ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Αλλη μια τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει με νέα πλήγματα στα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως επισημαίνει, «είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 60 - 70% του απαιτούμενου προσωπικού απασχολείται, γεγονός που σηματοδοτεί την εκτίναξη της εντατικοποίησης της εργασίας. Τα νούμερα αυτά κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το κουκούλωμα του εργασιακού μεσαίωνα που κυριαρχεί στον τουριστικό κλάδο, όπου βασιλεύουν η "ελαστική" απασχόληση, η αδήλωτη εργασία, η κατάργηση των ρεπό, η απληρωσιά, οι συμβάσεις ομηρίας μέσω εργολάβων.

Πρόκληση αποτελεί η στάση των καπιταλιστών του κλάδου και των επιτελείων τους που παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους και τολμάνε να "κουνάνε το δάχτυλο" στους νέους εργαζόμενους που δεν ανέχονται να εργάζονται σαν σύγχρονοι σκλάβοι.

Η νέα "κανονικότητα" για τους εργαζόμενους του κλάδου, που βαφτίζεται "θαύμα", έχει τη σφραγίδα των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Η άρνηση των ομίλων του κλάδου για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), για εξασφάλιση μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς βρίσκει εύφορο έδαφος στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ, που στήριξαν όλα τα αστικά κόμματα. Το δε "χαρτζιλίκι" των 10 ευρώ τον μήνα δήθεν για την "ασφάλεια" των εργαζομένων στις πλατφόρμες διανομέων εξανεμίζεται πριν καν πιστωθεί, αφού παράλληλα αυξάνεται το κόστος ζωής.

Στον αντίποδα, οι αγώνες των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τις πλατφόρμες για υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, οι νικηφόρες απεργίες σηματοδοτούν ότι οι εργαζόμενοι οργανώνουν τον αγώνα για τις πραγματικές ανάγκες τους, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα, για κατώτατο μισθό 825 ευρώ, για ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Πώς εξηγεί ότι ενώ οι όμιλοι του κλάδου έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων κατά την πανδημία και τώρα κατευθύνονται σε αυτούς τεράστια ποσά χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τους εργαζόμενους υπάρχουν δραματική επιδείνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, χαμηλοί μισθοί και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας;

- Πώς τοποθετείται στο αίτημα των εργαζομένων για υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις και κατοχύρωση σύγχρονων εργασιακών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη βάση των διεκδικήσεων των ταξικών σωματείων τους;

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στις 24 Ιούνη διαδηλώνουν από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα

Πανελλαδική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Στον δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι της χώρας, με την πανελλαδική συγκέντρωση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις την Παρασκευή 24 Ιούνη. Θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες από τα κατά τόπους σωματεία των συνταξιούχων, κλιμακώνονται οι παρεμβάσεις τους, ιδιαίτερα για τα προβλήματα της Υγείας, ενώ προηγήθηκαν μια σειρά από περιφερειακές συσκέψεις για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης.

Οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια, διεκδικώντας «να ζήσουμε με τις συντάξεις και με τη 13η και 14η σύνταξη, που τις πληρώσαμε με τη δουλειά μας και τις περικόψατε. Οχι με τα ψίχουλα της κοροϊδίας».

Ειδικότερα, διεκδικούν «να δοθούν τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, και όχι το 2023, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

- Κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων και να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

- Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

- Να γίνουν προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

- Να καταργηθούν η αντεργατική - αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια κ.λπ.».

ΦΕΚ ΓΙΑ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ»
«Κόφτες» και εκβιασμοί αντί για πραγματική πρόληψη - θεραπεία

Με το μαστίγιο της επιβολής προστίμων η κυβέρνηση εκβιάζει τον λαό να εγγραφεί στον «προσωπικό γιατρό», ο οποίος μετατρέπεται σε ...«πύλη εισόδου», δηλαδή σε «κόφτη» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ΦΕΚ (16/6/2020 αρ. φύλλου 3020):

  • Οσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
  • Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
  • Από την 1/10/2022 πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
  • Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στη φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ του πολίτη, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
  • Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα των παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, τότε συντρέχουν στο πρόσωπό του σωρευτικά οι συνέπειες - «αντικίνητρα» των παραπάνω.

Με λίγα λόγια, ο λαός θα είναι και δαρμένος και γδαρμένος. Ακόμη και ο αναγκαίος προσωπικός γιατρός μετατρέπεται σε όπλο εκβιασμού και «κόφτη» και ο λαός στην καλύτερη περίπτωση θα λαμβάνει ένα ξεροκόμματο στοιχειωδών παροχών Υγείας, π.χ. συνταγογράφηση και υποτυπώδεις εξετάσεις, για ορισμένα προβλήματα υγείας, για συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων τον χρόνο, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας και μέρες της βδομάδας και θα στερείται τις περαιτέρω αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, για τις οποίες έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένος να βάζει το χέρι στην τσέπη, είτε γιατί δεν υπάρχουν το απαιτούμενο προσωπικό και ο εξοπλισμός σε δημόσιες μονάδες Υγείας είτε θα πρέπει να περιμένει μήνες, ίσως και χρόνια στις λίστες αναμονής.

Εκδήλωση στο Λαύριο για τους Μακρονησιώτες

Εκδήλωση οργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου το Σάββατο 25 Ιούνη στο Λαύριο, για να τιμήσει τους Μακρονησιώτες - θύματα της σφαγής στις 29 Φλεβάρη - 1 Μάρτη 1948 και όσους κρατούμενους του Α΄ ΕΤΟ παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν ως «στασιαστές» στο Λαύριο τον Μάη του 1948 για τα γεγονότα αυτά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

- 5 μ.μ. Συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη (σταθμός μετρό «Μεταξουργείο») και αναχώρηση από Αθήνα για Λαύριο με πούλμαν.

- 6.30 μ.μ. Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη (Λαύριο).

- 7 μ.μ. Εκδήλωση στο προαύλιο του κτιρίου «ΕΥΤΕΡΠΗ» στο Λαύριο, όπου λειτούργησε το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Στον χώρο θα τοποθετηθεί τιμητική - αναμνηστική πλάκα για τη δίκη των στρατιωτών του Α΄ ΕΤΟ.

Στον χώρο θα λειτουργήσει από τις 11 π.μ. έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη Μακρόνησο και τη Δίκη του Λαυρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα πούλμαν στα τηλέφωνα: 210.3247.820 (γραφεία ΠΕΚΑΜ) και 6974.278.797, 6993.240.644, 6972.828.538, 6974.991.001.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αναζωπύρωση με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά

Η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της απουσίας μέτρων προστασίας και θωράκισης του λαού αποτυπώνεται, παρά την υποτυπώδη επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. Την Παρασκευή 10 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.070 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98, το 53,06% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Εγιναν 133 εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου πλέον είναι 115 ασθενείς (από 87 πριν μια βδομάδα).

Επιβεβαιώθηκαν 8.283 νέα κρούσματα, τα 1.079 αφορούν επαναλοιμώξεις, τα 4.462 εντοπίστηκαν στην Αττική, 471 στη Θεσσαλονίκη, 446 στο Ηράκλειο, 208 στην Αχαΐα, σε 5 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφονται πάνω από 100 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.532.260 και των νέων επαναλοιμώξεων σε 146.362.

Αντιδρούν σε πλειστηριασμό στη Λάρισα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Eurobank στη Μ. Αλεξάνδρου απέναντι από την κεντρική πλατεία της Λάρισας διοργανώνει την Τρίτη 21 Ιούνη στη 1.30 μ.μ. ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εργαζόμενης με δίμηνη σύμβαση (μετά από χρόνια ανεργίας) στον δήμο Λαρισαίων. Καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να συμπαρασταθούν με αποφάσεις και με τη συμμετοχή τους στη διαμαρτυρία.

Εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου απευθύνει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας. Η διαδικασία ξεκινά τη Δευτέρα 20 και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 22 Ιούνη, με κάλπη καθημερινά 5 μ.μ. - 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20) και το πρωί (9 π.μ. - 1 μ.μ.) στους εξής χώρους δουλειάς: Δευτέρα 20 Ιούνη στις επιχειρήσεις «Φραγκοπαναγιώτης», ΤΕΚΜΕΚ και ΟΧΤΩ. Τρίτη 21 Ιούνη στις επιχειρήσεις «Ψυκτοθερμική», ΒΙΟΣΕΝ, «Ζήκος» και «Κερασίδης». Τετάρτη 22 Ιούνη στις επιχειρήσεις ΝΟΒΑΤΕΚ, «Μπενετάτος» και «Λιαρομάτης».

Τιμούν τη μνήμη του Καπετάν Διαμαντή

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) διοργανώνουν η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή την Κυριακή 19 Ιούνη, στις 11 π.μ., στη γενέτειρά του, Λιλαία Φωκίδας. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της 73ης επετείου θανάτου του ηρωικού διοικητή της 2ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στις 21 Ιούνη 1949, έξω από το χωριό Μάρμαρα Φθιώτιδας. Για τη μετάβαση από την Αθήνα δρομολογείται λεωφορείο (7 π.μ.). Κρατήσεις θέσεων στο 6972.005.040.

Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη στα νοσοκομεία

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν την Τετάρτη 22 Ιούνη σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση, με 24ωρη απεργία στην επαρχία και στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Διεκδικούν: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και επικουρικοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αρθεί άμεσα το αντεργατικό μέτρο της αναστολής εργασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ