣ - Αλιβερίου και τη «ΒΙΟΜΕΚ», κάλεσε τους εργαζόμενους με πολύμορφες κινητοποιήσεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετά, να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας, προβάλλοντας και διεκδικώντας τους δικούς τους στόχους, τα δικά τους σύγχρονα αιτήματα, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

«Για μας - τόνισε - δεν υπάρχει άλλο πίσω. Είναι το έσχατο όριο άμυνας για την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, για τα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να διεκδικήσουν όχι μόνο διατήρηση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων τους, αλλά και διεύρυνσή τους. Οι προτάσεις του ΚΚΕ για Δημόσια, Κοινωνική, υποχρεωτική καθολική ασφάλιση υγεία - πρόνοια αυτόν το χαρακτήρα έχουν, αποτελούν την επιθετική αιχμή, με βάση την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, αφού αυτοί είναι που παράγουν τον πλούτο».

Πράγματι, τόσο οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ όσο και της «ΒΙΟΜΕΚ», δεν είχαν καμία δυσκολία να κατανοήσουν ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Εξάλλου γι' αυτούς τους λόγους η συμμετοχή τους ήταν καθολική στις δυο μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις και «αυτός ο δρόμος» όπως είπαν, είναι που καταλαβαίνει η κυβέρνηση και θα τον ακολουθήσουν, όπως διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους του ΑΗΣ ο Τ. Τσιόγκας κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια. «Στην ολομέτωπη επίθεση - υπογράμμισε - κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτών, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με τη δική τους ενότητα, το δικό τους λαϊκό μέτωπο πάλης για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, στην εγκατάλειψη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην ενίσχυση του ΚΚΕ». Για την ψήφιση του «τρομονόμου», αλλά και το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για την καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων δε στοχεύουν παρά μόνο στην καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Ενα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Αλιβερίου αποτελεί η μεθοδευμένη απαξίωση του σταθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφεραν στο βουλευτή του ΚΚΕ, μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση των μονάδων 1 και 2 που βρίσκονται σε «ψυχρή εφεδρεία», γεγονός που, όπως εκτιμούν, ανοίγει το δρόμο για το πέρασμα ολόκληρης της μονάδας σε ιδιώτες. Επίσης, μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η προσπάθεια που γίνεται για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου από την ΑΓΕΤ και την ΕΝΤΙΣΟΝ Hellas. Το σωματείο και οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι είναι δεδομένο το κλείσιμο του ΑΗΣ και η απώλεια 350 θέσεων εργασίας.

Τοποθετούμενος στο ζήτημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι θέση του Κόμματος είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ (100%). «Εμείς θεωρούμε - υπογράμμισε - ότι η μονάδα του Αλιβερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ισορροπία του νότιου συστήματος και στηρίζουμε τις θέσεις των εργαζομένων». Δήλωσε δε, ότι θα κατατεθεί από το ΚΚΕ Ερώτηση στη Βουλή.

Νωρίτερα ο Τ. Τσιόγκας και κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ επισκέφθηκαν το σταθμό του ΟΣΕ στη Χαλκίδα. Από την ενημέρωση των εργαζομένων, προέκυψε ότι και εδώ μεθοδεύεται «αργά αλλά σταθερά» η απαξίωση της γραμμής Χαλκίδα - Αθήνα (θεωρείται προαστιακός σιδηρόδρομος) για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή της σε γνωστό μεγαλοκεφαλαιούχο. Πρόσφατα η διοίκηση του ΟΣΕ έκοψε 13 δρομολόγια για τα Σαββατοκύριακα, αύξησε τις τιμές των εισιτηρίων κατά 50% και κατάργησε το «μετ' επιστροφής», δηλαδή και την έκπτωση κατά 20% που υπήρχε. Από την άλλη επέβαλε εξοντωτικά πρόστιμα στο 20πλάσιο του εισιτηρίου γι' αυτούς που δεν προλαβαίνουν να βγάλουν εισιτήριο από τα εκδοτήρια των σταθμών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η πληρότητα από 80% που ήταν στη γραμμή Χαλκίδα - Αθήνα και αντίστροφα έπεσε στο 40%.

Προετοιμάζουν την απεργία τους

Με κύριο αίτημα τα αντιασφαλιστικά μέτρα να μείνουν στα χαρτιά, οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου την Πέμπτη 14 Ιούνη και την απεργιακή συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

«Ο κλάδος μας δε θα πέσει στις μυλόπετρες της συναίνεσης και της υποταγής», τονίζει το κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων για την απεργία και τη συγκέντρωση. Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση πιστεύεται ότι θα συμβάλει στο να γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους ότι τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος για το Ασφαλιστικό δεν έχουν καμιά σχέση με τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Το κάλεσμα επισημαίνει ότι τα δημαγωγικά κηρύγματα που εκπέμπει καθημερινά η κυβέρνηση περί «κοινωνικού διαλόγου», «μηδενικής βάσης» κλπ. «κινούνται στα πλαίσια παγίδευσης των εργαζομένων» και ότι η αναδίπλωση της κυβέρνησης «μετά την απεργιακή καταιγίδα, έχει τακτικό χαρακτήρα».

Στα αιτήματα της απεργίας συμπεριλαμβάνονται το σπάσιμο της αδιαλλαξίας των εργοδοτών, η αύξηση του μεροκάματου και κλαδικές συμβάσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες. Γενική είναι η πεποίθηση στους κύκλους των οικοδόμων ότι οι τελευταίες κινητοποιήσεις απέδειξαν πως ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να δώσει συνέχεια στους αγώνες, όχι μόνο για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και για τη λύση χρονιζόντων κλαδικών προβλημάτων.

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στον κλάδο, ενόψει της απεργίας της Πέμπτης, συνηγορεί υπέρ της άποψης που εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη ότι η απεργία θα έχει μεγάλη επιτυχία και η συγκέντρωση θα είναι δυναμική και μαζική. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Κωστόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή στην απεργία θα είναι καθολική και η απεργιακή συγκέντρωση θα αποτελέσει σοβαρό αγωνιστικό βήμα για την προβολή των θέσεων του ταξικού συνδικαλισμού.

Νέο έγκλημα στη «Χαλυβουργική»

Ενας εργάτης, ο Μιχάλης Παπαδάκης, 52 χρόνων, πατέρας δύο παιδιών, είναι το χτεσινό θύμα του Μινώταυρου της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα. Με το νέο έγκλημα στο γκέτο της οικογένειας των «εθνικών ευεργετών», των Αγγελοπουλαίων, οι νεκροί ξεπερνούν πια τους 40! Ο εργάτης σκοτώθηκε λίγο μετά την έναρξη της απογευματινής βάρδιας, όταν κόπηκε ιμάντας στο σύστημα φόρτωσης του φούρνου και ο Μ. Παπαδάκης έλιωσε κάτω από τόνους σίδερο.

Εκδηλώσεις για το ασφαλιστικό

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της περιοχής Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιούνη και ώρα 7 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο με θέμα: «Η επίθεση στο Κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, οι προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και το πλαίσιο για κλιμάκωση του αγώνα». Στην ανακοίνωση της εκδήλωσης επισημαίνεται ότι οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εγκαινιάζουν το «βήμα προς βήμα» διάλογο με την κυβέρνηση παρά την εκφρασμένη αντίθεση «των εκατομμυρίων απεργών, για την καταδίκη του κοινωνικού διαλόγου και την άμεση κλιμάκωση του αγώνα».

Σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων θα γίνει, την Τετάρτη 13 Ιούνη και ώρα 8 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης με θέμα: «Οι νέες εξελίξεις για το ασφαλιστικό και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα». Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στέλεχος του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ