Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φόβοι για συναυλία «μαμούθ»

Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «κοψοχολιάσει» τους αρχαιολόγους με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι, υποτίθεται, πως αποτελούν, ακριβώς, το «όχημα» της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στην πράξη, τα πράγματα δείχνουν, πως μπροστά σε αυτή τη διοργάνωση, η κυβέρνηση υποτάσσει τα πάντα.

Το νέο κρούσμα αδιαφορίας έναντι των αρχαίων μνημείων έρχεται μέσω της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο ναό του Ολυμπίου Διός στις 28/6. Η κρατική αδιαφορία προκύπτει από τις ανησυχίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ασφάλεια του μνημείου λόγω της συναυλίας. Κι αυτό διότι, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει να δοθεί η συναυλία στο χώρο με όρο, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, τα τελικά σχέδια των κατασκευών να δοθούν προς έγκριση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αυτό δεν έγινε ποτέ!

Πέρα λοιπόν από τη δυσαρέσκεια των αρχαιολόγων γι' αυτή την αντιμετώπιση τίθεται και ζήτημα ασφάλειας του ναού, αφού οι εγκαταστάσεις για τη συναυλία είναι... «δεινοσαυρικές»: Θα στηθεί ένα τεράστιο ξύλινο αμφιθέατρο 3.000 θέσεων, έκτασης 2.500 τ.μ., σκηνή 450 τ.μ. και γυάλινο βάθρο μπροστά από το ναό. Πίσω από το ναό θα στηθεί ένα τεράστιο παραπέτασμα για να κρύβει αφενός τις απέναντι πολυκατοικίες και για να προβάλλονται εικόνες από λέιζερ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι πλατφόρμες της τεχνικής υποστήριξης! Ο φόβος των αρχαιολόγων εντοπίζεται περισσότερο στο γιγαντιαίο παραπέτασμα και στο κατά πόσο θα αντέξει έναν δυνατό άνεμο για να μην πέσει πάνω στο ναό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ