ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2022
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»
«Κάτω τα χέρια από τα δωρεάν συγγράμματα»

«Κάτω τα χέρια από τα πανεπιστημιακά συγγράμματα», δηλώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ». Με ανακοίνωσή τους προτάσσουν τις ανάγκες των φοιτητών απέναντι στις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της δωρεάν διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή. Οπως αναφέρουν αναλυτικά οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ»:

«Δεν φτάνει που την περίοδο της καραντίνας τα περισσότερα συγγράμματα δεν έφτασαν ποτέ! Δεν φτάνει που ακόμα και τώρα η παράδοσή τους γίνεται λίγο πριν την εξεταστική! Δεν φτάνει που πολλά από αυτά είναι άσχετα με το μάθημα που δίνουμε ή δεν επαρκούν!

Τώρα η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων! Η διανομή των συγγραμμάτων του επόμενου εξαμήνου τινάζεται στον αέρα, επειδή το υπουργείο Παιδείας και οι μεγαλοεκδότες παζαρεύουν το κόστος και τα κέρδη τους από τη χορήγηση ηλεκτρονικών συγγραμμάτων. Οσο δεν τα βρίσκουν, απειλούν να διακόψουν τη διανομή οποιουδήποτε συγγράμματος!

Η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων δεν πρόκειται να περάσει!

Αν την κυβέρνηση τη νοιάζει όντως ο "ψηφιακός μετασχηματισμός", να πάρει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό όλων των εργαστηρίων, να επιβάλει τη δωρεάν διάθεση σημειώσεων και βοηθητικού υλικού στο e-class, να ικανοποιήσει το αίτημα των φοιτητών για ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και επιστημονικά περιοδικά, και όχι να μεθοδεύει την αντικατάσταση των έντυπων συγγραμμάτων με ένα pdf! Η μόνη που χειροκροτεί μια τέτοια εξέλιξη είναι η παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, που βλέπει ακόμη μία πρότασή της, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, να γίνεται πράξη!».

«Οι φοιτητές/τριες δεν γίνεται να πληρώνουμε τα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης και των εκδοτικών οίκων στους οποίους ανατίθεται η ευθύνη παράδοσης των συγγραμμάτων και για άλλη μία φορά απειλούν ότι θα διακόψουν τη διάθεσή τους!», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στην ανακοίνωσή τους, που καταλήγει με τις εξής διεκδικήσεις:

-- Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα να εκτυπώνονται, να διακινούνται και να κατοχυρώνονται (ως προς τα πνευματικά δικαιώματα) από εκτυπωτικά - εκδοτικά κέντρα των πανεπιστημίων. Κέντρα με ακαδημαϊκό έλεγχο και με στόχο ποιοτικές και επιστημονικά άρτιες εκδόσεις, στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της μόρφωσης και όχι για εμπορική κερδοφορία.

-- Να κατοχυρωθεί η δυνατότητα προμήθειας παραπάνω του 1 συγγράμματος σε όποιο μάθημα αυτό είναι αναγκαίο.

-- Δωρεάν διάθεση συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού και σημειώσεων στο e-class. Δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και επιστημονικά περιοδικά.

Μετά την περιπλάνηση ως αναπληρωτές, νέα αδιέξοδα για τους νεοδιόριστους

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας με αίτημα τη μείωση του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής στον τόπο διορισμού

Την ανάγκη και τη δυνατότητα που υπάρχει να ικανοποιηθεί το αίτημα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής τους στον τόπο διορισμού σε έναν χρόνο από δύο που είναι σήμερα, ανέδειξαν εκπαιδευτικοί μέσα από κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Παιδείας.

Εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών δήλωσαν τη στήριξή τους στο αίτημα των νεοδιόριστων συναδέλφων τους που έχοντας ζήσει την περιπλάνηση ως αναπληρωτές, τις ανατροπές στους πίνακες διορισμού, σήμερα ως διορισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έξοδα μετακίνησης, με την ακρίβεια να τσακίζει σε βασικά είδη, υπηρετούν μακριά από τις οικογένειές τους συντηρώντας δύο σπίτια. Τα παραπάνω αναπαρέστησαν στην κινητοποίηση με ένα δρώμενο όπου πρωταγωνιστούσε ένας εκπαιδευτικός με μία βαλίτσα στο χέρι, με τις μετακινήσεις στις περιοχές τοποθέτησης να εναλλάσσονται με τα διαστήματα ανεργίας, να καλείται πρώτα ως αναπληρωτής και στη συνέχεια ως μόνιμος να επιλέξει ανάμεσα σε δουλειά ή οικογένεια.

Οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν την κυβέρνηση και το υπουργείο να υιοθετήσει την τροπολογία που, παράλληλα με τη συλλογική διεκδίκηση, προτείνουν Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ και προβλέπει ότι οι νεοδιοριζόμενοι μετά την υπηρέτηση τουλάχιστον ενός έτους στην περιοχή διορισμού τους θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, τονίζοντας πως το Κόμμα στηρίζει και με αυτόν τον τρόπο τον δίκαιο αγώνα των νεοδιόριστων. Οπως τόνισε, το αίτημα είναι δίκαιο και αναγκαίο να υλοποιηθεί για λόγους οικογενειακούς, κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς, καλώντας για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση - όπως έκανε το ΚΚΕ και κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή - να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα με νομοθετική ρύθμιση. Οπως τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν, οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο του αγώνα και όχι να περιμένουν σωτήρες.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απρόκλητη παρουσία αστυνομικών και εκτεταμένη χρήση χημικών

Την «παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και την αναίτια χρήση χημικών και κρότου λάμψης» μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου καταδικάζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμειναν για ώρες το μεσημέρι της Δευτέρας ανεπτυγμένες μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, εντός του campus, όπου πριν αποχωρήσουν έκαναν απρόκλητη χρήση χημικών.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση, «πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, να συγκεντρώσει τέτοιο όγκο αστυνομικών δυνάμεων σε ένα κλειστό πανεπιστήμιο, απουσία φοιτητών», ενώ παράλληλα σημειώνει πως «δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα το τι έρχεται να εξυπηρετήσει αυτή η ενέργεια, με ποια αφορμή βρέθηκαν στον χώρο».

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» προσθέτουν ότι η πλειοψηφία των φοιτητών, μέσα από τις αποφάσεις των συλλόγων τους, την αγωνιστική τους δράση, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους έχουν μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τονίζουν επίσης πως η μεθόδευση αυτή «έρχεται να εξυπηρετήσει το περαιτέρω χτύπημα των σπουδών μας, την ώρα που ετοιμάζεται νέος νόμος - πλαίσιο, συγχωνεύσεις και κατάργηση Τμημάτων, όπως στα ξενόγλωσσα Τμήματα, κατάργηση των δωρεάν έντυπων συγγραμμάτων, χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να δυναμώσουν τους συλλόγους, τις διαδικασίες τους, την οργανωμένη πάλη, να εμποδίσουν τα σχέδιά τους!».

Να σημειωθεί ότι την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων απαίτησαν με παρεμβάσεις τους διδάσκοντες και εργαζόμενοι του ΑΠΘ.

Ο Λευτέρης Μαμάτας, μέλος της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ, δήλωσε πως οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν έχουν κανένα ρόλο μέσα στο πανεπιστήμιο και πως «δημιουργείται ένα σκηνικό έντασης, όπως αυτά που μας έχουν συνηθίσει στις γιορτές και τις αργίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ένταση της καταστολής, η οποία γενικεύεται σε όλα τα επίπεδα».

Παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποίησε και ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων του ΑΠΘ, απαιτώντας την άμεση αποχώρησή τους, ενώ δήλωσε ότι «κάθε τέτοια περίοδο, πριν τις γιορτές, στήνεται ένα σκηνικό έντασης με σκοπό να διευκολύνει άλλους σχεδιασμούς, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν ούτε με τους φοιτητές, ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους διδάσκοντες. Ενα σκηνικό έντασης το οποίο στη συνέχεια θα δικαιολογήσει την είσοδο των δυνάμεων καταστολής μόνιμα στο Πανεπιστήμιο, και αναφέρομαι στην πανεπιστημιακή αστυνομία».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΩΝ
Απορρίπτει εκ νέου τη συγχώνευση Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Κάθετη αντίθεση στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών σε ενιαία Παιδαγωγικά Τμήματα εξέφρασε ξανά η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, που συνήλθε εκτάκτως το Σάββατο στην Αθήνα, σε μια ανοιχτή συνεδρίαση γι' αυτό το θέμα.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση συγχώνευσης είχε τεθεί από την υπουργό Παιδείας σε πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων και έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων από το σύνολο των αντίστοιχων Τμημάτων, εκπαιδευτικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους. Το κείμενο της Συνόδου των Παιδαγωγικών Σχολών και Τμημάτων ενάντια στο ενδεχόμενο των συγχωνεύσεων έχει ήδη υπερψηφιστεί ομόφωνα από τις τρεις Συγκλήτους όπου έχει τεθεί (ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ενώ μετά το Πάσχα θα τεθεί και στις υπόλοιπες Συγκλήτους όπου υπάρχουν Παιδαγωγικά Τμήματα.

Η Σύνοδος «τεκμηριώνει επιστημονικά και παιδαγωγικά τη διακριτότητα και ιδιαιτερότητα των Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, και κατά συνέπεια εμμένει στην έντονη αντίθεσή της για τυχόν συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων», δηλώνει εκ νέου μετά και την ανοιχτή συνεδρίαση του Σαββάτου. Εκεί έδωσαν το «παρών» στηρίζοντας τις θέσεις της Συνόδου εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ, πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων. Παρευρέθηκε επίσης ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του Κόμματος στην αναχρονιστική και αντιεπιστημονική πρόταση για συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Ακόμα παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, στηρίζοντας τις θέσεις της Συνόδου, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο Σ. Θεοδωρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΜέΡΑ25.

  • «Ακαδημαϊκό και επιστημονικό έγκλημα» χαρακτηρίζει η ΔΟΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της τη μεθόδευση του υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων και τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί «δεν πρόκειται να ανεχτούμε τον σχεδιασμό του μέλλοντος της δημόσιας Εκπαίδευσης με βάση "θολές" επιδιώξεις και μεθοδεύσεις, ερήμην του εκπαιδευτικού κινήματος».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τροπολογία για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Τροπολογία για την Ανώτατη Εκπαίδευση και για τους εκπαιδευτικούς κατέθεσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Περιλαμβάνει ρύθμιση για τα «Βιομηχανικά Διδακτορικά», τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο θα έχουν αντικείμενο την «εξεύρεση μιας επιστημονικά πρωτότυπης και τεκμηριωμένης λύσης σε συγκεκριμένα προβλήματα μιας επιχείρησης». Ετσι περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η εμπορική αξιοποίηση γίνεται κυρίαρχος σκοπός της έρευνας που θα γίνεται στα πανεπιστήμια, με τις επιχειρήσεις να παραγγέλλουν έρευνες και να απολαμβάνουν τα αποτελέσματά τους, τα οποία θα βοηθούν στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

Το υπουργείο επίσης προωθεί ρύθμιση με την οποία «δρομολογείται η αναβάθμιση του θεσμού των Επισκεπτών Καθηγητών και η εισαγωγή του θεσμού των Επισκεπτών Ερευνητών».

Προβλέπεται παράλληλα οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) να υποβάλλονται το αργότερο έως 31 Μάη και η απόφαση για χορήγησή τους να εκδίδεται το αργότερο μέχρι 30 Ιούνη κάθε έτους, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που είναι αντικειμενικά αδύνατος ο προγραμματισμός της αιτούμενης άδειας. Παράλληλα, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των προσλαμβανόμενων εκπαιδευτικών κλάδων νοσηλευτών και βρεφονηπιοκόμων κατά την κατάρτιση πινάκων των μελών ΕΕΠ - ΕΒΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ