ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2022 - Κυριακή 19 Ιούνη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πανεξόρμηση με το νέο φυλλάδιο του Κόμματος

Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ! Ασπίδα για το τώρα και ελπίδα για το αύριο

Με εφόδιο το νέο τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ, που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες (ο «Ριζοσπάστης» θα το παρουσιάσει αναλυτικά σε επόμενο φύλλο), οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν έναν νέο γύρο πολιτικού ανοίγματος.

Στόχος είναι να συνεχιστεί και να ενταθεί η συζήτηση με χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές, νέους και νέες για τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από τις εξελίξεις, που αφορούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια. Κυρίως να παρακινήσουν σε δράση μαζί με το ΚΚΕ, όπως τονίζει και ο τίτλος του τετρασέλιδου: «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ! Ασπίδα για το τώρα και ελπίδα για το αύριο».

Αξιοποιώντας και το φυλλάδιο, οι Κομματικές Οργανώσεις προετοιμάζουν συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και στέκια νεολαίας.

Το φυλλάδιο απαντάει απλά και εμπεριστατωμένα σε ερωτήματα, όπως: Τι κρύβεται πίσω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας; Για ποιανού τα συμφέροντα βαθαίνει η συμμετοχή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια; Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό; Τι φταίει για το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και την ακρίβεια που μαστίζει τον λαό; Τι προκαλεί τον κίνδυνο μιας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης και ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα μας;

Δίνει επίσης απάντηση στην προπαγάνδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ περί «σταθερότητας του συστήματος», που σημαίνει αστάθεια διαρκείας στη ζωή του λαού και καλεί τον λαό με το ΚΚΕ να βάλει μπροστά τις ανάγκες του: «Υπάρχει απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων! Απαιτεί σύγκρουση με τη στρατηγική των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, με τις "προτεραιότητες" του αντιλαϊκού κράτους, με τις "αντοχές της οικονομίας"», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προβάλλονται τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης στα διάφορα μέτωπα.

Το φυλλάδιο καταλήγει: «ΚΚΕ - Η μοναδική δύναμη που δίνει διέξοδο στη λαϊκή πάλη! Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο Πρόγραμμά του ότι ο λαός μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα με βάση τις δυνατότητες του σήμερα. Μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, μόνο η νέα σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας θα υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για δουλειά, ζωή, υγεία, ειρήνη και συνεργασία με όλους τους λαούς. Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα γι' αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα».

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Στην 4η θέση της κυκλοφορίας πανελλαδικά για τον μήνα Μάη

Στην 4η θέση της κυκλοφορίας μεταξύ όλων των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου και της Κυριακής βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» για τον μήνα Μάη. Η μέση κυκλοφορία της εφημερίδας μας έφτασε τα 22.768 φύλλα.

Ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο 28-29/5 η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» έφτασε τα 29.724 φύλλα, καταλαμβάνοντας για εκείνο το διήμερο την 3η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο. Η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» έρχεται σε μια περίοδο που οι υπόλοιπες εφημερίδες παρουσιάζουν μείωση της κυκλοφορίας τους.

Ιδιαίτερα σήμερα, που τα λαϊκά νοικοκυριά πλήττονται από την ακρίβεια στα βασικά αγαθά, τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα και τους υπέρογκους λογαριασμούς στην ηλεκτρική ενέργεια, η άνοδος αυτή της κυκλοφορίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Χιλιάδες μέλη, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος δίνουν καθημερινά τη μάχη για την οργάνωση του αγώνα, τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης του λαού, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την άνοδο της στάθμης στις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις. Αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της δράσης είναι η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, η μελέτη και η διάδοση της εφημερίδας είναι αναντικατάστατο εφόδιο για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, για κάθε άνθρωπο που αναζητεί πραγματικές απαντήσεις στα αδιέξοδα που αναπαράγει ο καπιταλισμός και προβληματίζεται, ακούει με ενδιαφέρον τι λέει το ΚΚΕ.

Η κατάκτηση της 4ης θέσης πανελλαδικά ανάμεσα σε όλες τις εφημερίδες δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», πρώτα απ' όλα με ευθύνη των Κομματικών Οργανώσεων και του κάθε μέλους ξεχωριστά, το «άπλωμα» της πανεξόρμησης σε νέους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, σε περισσότερα σπίτια βιοπαλαιστών.

Είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να ενταθεί η προσπάθεια για αύξηση της κυκλοφορίας και του καθημερινού φύλλου, μέσα από την αύξηση των συνδρομητών και των καθημερινών εξορμήσεων με την εφημερίδα στο χέρι, ως σημαντικό όπλο στη διαφώτιση και την οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Πατριδογνωμόνιο
Λεφτοκλέφτες και σιτοδεία

Αν γράψω ότι το ψωμί δεν έχει καμία σχέση με το σιτάρι, θα ακουστεί από τρελό ως χαζό, και βεβαίως καθόλου αστείο επιχείρημα.

Απ' το χωράφι όμως ως το ψωμί στο τραπέζι, χορεύουν τόσα μαμωνάδικα δαιμόνια, λεφτοκλέφτες, χρηματιστηριάδες, επενδυτικές συμμορίες και ασύδοτοι ελευθεροαγορίτες, που αδυνατείς να διακρίνεις τα άγια χέρια των αγροτών και το ρόγχο των υποθηκευμένων μηχανημάτων που καβαλάνε και χειρίζονται ως δούλοι τουλάχιστον των τραπεζών, οπότε ισχύει η πρώτη μου φράση, όσο τρελή κι αν ακούγεται, γιατί επικρατεί τόση προπαγανδιστική τυφλομάρα, γύρω απ' την επισιτιστική κρίση, που της κοτσάρουν το επίθετο παγκόσμια, κλασικό καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό «εμπορικό σήμα», ώστε η πείνα, το άδειο στομάχι και τραπέζι σ' όλη τη Γη να είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Χρόνια τώρα ψωμολυσσάνε έως θανάτου ατέλειωτες μάζες ανθρώπων στο κέρας της Αφρικής, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική του καλαμποκάλευρου, και δεν ανοίγει μιντιακή μύτη και δεν γράφεται ούτε ένα στα εκατομμύρια τουίτ γι' αυτήν τη μη ουκρανική δυστυχία. Θέλω λοιπόν να ξεδιαλύνω, πρώτα απ' όλα στο κεφάλι μου και ύστερα στις προεκλογικές κουβέντες του καιρού, την πανάκριβη δραματική σειρά που έχει υποκαταστήσει την ειδησεογραφία περί το ψωμί, και φέρει τον τίτλο Πόλεμος - Επισιτιστική Κρίση.

Μόνο το 25% της παγκόσμιας σοδειάς σιταριού είναι αντικείμενο διεθνούς εμπορικής συναλλαγής. Περίπου οκτακόσια εκατομμύρια τόνοι δηλαδή. Το υπόλοιπο παράγεται και καταναλώνεται στον τόπο παραγωγής. Ρωσία και Ουκρανία παράγουν μαζί εξήντα εκατομμύρια τόνους. Με την έναρξη του πολέμου η τιμή ενός τόνου σιταριού υπερδιπλασιάστηκε. Χρόνια ήταν γύρω στα διακόσια ευρώ ο τόνος. Τώρα ξεπερνάει τα τετρακόσια πενήντα περίπου. Αυτό που δεν ξέρει ο μη αγρότης πολίτης, που πάει στο φούρνο και σφίγγεται ή σε τόπους ξηρασίας απλώνει το χέρι σε ζητιανιά για μια χούφτα αλεύρι, είναι πως η τιμή και καθορίζεται και παίζεται σε ειδικά χρηματιστήρια σιτηρών. Και μάλιστα σε δυο σημαντικές αγορές εμπορευμάτων που θεωρούνται και βαρόμετρο. Στη CBOT στο Σικάγο και στη EURONEXT στο Παρίσι. Αυτή είναι η αγορά που έπαθε πλάκα με τον πόλεμο. Δεν είναι τόσο θέμα ποσότητας, λένε οι ειδικοί, όσο κανονικότητας των ρυθμών. Κι έτσι καταντάς κανονικά πεινασμένος άνθρωπος που σιχαίνεται τη λέξη κανονικότητα, και πρέπει να ξεχάσει ότι ο ρυθμός είναι και ποίηση και χορός, και όχι μόνο στρατιωτικό ταμπούρλο και γουργούρισμα του άδειου στομαχιού.

Οι λεφτοκλέφτες θέλουν όλους τους πολέμους, και αυτόν που βλέπουμε και τόσους άλλους που συνεχίζονται και δεν βλέπουμε... Γιατί φέρνει κέρδη το βίαιο τέλος της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και έναν νόμιμο μαυραγοριτισμό, που πατάει γερά πάνω στην έλλειψη καυσίμων, λιπασμάτων, ανταλλακτικών για γεωργικά μηχανήματα και θηριώδεις κερδοσκοπικές τιμές μονάδας σε όλα αυτά.

Η πληγή του Φαραώ προφανώς και δεν είναι η ρωσο-ουκρανική κρίση από μόνη της, αλλά ο καπιταλισμός. Και πουλάει και ψέματα. Η πείνα είναι βλέπεις οικολογικότερο όπλο από τα πυρηνικά, κι έτσι η Ουκρανία εμφανίζεται σιτοβολώνας του κόσμου, ενώ τις τρεις πρώτες θέσεις σιτοπαραγωγής λόγου χάρη τις έχουν η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, μετά ο Καναδάς κ.λπ. Ενώ στην Ευρώπη, την Ουκρανία προσπερνά στην παραγωγή η Γαλλία... Η αλήθεια όμως κρύβεται. Τα δύο τρίτα όλων των εμπορικών σπόρων στον κόσμο (!) ανήκουν μόνο σε τέσσερις ομίλους και κανένας τους δεν είναι ρωσικός. Την ουκρανική παραγωγή δεν την έχουν οι Ουκρανοί στα χέρια τους. Την έχουν οι πολυεθνικές. Σκορπάνε πανικό. Ανεβάζουν τις τιμές. Τροφοδοτούν τα κέρδη τους. Ελέγχουν την κτηνοτροφία, τις εγκαταστάσεις γεωργικών λιπασμάτων, τις υποδομές, τις μεταφορές, μέχρι και τα σιλό. Αυτές «οι πέντε αδερφές» πριν από λίγα χρόνια, που τώρα γίνανε τέσσερις, ελέγχουν το εμπόριο των δημητριακών και το ψωμί και το τραπέζι και το στομάχι μας. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν συνεργάζονται και δεν έχουν χρηματιστηριακό σύμφωνο συμβίωσης με τους οπλάδες και τους γαλονάδες των τραπεζών όπου Γης; Τι σχέση έχει λοιπόν το στάρι με το ψωμί;

Μόνο τον άνθρωπο, που δύσκολα σκέφτεται άμα πεινάει, αλλά αν δεν το κάνει δεν επαναστατεί απέναντι στον πραγματικό εχθρό και πεθαίνει. Ε, λοιπόν, στον εικοστό πρώτο αιώνα είμαστε, και ξέρουμε ότι φτάνει και περισσεύει και η γη και η τεχνολογία για να μας θρέψει όλους. Αν έχουμε πρόσβαση ελεύθερη και ανεμπόδιστη και στη γη, και στο χωράφι, και στο λίπασμα, και στο μηχάνημα, και στον φούρνο, και στο τραπέζι, και στο ψωμί, και στη ζωή. Στο χοντρό θέμα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής δεν χωράνε παραπλανητικές ιδεολογικές δίαιτες και συνταγές αδυνατίσματος από φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και άλλες φαρμακωμένες συνταγές... Η πολιτική σιτοδεία οδηγεί και στην πραγματική. Με μαθηματική ακρίβεια.

(Σημείωση. Σιτοδεία: αρχαία ελληνική λέξη από το σίτος +δεια, και σημαίνει έλλειψη σιταριού ή γενικότερα τροφής)


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ