ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Να δικαστούν οι υπαίτιοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στα δικαστήρια του Πειραιά

Πρόκληση για τη μνήμη των αδικοχαμένων 24 ναυτεργατών του σαπιοκάραβου «Αϊρον Αντώνης», που βούλιαξε το 1994, των οικογενειών τους, αλλά και συνολικά για τη ναυτεργατική οικογένεια, αποτελεί η μεθοδευμένη ενέργεια των δικαστικών αρχών να απαλλάξουν τον εφοπλιστή Η. Ηλιόπουλο από την ποινή πενταετούς φυλάκισης. Αυτό καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Τα δυο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες και γενικότερα τους εργαζόμενους του Πειραιά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου συνεχίζεται η δίκη για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους του ναυαγίου του πλοίου «Αϊρον Αντώνης».

Τα δυο σωματεία τονίζουν ότι αυτή η απαλλαγή «ταυτόχρονα αποκαλύπτει την άκρως επικίνδυνη αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, του ΥΕΝ, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου και των εφοπλιστών, για μια σειρά ναυτικά εγκλήματα με αδικοχαμένους χιλιάδες συνανθρώπους μας».

«Τα οικονομικά τερτίπια, εκτιμούν τα σωματεία, και οι ελιγμοί δεν μπορούν να αποκρύψουν αυτή τη μεθοδευμένη ενέργεια των δικαστικών αρχών, αντίθετα, εκθέτουν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που από τη μια συγκαλύπτουν την εφοπλιστική ασυδοσία και τα ναυτικά εγκλήματα και από την άλλη διασύρουν με χαλκευμένες κατηγορίες συνδικαλιστικά στελέχη και φορείς στα δικαστήρια, για να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους, να επιβάλουν την αντιλαϊκή τους πολιτική».

Τα σωματεία απαιτούν: «Να δικαστούν οι υπαίτιοι για τα ναυτικά εγκλήματα. Ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" να μπει άμεσα κάτω από τον κρατικό έλεγχο και την ευθύνη του ΥΕΝ. Να συμμετέχουν εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων στους ελέγχους επιθεώρησης των πλοίων. Να αναβαθμιστεί με επιστημονικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων. Να σταματήσουν τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας στα πλοία, που κυμαίνονται από 16 - 18 ώρες εργασίας την ημέρα. Να εφαρμοστεί το 8ωρο, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η εθνική και διεθνής νομοθεσία για την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος».

Εισαγγελική παρέμβαση

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε το χτεσινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για την προκλητική απόφαση του Εφετείου Πειραιά, που απάλλαξε τον εφοπλιστή Αντ. Ηλιόπουλο από τις κατηγορίες, με τις οποίες βαρυνόταν για το ναυάγιο του σαπιοκάραβου «Αϊρον Αντώνης» με 24 ναυτεργάτες στις 3 Σεπτεμβρίου 1994.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος ζήτησε την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, προκειμένου να τη μελετήσει, για να διαπιστώσει αν χρειάζεται ή όχι να ασκήσει αναίρεση κατά της απαλλακτικής απόφασης για τον εφοπλιστή Αντ. Ηλιόπουλο.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ
Οι σοβαρές ελλείψεις δημιουργούν προβλήματα

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη

Προβλήματα στην αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας δημιουργούν οι ελλείψεις σε προσωπικό της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο Φ. Χατζημιχάλης είπε ότι το προσωπικό της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είναι επαρκές μετά τις προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και μάλιστα έχει σημειώσει επιτυχίες, όπως η αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού που εμφανίστηκε στον Εβρο. Οσο για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, είπε ότι σήμερα υπάρχουν τέσσερα ειδικά εργαστήρια και έχουν γίνει 5.125 έλεγχοι σε ζώα που έχουν σφαγεί και δε βρέθηκε κανένα κρούσμα. «Οτιδήποτε διατίθεται στη χώρα μας έχει ελεγχθεί», είπε και υποστήριξε ότι διασφαλίζεται η υγεία των Ελλήνων καταναλωτών.

Ο Σπ. Στριφτάρης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υφυπουργός τα λεφτά που είχαν δοθεί για προσλήψεις (10 εκατομμύρια) στην Κτηνιατρική Υπηρεσία δόθηκαν σε κάποιους ως υπερωρία. Επίσης οι προσλήψεις που είπε ο υφυπουργός δεν είναι τίποτα άλλο παρά πτυχιούχοι γεωτεχνικοί, οι οποίοι κάνουν την υποχρεωτική πρακτική εξάσκησή τους πριν τους δοθεί άδεια άσκησης επαγγέλματος και μόλις ολοκληρωθεί η εξάσκηση θα αποχωρήσουν.

Σχετικά με τον αφθώδη πυρετό, είπε ότι δεν είδε την κυβέρνηση να επιμένει και στην ΕΕ για την αναγκαιότητα του προληπτικού εμβολιασμού, από τον οποίο δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο ούτε το ζώο, ούτε η υγεία του ανθρώπου.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Νόμιμη και με δικαστική απόφαση η απεργία

Παράνομες οι απολύσεις. Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι

Από την απεργία στο εργοστάσιο της Αθήνας
Από την απεργία στο εργοστάσιο της Αθήνας
Απορρίφθηκε χτες από τα δικαστήρια η αγωγή της πολυεθνικής κοινοπραξίας, που ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ». Τη Δευτέρα, στη Γενική Συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι αποφασίζουν νέα κλιμάκωση του αγώνα, όχι μόνο για τη ματαίωση των απολύσεων, αλλά και για την καταγγελία της σύμβασης πώλησης. Ο Χρ. Κατσούλιας, αντιπρόεδρος του σωματείου της «ΣΟΦΤΕΞ», δήλωσε μετά από αυτήν την εξέλιξη: «Με αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι της "Σόφτεξ" πήραν περισσότερο κουράγιο να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι ν' αναγκάσουν την κυβέρνηση να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση της "Σόφτεξ". Το ζητούν πλέον κι αυτό θα φανεί και με τις υπογραφές όλων των εργαζομένων, τη Δευτέρα. Η ΕΣΑΚ «ΣΟΦΤΕΞ» είχε προειδοποιήσει πριν ακόμα την ιδιωτικοποίηση για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Φυσικά, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, επειδή δικαιωθήκαμε σ' αυτά που λέγαμε χρόνια τώρα και μάλιστα σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που δρουν σήμερα μέσα στο χώρο. Θα είμαστε ευχαριστημένοι, αν καταφέρουμε, έστω και σήμερα, ν' ακυρώσουμε, στην πράξη, την πολιτική της κυβέρνησης που ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία και διαλύει την παραγωγική βάση της χώρας».

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο θεωρεί την απεργία δικαίωμα, βάσει του Συντάγματος, από τη στιγμή που κηρύχτηκε με αίτημα τη μη απόλυση ή την επαναπρόσληψη μισθωτού για λόγους συλλογικού συμφέροντος. Επίσης, θεωρεί τις καταγγελίες της εταιρίας παράνομες, αφού η εταιρία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με το προσύμφωνο. Παραδέχεται, επίσης, ότι η μείωση των πωλήσεων οφείλεται στην πολιτική της εταιρίας. Μετά και τα παραπάνω, πειθαρχημένοι στο σκοπό κι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, έδειξαν και χτες οι εργαζόμενοι στις συζητήσεις με τους συνδικαλιστές κατά τη 2ωρη στάση εργασίας. Παρά την κυκλοφορία «τρομοκρατικών ειδήσεων», από «φερέφωνα» της εργοδοσίας για κλείσιμο της επιχείρησης, όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά δηλώνουν ότι θα υπογράψουν όλοι το κοινό υπόμνημα με τα αιτήματα. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη, με την 4ωρη στάση εργασίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι έθεσαν τα αιτήματά τους στον υπουργό και απαίτησαν λύση. Η τελική ...«απάντηση» δόθηκε χτες τηλεφωνικώς στους συνδικαλιστές του σωματείου. Για τις απολύσεις, ο υπουργός ...ψάχνει «μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας τη νομιμότητα ή μη των απολύσεων». Για την καταγγελία της σύμβασης πώλησης, παρέπεμψε στο ...υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη Δράμα

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της «ΣΟΦΤΕΞ» στη Δράμα. Εκαναν κατάληψη της εθνικής οδού Δράμας - Θεσσαλονίκης για μία ώρα μεταξύ 4 και 5 χθες το απόγευμα, προβάλλοντας το αίτημά τους για την ακύρωση της σύμβασης που έχει συνάψει η κυβέρνηση με τους σημερινούς ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Την Τρίτη εξάλλου, 12 Ιούνη, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Δράμας θα μεταβούν με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν στο χώρο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και να απαιτήσουν λύση του προβλήματος που μαστίζει τη μεγάλη επιχείρηση, εκατοντάδες εργαζόμενους και, φυσικά, πλήττει την οικονομία του νομού.

Στο μεταξύ, με υπόμνημά τους που υπογράφεται από 410 εργαζόμενους, τα δύο σωματεία εργαζομένων της επιχείρησης στη Δράμα απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ακύρωση του συμβολαίου πώλησης, γιατί οι μέτοχοι της εταιρίας, με πρωτεργάτη τον Π. Φορλίν, δεν τηρούν τους συμβατικούς όρους της πώλησης και δεν έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις, που ανέλαβαν με έγγραφό τους προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν παραγωγικά τα εργοστάσια και να μη διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

«ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» ΡΟΔΟΥ
Απέλυσε πέντε ιδρυτικά μέλη του σωματείου

Την τρομοκρατία και την αποτροπή κάθε συνδικαλιστικής δράσης προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία του εργοστασίου της «Κόκα - Κόλα» στη Ρόδο, η οποία απέλυσε παράνομα - και μάλιστα χωρίς αποζημίωση - πέντε εργαζόμενους που προσπάθησαν να στήσουν σωματείο στο χώρο ώστε να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που παραβιάζει συνεχώς μέχρι σήμερα η επιχείρηση.

Οι πέντε εργαζόμενοι που απολύθηκαν παράνομα είναι ο Μ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Δέμελος, Ι. Μώρος, Δ. Γιαννέτος και Κ. Τσάπης και εργάζονταν όλοι τουλάχιστον δέκα χρόνια στην επιχείρηση. Η συστηματική παραβίαση από την εργοδοσία των δικαιωμάτων των εργαζομένων δημιούργησε την ανάγκη να ξεκινήσουν πριν από ένα μήνα προσπάθειες για να ιδρύσουν εργοστασιακό σωματείο. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν την ιδρυτική πράξη του με την επωνυμία «Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Προσωπικού της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 3Ε εργοστάσιο Ρόδου».

Μόλις έγινε γνωστή όμως η κίνηση των εργαζομένων, η εργοδοσία εξαπέλυσε εναντίον τους, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους απειλές και εκβιασμούς ώστε να μη γίνουν μέλη. Η τρομοκρατία όμως της εργοδοσίας δεν πέρασε και 26 εργαζόμενοι - από τους συνολικά 80 - υπέγραψαν τελικά την ιδρυτική πράξη και συστήθηκε προσωρινή επταμελή διοίκηση, στην οποία μετείχαν οι πέντε συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Την 1η Ιούνη κατατέθηκε και η σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο Ρόδου για την αναγνώριση του σωματείου.

Η πολιτική της εργοδοσίας του εργοστασίου όμως δε θέλει τους εργαζόμενους να μιλάνε και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Πολιτική που στηρίζεται και ενθαρρύνεται άλλωστε απλόχερα σε κάθε περίπτωση από την ίδια την κυβέρνηση. Ετσι, στις 5 Ιούνη στην προσπάθειά της η εργοδοσία να μην αναγνωριστεί το σωματείο, κοινοποίησε στους πέντε εργαζόμενους εξώδικη δήλωση της επιχείρησης που θυροκολλήθηκε στο σπίτι του καθενός (αρνήθηκαν να το παραλάβουν), που τους γνωστοποιεί ότι καταγγέλλει τις συμβάσεις τους και δε δίνει τη νόμιμη αποζημίωση καλώντας τους να πάρουν μόνο τις νόμιμες αποδοχές τους.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατική αυτή πολιτική της εργοδοσίας και προχωρήσανε σε εξώδικη δήλωση προς την επιχείρηση, δηλώνοντας ότι δεν αποδέχονται την απόλυση, ζητώντας να επιστρέψουν στην εργασία τους. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Στο εξώδικο θέτουν συγκεκριμένους λόγους που αποδεικνύουν την ακυρότητα της απόλυσης. Ειδικότερα, επειδή ασκούν νόμιμη συνδικαλιστική δραστηριότητα ως ιδρυτές του σωματείου και μέλη της προσωρινής διοίκησης. Απολύθηκαν χωρίς να έχει αποφασίσει η επιτροπή προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών του άρθρου 15 του νόμου 1264/82. Οι απολύσεις υπερβαίνουν τα όρια για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν είχαν δώσει καμία αφορμή στην εργασία τους. Δεν τους προσφέρθηκε η νόμιμη αποζημίωση, ενώ δεν τους επιδείχτηκε το έγγραφο που εξουσιοδοτεί το διευθυντή του εργοστασίου να τους καταγγείλει τη σύμβαση ούτε και η απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης για τις απολύσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Εκβιάζουν για να επιβάλουν ανταποδοτικό σύστημα ασφάλισης

Απειλούνται με απόλυση 120 εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» στη Θεσσαλονίκη επειδή αρνούνται να υπογράψουν ότι αποδέχονται χωρίς επιφυλάξεις το νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα που έχει επιβάλει η διεύθυνση της επιχείρησης από το Δεκέμβρη του 2000 και ότι παραιτούνται από οποιαδήποτε διεκδίκηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων που τους παρείχε το προηγούμενο σύστημα ασφάλισης.

Η γραπτή εκβιαστική κοινοποίηση της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους περιέχει την ξεκάθαρη απειλή: «Η εταιρία μας δεν υποχρεούται να συνεχίσει να σας απασχολεί με αμετάβλητους τους όρους εργασίας...».

Να σημειωθεί ότι το ασφαλιστικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που ίσχυε από τον Οκτώβρη του 1964, όταν ακόμα η επιχείρηση λειτουργούσε ως ΕΣΣΟ-ΠΑΠΑΣ και συνεχίστηκε στη διάρκεια της κρατικής επιχείρησης ΕΚΟ, η νέα διεύθυνση της «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ», νέα ονομασία της ΕΚΟ, το άλλαξε μονομερώς και το μετέτρεψε σε ανταποδοτικό σύστημα με πολύ μειωμένες για τους εργαζόμενους αποζημιώσεις και άλλα δικαιώματα.

Αυτό το νέο σύστημα, που αφαιρεί από τους εργαζόμενους σημαντικά δικαιώματα και παροχές, η διεύθυνση απαιτεί τώρα να το αποδεχτούν χωρίς επιφυλάξεις και να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, αλλιώς κινδυνεύουν να απολυθούν!

«Το Σωματείο θα αντιδράσει σ' αυτόν τον εκβιασμό και νομικά και συνδικαλιστικά», δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων «Ελληνικών Πετρελαίων», Κώστας Νέζης. Και τόνισε: «Δεν αποδεχόμαστε το νέο σύστημα και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας, όπως επιδιώκει η διεύθυνση της επιχείρησης με την επιμονή της στην άνευ όρων παραίτησή μας από τα δικαιώματά μας».

Θράσος απύθμενο

Το ρόλο του υπουργείου του, ως υπουργείο των εφοπλιστών, επιβεβαίωσε με χτεσινή του ανακοίνωση ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής. Μόλις προχτές η «τυφλή δικαιοσύνη τους» απάλλαξε τον εφοπλιστή Ηλιόπουλο, που έστειλε στον υγρό τάφο, με το σαπιοκάραβό του 24 ναυτεργάτες. Σε μια δίκη που αποκαλύφθηκαν για ακόμα μια φορά οι εγκληματικές ευθύνες της ιδιωτικής τους εταιρίας «Ελληνικός Νηογνώμονας». Κι όμως χτες τόλμησε ο Χρ. Παπουτσής, με ανακοίνωσή του, να δώσει πλήρη κάλυψη και στην «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη και στον εγκληματικό οργανισμό τους! Κι ύστερα θα βγει να διαμαρτυρηθεί αν γράψουμε πως παίρνει άξια το μισθό του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ