Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Αλλη μια τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει με νέα πλήγματα στα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως επισημαίνει, «είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 60 - 70% του απαιτούμενου προσωπικού απασχολείται, γεγονός που σηματοδοτεί την εκτίναξη της εντατικοποίησης της εργασίας. Τα νούμερα αυτά κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το κουκούλωμα του εργασιακού μεσαίωνα που κυριαρχεί στον τουριστικό κλάδο, όπου βασιλεύουν η "ελαστική" απασχόληση, η αδήλωτη εργασία, η κατάργηση των ρεπό, η απληρωσιά, οι συμβάσεις ομηρίας μέσω εργολάβων.

Πρόκληση αποτελεί η στάση των καπιταλιστών του κλάδου και των επιτελείων τους που παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους και τολμάνε να "κουνάνε το δάχτυλο" στους νέους εργαζόμενους που δεν ανέχονται να εργάζονται σαν σύγχρονοι σκλάβοι.

Η νέα "κανονικότητα" για τους εργαζόμενους του κλάδου, που βαφτίζεται "θαύμα", έχει τη σφραγίδα των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Η άρνηση των ομίλων του κλάδου για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), για εξασφάλιση μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς βρίσκει εύφορο έδαφος στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ, που στήριξαν όλα τα αστικά κόμματα. Το δε "χαρτζιλίκι" των 10 ευρώ τον μήνα δήθεν για την "ασφάλεια" των εργαζομένων στις πλατφόρμες διανομέων εξανεμίζεται πριν καν πιστωθεί, αφού παράλληλα αυξάνεται το κόστος ζωής.

Στον αντίποδα, οι αγώνες των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τις πλατφόρμες για υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, οι νικηφόρες απεργίες σηματοδοτούν ότι οι εργαζόμενοι οργανώνουν τον αγώνα για τις πραγματικές ανάγκες τους, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα, για κατώτατο μισθό 825 ευρώ, για ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Πώς εξηγεί ότι ενώ οι όμιλοι του κλάδου έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων κατά την πανδημία και τώρα κατευθύνονται σε αυτούς τεράστια ποσά χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τους εργαζόμενους υπάρχουν δραματική επιδείνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, χαμηλοί μισθοί και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας;

- Πώς τοποθετείται στο αίτημα των εργαζομένων για υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις και κατοχύρωση σύγχρονων εργασιακών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη βάση των διεκδικήσεων των ταξικών σωματείων τους;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ