ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Επιτυχία του ΕΑΜ στις πρόσφατες εκλογές

Επιτυχία σημείωσε στις εκλογές της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) το Ενιαίο Αγωνιστικό Μέτωπο Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΑΜ ΙΝΗ) που υποστηρίχτηκε από τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά δυο έδρες.

Στις εκλογές ψήφισαν συνολικά 471 γιατροί και βρέθηκαν 444 έγκυρα ψηφοδέλτια και 17 άκυρα.

Το ΕΑΜ ΙΝΗ πήρε 77 ψήφους και κέρδισε για πρώτη φορά δυο έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Πρωτοβουλία Γιατρών που στηρίχτηκε από διάφορους πολιτικούς χώρους πήρε 205 ψήφους και πέντε έδρες, έναντι τεσσάρων εδρών που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση που υποστηρίχτηκε από την ΠΑΣΚ πήρε 151 ψήφους και τέσσερις έδρες, έναντι εφτά εδρών που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Τέλος, έντεκα ψήφους πήρε ένας μεμονωμένος υποψήφιος.

Το ΕΑΜ ΙΝΗ στην εκλογική του διακήρυξη τάχτηκε με σαφήνεια υπέρ ενός δημόσιου υγειονομικού συστήματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, αξιοπρεπείς αμοιβές, αναγνώριση των χώρων υγείας ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας. Επίσης, θα παλέψει για πραγματικές και καλά πληρωμένες εφημερίες, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια για τους άνδρες και τα 50 για τις γυναίκες, για δημόσια, καθολική, δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νέα καταγγελία για το συνέδριο - παρωδία

Αντιπρόσωπος στο Συνέδριο καταγγέλλει τον τρόπο διεξαγωγής του και όσα συνέβησαν κατά τη διάρκειά του

Η πλήρης υποβάθμιση των εργασιών του 32ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 του Μάη, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ο στόχος για την πλήρη υποταγή των χιλιάδων εργαζομένων στη μεγαλοεργοδοσία, δεν μπορούν να κρυφτούν! Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις που έγιναν πριν και μετά το Συνέδριο από την «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» και τα στελέχη του ΠΑΜΕ για το βρώμικο ρόλο της ηγεσίας στην Ομοσπονδία (ΠΑΣΚΕ - «ΑΠ») ήταν όχι μόνο αληθινές, αλλά ταρακούνησαν και αρκετούς αντιπροσώπους.

Μια ακόμη καταγγελία, που στάλθηκε χτες στο «Ρ» από την Χρυσάνθη Χτενά, αντιπροσώπου στο συνέδριο από το Σωματείο Καθαριστριών Λάρισας, είναι αποκαλυπτική για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Συνέδριο και την παρουσιάζουμε αυτούσια:

«Στις 19 και 20 Μάη, υποτίθεται ότι έγινε στην Ελλάδα το 32ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Τυπικά έγινε το συνέδριο, αλλά αυτό ήταν παρωδία και ξεπεσμός για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Από τους 228 αντιπροσώπους που ψήφισαν στο τέλος για νέα διοίκηση, στο μεγαλύτερο μέρος των εργασιών παραβρίσκονταν στην αίθουσα γύρω στους 50 - 60 αντιπροσώπους. Μάλιστα κάποιο διάστημα απουσίαζε και το προεδρείο του συνεδρίου!

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον πολύπαθο κλάδο των καθαριστριών των σχολείων, από τον οποίο εκλέχτηκα, δεν έγινε κάποια προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων από την Ομοσπονδία όλο το προηγούμενο διάστημα. Ούτε καν κατάφερε να πάρουμε τον τελευταίο χρόνο αύξηση της αμοιβής μας για κάθε αίθουσα.

Επίσης, η εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης, σε εμένα αλλά και σε άλλους αντιπροσώπους, δε μας δόθηκε νωρίτερα, αλλά τη μέρα της έναρξης, με αποτέλεσμα να τη διαβάζω στη διάρκεια του συνεδρίου και να δυσκολεύομαι να πάρω θέση για όσα έγραφε. Να σημειώσω ότι ενώ ξοδεύουν ένα σωρό χρήματα για ταξίδια και σεμινάρια, δεν έδωσαν για την Παρασκευή το βράδυ δωμάτια στο ξενοδοχείο, ώστε να πάμε νωρίτερα και να είμαστε έτοιμοι για την άλλη μέρα.

Αυτά δε θεωρώ ότι ήταν τυχαία. Την ευθύνη γι' αυτό τον ξεπεσμό την έχουν κύρια οι δυνάμεις που είχαν και έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας και ειδικότερα η πρόεδρος Μ. Στεκουλέα και Θ. Βασιλόπουλος, που από ό,τι κατάλαβα δεν ήθελαν να γίνει ένα ουσιαστικό συνέδριο που θα συζητήσει τα προβλήματα των εργαζομένων και θα πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για τη διεκδίκηση λύσεων.

Αποδείχτηκε ότι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν πώς θα εξασφαλίσουν πάση θυσία τα «κουκιά» για να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο της Ομοσπονδίας, απολαμβάνοντας ταξιδάκια στην Ευρώπη, συμμετοχές σε διάφορα σεμινάρια και άλλα τέτοια.

Αυτά με έκαναν να νιώσω αγανάχτηση και θέλω να τα κάνω γνωστά στις συναδέλφισσές μου, όπως και γενικότερα στους εργαζόμενους, γιατί νομίζω ότι αποτελούν ξεπεσμό για το συνδικαλιστικό κίνημα και πρέπει αυτή την κατάσταση να την αλλάξουμε εμείς που ψηφίζουμε από τα σωματεία».

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
Τρομοκρατική απόλυση συνδικαλίστριας

Προσπάθεια συνδικαλιστικής εκδίωξης και τρομοκράτησης των εργαζομένων επιχειρεί η διεύθυνση της ιδιωτικής κλινικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στην Κυψέλη, η οποία απέλυσε παράνομα και αυθαίρετα στις αρχές της βδομάδας την εργαζόμενη - συνδικαλίστρια Βαλεντίνη Σαρακατσάνη. Η διεύθυνση προχώρησε στην απόλυση της εργαζόμενης η οποία είναι μέλος του ΔΣ του σωματείου υπαλλήλων ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να απειλήσει και να εκφοβίσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους ώστε να μην υψώνουν φωνή αντίστασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Αλλωστε η απόλυση έρχεται λίγες μέρες μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις για τις οποίες είχε δραστηριοποιηθεί έντονα η συγκεκριμένη εργαζόμενη στο χώρο της κλινικής ώστε να συμμετέχουν μαζικά όλοι οι εργαζόμενοι του χώρου.

Την περασμένη Τετάρτη, πολυμελές κλιμάκιο συνδικαλιστών από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την Ομοσπονδία και το σωματείο προσωπικού στις ιδιωτικές κλινικές πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της κλινικής απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή της. Οι συνδικαλιστές, κατήγγειλαν στη διεύθυνση ως παράνομη και αυθαίρετη τη συγκεκριμένη απόλυση (σύμφωνα και με το νόμο 1264/82) και ότι στην ουσία αφορά τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα. Η διευθύντρια της κλινικής όμως Ι. Καλογερίδη, επιστράτευσε αστήριχτες δικαιολογίες για την απόλυση και με φωνές και απειλές προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους συνδικαλιστές υποσχόμενη όμως, ότι θα έδινε χτες απάντηση σε νέα συνάντηση. Η διεύθυνση όμως της κλινικής ακολούθησε και χτες την ίδια τακτική και δεν άφησε κανένα περιθώριο επαναπρόσληψης της εργαζόμενης. Αμεση ήταν όμως η απάντηση των συνδικαλιστών που δήλωσαν, ότι δυναμικά και αγωνιστικά θα αντιμετωπιστεί η προκλητική αυτή απόλυση και δε θα την επιτρέψουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο υπαλλήλων ιδιωτικών κλινικών απαιτεί την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης και προειδοποιεί ότι: «Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Στη δράση του σωματείου μας είμαστε συνηθισμένοι από απειλές και εκφοβισμούς. Οποιος πιστεύει ότι έτσι θα σταματήσει την πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους είναι οικτρά γελασμένος». Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στην κλινική σε συνεχή αγώνα με στόχο να σπάσουν την τρομοκρατία και τη σιωπή στην κλινική «Ιπποκράτης».

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Σημαντική νίκη στις πρόσφατες εκλογές

Σημαντική νίκη στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου των εργαζομένων, αλλά και για αντιπροσώπους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πέτυχε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» που στηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αύξησε σημαντικά το ποσοστό της στις εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ και κέρδισε 4 έδρες. Αύξησε επίσης κατά μια τις έδρες της και για τους αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ καταλαμβάνοντας συνολικά τέσσερις έδρες, ενώ πέτυχε και μεγάλη διεύρυνση του αγωνιστικού της ψηφοδελτίου, κατά 70% σε σχέση με τις εκλογές του 1999.

Συνολικά για την ανάδειξη ΔΣ ψήφισαν 611 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 580 έγκυρα 31 άκυρα ψηφοδέλτια.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πήρε 194 ψήφους, ποσοστό 33,4% και 4 έδρες, έναντι 165 ψήφων, ποσοστό 25,6% και 3 έδρες που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές, το 1999.

Αντίστοιχα η ΠΑΣΚΕ Νοσοκομείου Αλεξάνδρα πήρε στις φετινές εκλογές 242 ψήφους, ποσοστό 41,7% και 4 έδρες (στις εκλογές του 1999 η ΠΑΣΚΕ είχε κατεβεί με δυο παρατάξεις), ενώ η παράταξη της ΔΑΚΕ πήρε 143 ψήφους, ποσοστό 24,7% και 3 έδρες, έναντι 128 ψήφων, ποσοστού 19,8% και 2 εδρών που είχε καταλάβει στις εκλογές του 1999.

Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία ψήφισαν συνολικά 608 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 588 έγκυρα και 20 άκυρα ψηφοδέλτια.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πήρε 193 ψήφους, ποσοστό 32,8% και 4 έδρες. Το 1999 είχε πάρει 150 ψήφους, ποσοστό 23,9% και 3 έδρες. Αντίστοιχα η ΠΑΣΚΕ νοσοκομείου Αλεξάνδρα πήρε 244 ψήφους, ποσοστό 41,5% και 5 έδρες, ενώ η παράταξη της ΔΑΚΕ πήρε 151 ψήφους, ποσοστό 25,7% και 3 έδρες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Ζητούν γιατρούς

Την άμεση πρόσληψη γιατρών για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων, την ενοικίαση κτιρίου για την αποσυμφόρηση των ιατρείων (μέχρι την ανέγερση νέας πτέρυγας) στην τοπική μονάδα του ΙΚΑ και τη λειτουργία απαραίτητων ιατρικών μηχανημάτων, απαιτεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Ν. Ιωνίας.

Στη διαμαρτυρία τους προς τη διοίκηση του ΙΚΑ οι συνταξιούχοι επισημαίνουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στη μονάδα του Ιδρύματος στη Ν. Ιωνία. Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνωστίζονται από τα χαράματα έξω από το Ιδρυμα, για να πιάσουν σειρά, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν ώρες για μια συνταγή, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι για 200 χιλιάδες ασφαλισμένους υπάρχει ένας μόνο ενδοκρινολόγος!!

Επιπλέον, σημειώνεται η ανυπαρξία χώρων για να εργαστούν οι γιατροί. Το κτιριακό συγκρότημα του ΙΚΑ φτιάχτηκε πριν από 40 χρόνια, τότε που οι ασφαλισμένοι δεν ξεπερνούσαν τις είκοσι χιλιάδες. Σήμερα φτάνουν τις διακόσιες!

Τέλος, υπογραμμίζεται η αδιαφορία των αρμοδίων και η επιδείνωση του προβλήματος με τις διάφορες ενέργειές τους, όπως το κλείσιμο του Ιατρικού Παραρτήματος ΙΚΑ Περισσού και την αποδυνάμωση από γιατρούς των ιατρείων ΙΚΑ Καλογρέζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ