ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φόβοι για συναυλία «μαμούθ»

Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «κοψοχολιάσει» τους αρχαιολόγους με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι, υποτίθεται, πως αποτελούν, ακριβώς, το «όχημα» της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στην πράξη, τα πράγματα δείχνουν, πως μπροστά σε αυτή τη διοργάνωση, η κυβέρνηση υποτάσσει τα πάντα.

Το νέο κρούσμα αδιαφορίας έναντι των αρχαίων μνημείων έρχεται μέσω της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο ναό του Ολυμπίου Διός στις 28/6. Η κρατική αδιαφορία προκύπτει από τις ανησυχίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ασφάλεια του μνημείου λόγω της συναυλίας. Κι αυτό διότι, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει να δοθεί η συναυλία στο χώρο με όρο, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, τα τελικά σχέδια των κατασκευών να δοθούν προς έγκριση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αυτό δεν έγινε ποτέ!

Πέρα λοιπόν από τη δυσαρέσκεια των αρχαιολόγων γι' αυτή την αντιμετώπιση τίθεται και ζήτημα ασφάλειας του ναού, αφού οι εγκαταστάσεις για τη συναυλία είναι... «δεινοσαυρικές»: Θα στηθεί ένα τεράστιο ξύλινο αμφιθέατρο 3.000 θέσεων, έκτασης 2.500 τ.μ., σκηνή 450 τ.μ. και γυάλινο βάθρο μπροστά από το ναό. Πίσω από το ναό θα στηθεί ένα τεράστιο παραπέτασμα για να κρύβει αφενός τις απέναντι πολυκατοικίες και για να προβάλλονται εικόνες από λέιζερ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι πλατφόρμες της τεχνικής υποστήριξης! Ο φόβος των αρχαιολόγων εντοπίζεται περισσότερο στο γιγαντιαίο παραπέτασμα και στο κατά πόσο θα αντέξει έναν δυνατό άνεμο για να μην πέσει πάνω στο ναό...

Τα ΔΗΠΕΘΕ εξορμούν

Από την παράσταση «Ορέστης - από τον Ρίτσο στους τραγικούς»
Από την παράσταση «Ορέστης - από τον Ρίτσο στους τραγικούς»
Στον «Ορέστη» του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και σε κείμενα από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου, στηρίζεται η παραγωγή «Ορέστης - από τον Ρίτσο στους τραγικούς» που παρουσιάζει από τη Δευτέρα στο Θέατρο Κάστρου το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Μετάφραση κειμένων: Κ.Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία - επιμέλεια σκηνικού χώρου: Θέμης Μουμουλίδης. Κοστούμια: Δαμιανός Ζαρίφης. Μουσική: Γιώργος Ανδρέου. Παίζουν οι: Δ. Παπαδόπουλος, Τ. Γιαννόπουλος, Β. Βολιώτη, Ρ. Σουκούλη, Σ. Γρηγοριάδου, Ευαγγ. Ράντου, Γ. Σμπυράκης.

  • Την κωμωδία του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό» θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Η μετάφραση είναι της Ερσης Βασιλακιώτη, η σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη, τα σκηνικά - κοστούμια της Κ. Μπροτζμπόιου και η μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Παίζουν οι: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Ν. Τσαγκαρισιάνου, Κ. Φλωκατούλας κ.ά. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στα μέσα του Ιούλη στη Λαμία, ενώ στη συνέχεια ο θίασος θα περιοδεύσει σ' όλη την Ελλάδα και στις 9 Σεπτέμβρη θα δώσει παράσταση στο Ηρώδειο.
  • Το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Φωτεινή Σάντρη» («Ο Κόκκινος Βράχος») παρουσιάζει (από 30/5), το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, στο θερινό θέατρο «Ρίζικο», στον Κάμπο της Χίου. Οι παραστάσεις, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει και το Θεατρικό Μουσείο, καθώς σήμερα (7.30 μμ), στο ίδιο θέατρο ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου, Κώστας Ασημακόπουλος, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ο Φωτεινός Βράχος του Ελληνικού Θεάτρου». Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα του Γρ. Ξενόπουλου «Στέλλα Βιολάντη» (Τ. Ασημακόπουλος, Μ. Δουζενάκη), «Κοντέσσα Βαλέρενα» (Αλ. Λαδικού) και «Φωτεινή Σάντρη» (Αθ. Μπερδέκα, Χρ. Παγκαλιάς).
Τελευταίο «οδοιπορικό»

Με ένα συναυλιακό οδοιπορικό στην Ελλάδα και την Κύπρο ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας ολοκληρώνουν τη συνεργασία τους ως καλλιτεχνικό σχήμα. Τα δυο αδέλφια, που για πολλά χρόνια πρόσφεραν τους μελωδικούς καρπούς μιας σημαντικής κοινής καλλιτεχνικής πορείας, αποφάσισαν να προχωρήσουν χωριστά στις ζωντανές εμφανίσεις τους, ενώ μελλοντικά θα συνεργάζονται μόνο στη δισκογραφία. Οπως ανακοινώθηκε χτες, το πρόγραμμα των καλοκαιρινών τους συναυλιών θα ξεκινήσει από την Κύπρο, όπου θα εμφανιστούν στις 12, 13 και 14 του Ιούνη. Το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους «Τρύπιες σημαίες», την «Παράλληλη δισκογραφία», τα «Ζεστά ποτά», καθώς και δημιουργίες των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες σε Κέρκυρα (21/6), Γιάννενα (22/6), Ωρωπό (14/7), Πάτρα (22/7), Χανιά (25/7), Ηράκλειο Κρήτης (26-27/7), Βόλο (10/8), Καβάλα (12/8), Αλεξανδρούπολη (13/8), Θεσσαλονίκη (7/9). Χτες έγινε και η απονομή του τριπλά πλατινένιου δίσκου για την «Παράλληλη δισκογραφία».

Μουσική, χορός, θέατρο

Αφιερωμένη στην εξηκοστή επέτειο της Μάχης της Κρήτης είναι η εκδήλωση, που διοργανώνει η «Παγκρήτιος Ενωση», τη Δευτέρα (8μμ), στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), με ελεύθερη είσοδο. Στη συναυλία θα τιμηθεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα του «Ζορμπάς», «Πνευματικό Εμβατήριο» και «Αξιον Εστί». Τα έργα θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό και σολίστ τον Μάριο Φραγκούλη. Θα συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες: Νίκος Ανδρουλάκης, Αθηνά Καραταράκη, Μάνος Μουντάκης, Βασίλης Σκουλάς, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη, ο Ψαραντώνης και Κρήτες χορευτές.

  • Συνεχίζεται στο «Ανοιχτό Θέατρο» (Γκύζη), ο μήνας χορού. Σήμερα και αύριο η ομάδα σύγχρονου χορού «Πρόσχημα», παρουσιάζει την παραγωγή «ProsXima's Drift».
  • Στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», πραγματοποιείται για δεύτερη βραδιά το «Αθενς Μπλουζ Φεστιβάλ». Στη σκηνή απόψε ο Μπάντι Γκάι, ο θρύλος των Σικάγο μπλουζ και οι δικοί μας «Blues Wire».
  • Με «Το μαντολίνο του... ναυαγού Σημίτη» άνοιξε πανιά στο καλοκαιρινό αεράκι, το «Δελφινάριο». Τέσσερις συγγραφείς, οι: Λάκης Μιχαηλίδης, Βύρωνας Μακρίδης, Θεόφιλος Βερύκιος και Γιώργος Γεωργίου υπογράφουν τα κείμενα της σατιρικής παράστασης. Ο Κώστας Βουτσάς, ο Στάθης Ψάλτης, η Ελντα Πανοπούλου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου κι ένα επιτελείο ηθοποιών προσφέρουν απλόχερα το γέλιο.
  • Η καινούρια, μουσική, σατιρική παράσταση με τίτλο «ΤΑ ΠΑΣΟΚΕΜΟΝ», παρουσιάζεται (9.30μμ), στο θέατρο «Αθήναιον» (Πατησίων 55). Τα κείμενα έγραψαν οι: Χάρρυ Κλυνν (που υπογράφει και τη σκηνοθεσία) και Ντίνος Σπυρόπουλος. Μουσική Νίκος Στρατηγός. Χορογραφίες Δημήτρης Παπάζογλου. Κοστούμια Χριστίνα Κωστέα. Παίζουν οι: Χ. Κλυνν, Βάσια Τριφύλλη, Τόνυ Αντονυ, Γιάννης Καπετάνιος κ.ά.
  • Η Μελίνα Τανάγρη εμφανίζεται μέχρι και αύριο (10.30μμ) στην αυλή του «Αερικού» (Αγαθάρχου 6, Ψυρρή). Μαζί της ο Φοίβος Δεληβοριάς.
  • Σήμερα (9.30μμ), στην αυλή του Καλλιτεχνικού Καφενείου των Αχαρνέων ο Νίκος Πιπινέλης και ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος συναντούν τον Μάνο Ξυδούς σε μια «διαδρομή» με δικά τους τραγούδια, ξένες ροκ μπαλάντες και ενδιαφέρουσες διασκευές.
Επιστρέφουν τα «μάρμαρα» του Φιλιππείου

Την επίσημη ανακοίνωση της επιστροφής των αρχιτεκτονικών μελών του Φιλιππείου, από το Μουσείο της Περγάμου στην αρχαία Ολυμπία, έκανε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά την ξενάγησή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βερολίνου. Παράλληλα, ο ίδιος ανήγγειλε και τη διεξαγωγή μεγάλης έκθεσης κλασικών αρχαιοτήτων το 2002 στο Βερολίνο.

Και οι δύο, όμως, ανακοινώσεις, προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βερολίνου και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τη θέσπιση μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των Μουσείων Περγάμου και Ολυμπίας. Τα «μάρμαρα» του Φιλιππείου βρίσκονται στο Μουσείο της Περγάμου από το 1892, βάσει της ελληνογερμανικής συμφωνίας του 1875 για τις ανασκαφές στην Ολυμπία. Ως εκ τούτου, η πολύχρονη παρουσία τους στη Γερμανία είναι, τυπικά, νόμιμη, αν και δύσκολα θα μπορούσε (και) το τότε ελληνικό κράτος να πει «όχι» στους Γερμανούς.

Στη συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας προβλέπεται η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο της Περγάμου, όπου θα φιλοξενούνται, περιοδικά, αρχαιολογικά ευρήματα από την Ελλάδα. Η αρχή θα γίνει με μία έκθεση ευρημάτων από το εργαστήριο του Φειδία στην Ολυμπία.

«Μαργαρίτες» αγγειοπλαστικής παράδοσης

Στο νομό Ρεθύμνου της Κρήτης βρίσκεται η περιοχή Μαργαρίτες, γνωστή για τη μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική. Η Πολιτιστική Κίνηση Μαργαριτών, εδώ και χρόνια, έχει συμπεριλάβει στις πολλαπλές δραστηριότητές της, τη διατήρηση, μελέτη και προβολή της κεραμικής τέχνης της περιοχής. Κάτω από το γενικό τίτλο «Μελέτη - Ανάδειξη - Προβολή της Κρητικής Κεραμικής», δημιουργήθηκε η μόνιμη έκθεση «Η κεραμική των Μαργαριτών», με πλούσιο υλικό και πολλά εκθέματα. Εκδόθηκε ένας πλούσια εικονογραφημένος οδηγός της έκθεσης. Σχεδιάστηκε το CD Rom «Η κεραμική της Κρήτης», όπου παρουσιάζεται η ιστορία της κρητικής κεραμικής, η τεχνολογία, τα αγγεία και οι χρήσεις τους, η οργάνωση των εργαστηρίων κλπ., μέσα από έναν πλούτο πληροφοριών, φωτογραφιών και χαρτών. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα και θα εγκαινιαστεί η μόνιμη έκθεση. Θα μιλήσει η Μπέτυ Ψαροπούλου («Η κρητική κεραμική των νεότερων χρόνων»), ενώ την έκθεση θα παρουσιάσει η Μιμίκα Γιαννοπούλου.

Τον επιστημονικό συντονισμό του προγράμματος είχε το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, το οποίο εδώ και χρόνια διεξάγει έρευνες για την κρητική κεραμική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος χρηματοδοτήθηκε από το δήμο Γεροποτάμου, ο οποίος παραχώρησε και το χώρο για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης. Στόχος των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι η ανάδειξη των Μαργαριτών σε τόπο συνάντησης των ερευνητών της κεραμικής τέχνης και των αγγειοπλαστών, με σκοπό τη γόνιμη ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, καθώς και η προβολή της τοπικής κεραμικής σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ