ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υψώνονται οι αντιρωσικοί τόνοι εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων

Αφορμή η καμπάνια της ρωσικής πρεσβείας για δωρεές στις Ενοπλες Δυνάμεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την έντονη αντίδραση της (υπηρεσιακής) κυβέρνησης της Βουλγαρίας προκάλεσε η χτεσινή ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια, ουσιαστικά ξεκινώντας καμπάνια συγκέντρωσης δωρεών για τη στήριξη των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ένα τμήμα της βουλγαρικής αστικής τάξης αντιδρά, στρατευόμενο με τις κυρώσεις και τον προσανατολισμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια ανακοίνωσε χτες ότι «λαμβάνοντας υπόψιν τις αναρίθμητες αιτήσεις πολιτών στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας για να στηριχτεί η στρατιωτική προετοιμασία της ειδικής επιχείρησης για τη προστασία των Λαϊκών Δημοκρατιών σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δημιουργήθηκε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα - το PROTECTion» και πρόσθεσε ότι σχετικές προσφορές μπορούν να κατατεθούν σε ειδικούς λογαριασμούς που άνοιξαν σε τρεις ρωσικές τράπεζες.

Το βουλγάρικο ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το «κάλεσμα σε πολίτες μέλους της ΕΕ να στηρίξουν τους στρατιώτες που εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη ρωσική επίθεση, όπως και να παραβιάσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία ως απάντηση στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία».

Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας έγινε ενώ μόλις προχτές ο - υπηρεσιακός πια πρωθυπουργός - Κύριλ Πετκόφ ανακοίνωσε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για άτομα που ταυτοποιήθηκαν και «εργάζονταν ενάντια στα συμφέροντά μας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένα αεροπλάνο αναμένεται να διατεθεί για να τους μεταφέρει στη Μόσχα, καθώς προσδιορίστηκαν ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και πρέπει να φύγουν από τη Βουλγαρία έως τις 3 Ιούλη. Ανταπαντώντας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι θα υπάρξει απάντηση και το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι έχει δοθεί εντολή να κλείσουν τα προξενεία σε Σόφια, Βάρνα και Ρούσε.

Επιφυλάξεις και αντιδράσεις από άλλο τμήμα αστικών δυνάμεων

Τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών σχολίασε από τη Μαδρίτη, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, εκφράζοντας την ελπίδα - όπως είπε - ότι ο Πετκόφ «πήρε την απόφαση με βάση στέρεες και αξιόπιστες πληροφορίες καιέχει σκεφτεί καλά - τόσο για το επίπεδο (της επιλογής) όσο και για τις συνέπειες».

Σημειωτέον ότι προχτές ο Ράντεφ ανακοίνωσε ότι θα δώσει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο WPP (κόμμα του Πετκόφ), χωρίς ωστόσο να έχει κάνει διαβουλεύσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως κανονικά προβλεπόταν.

Επίσης ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος λαός» (ITN - που μέχρι πριν κάποιες βδομάδες συμμετείχε στην κυβέρνηση) Τόσκο Γιορντάνοφ, υποστήριξε ότι πρόκειται για «προσωπική απόφαση του Πετκόφ που έλαβε κατά την πρόσφατη μετάβασή του στο Κίεβο». Ακόμα ο επικεφαλής του φιλορωσικού κόμματος «Vuzrazhdane» Κοσταντίν Κοσταντίνοφ περιέγραψε την απόφαση «εθνική προδοσία», που λήφθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ή της Βουλής, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πετκόφ «επικίνδυνες» για τη Βουλγαρία και ζήτησε την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα. Στον Κονσταντίνοφ έσπευσε να απαντήσει ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» Χρίστο Ιβανόφ, που είπε ότι τις δηλώσεις του υπαγορεύει το ρωσικό ΥΠΕΞ και εμφάνισε την απέλαση ως καθυστερημένη αλλά δικαιολογημένη.

Τα παραπάνω σημειώνονται με φόντο την υπερψήφιση πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση με πρωτοβουλία του κόμματος GERB, αλλά και τη στήριξη του κόμματος ΙΤΝ στις 23 Ιούνη, κατά της κυβέρνησης Πετκόφ, από την οποία λίγα 24ωρα πριν είχε αποχωρήσει το ΙΤΝ. Το ΙΤΝ (με την ηγεσία του οποίου ένα μέρος βουλευτών διαφώνησαν και στήριξαν ως «ανεξάρτητοι» πια βουλευτές την κυβέρνηση Πετκόφ) αποχώρησε από την κυβέρνηση με κατηγορίες για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, μεταξύ άλλων και σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως τα σχέδια συμβιβασμού με τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να επιταχυνθεί συνολικά η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια περίοδο όξυνσης της κόντρας με τη Ρωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η βουλγαρική υπηρεσιακή κυβέρνηση επικύρωσε χτες, μερικές μέρες μετά από μια ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, την άρση του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ενστάσεις μπαίνουν και για την Αλβανία). Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη του Ιούνη, που προτείνει ένα διμερές πρωτόκολλο που πρέπει να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Η βουλγαρική πλευρά θέτει ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν τροποποίηση του Συντάγματος της Β. Μακεδονίας, ώστε οι Βούλγαροι να αναγνωριστούν στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και να «εφαρμόσουν» μια συνθήκη φιλίας του 2017 με στόχο την εξάλειψη της ρητορικής μίσους. Γίνεται ακόμα λόγος για αναθεώρηση σχολικών προγραμμάτων και καταγραφή των ...κακομεταχειριζόμενων Βουλγάρων την περίοδο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όπως και το θέμα της γλώσσας. Ωστόσο η επίτευξη ενός συμβιβασμού θα είναι αντικείμενο παζαριών ανάμεσα στις αστικές τάξεις.

ΣΕΡΒΙΑ
Κατά της ένταξης στην ΕΕ το 51%

Δημοσκόπηση της «Demostat», που έγινε 13-22 Ιούνη στη Σερβία, κατέγραψε ότι εάν αύριο γινόταν δημοψήφισμα, το 51% θα ψήφιζε κατά της ένταξης στην ΕΕ και μόνο ένα 34% θα ψήφιζε υπέρ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Μάη, υπέρ της ένταξης στην ΕΕ είχε ταχθεί ένα 45%. Ακόμα, ένα 53% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εναρμονίσει το Βελιγράδι την εξωτερική πολιτική με την πολιτική των Βρυξελλών και ένα 43% υποστήριξε ότι αν ασκηθούν πιέσεις, η Σερβία θα πρέπει να αρνηθεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια στιγμή, το 45% εξέφρασε θετική άποψη για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το 37% για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, το 12% για Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και το 11% για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 54% πιστεύει ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το ΝΑΤΟ και ένα 7% θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία. Μάλιστα, το 80% των πολιτών είναι αντίθετο με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιστρέφοντας από την πρόσφατη συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες και προσπαθώντας να «εξισορροπήσει», σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε μια ορθολογική προσέγγιση στην πολιτική και τουλάχιστον μερικές φορές μια ρεαλιστική φωνή που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Σερβίας». Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλη υστερία κατά της ΕΕ στη χώρα, αλλά δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερους εταίρους από εκείνους της ΕΕ ή ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη πολιτική πορεία», αναφερόμενος στις ευρωενωσιακές επενδύσεις, για να προσθέσει με νόημα ότι «παρόλο που δεν θέλουν να ακούσουν πόσο σημαντικό είναι για εμάς να αποφασίσουμε μόνοι μας για τις κυρώσεις ή πόσο σημαντικοί είναι για εμάς οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, εμείς συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία».

ΚΙΝΑ
Νέες αντιδράσεις στα σχέδια ισχυροποίησης του ΝΑΤΟ

Μετά την ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ που κατηγόρησε για «ανώφελα παιχνίδια πολέμου», «πρακτική δημιουργίας εικονικών εχθρών» και «προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ασίας και του κόσμου», αλλά και μετατροπή του ΝΑΤΟ σε «εργαλείο μεμονωμένων χωρών να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους», τη σκυτάλη χτες πήρε ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ζανγκ Ζουν, υψώνοντας τους τόνους και ενάντια στα σχέδια «όσων ζητούν ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε Ασία - Ειρηνικό».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Ζανγκ ανέφερε: «Το ξεπερασμένο σενάριο του Ψυχρού Πολέμου δεν πρέπει ποτέ να αναπαραχθεί σε Ασία - Ειρηνικό. Η αναστάτωση και η σύγκρουση που επηρεάζουν κάποια μέρη του κόσμου δεν πρέπει να επιτραπεί να επηρεάσουν και Ασία - Ειρηνικό». Πρόσθεσε ότι «η συνέχιση της κρίσης στην Ουκρανία είναι λυπηρή και ανησυχητική».

Ακόμα, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι η χώρα του ανησυχεί βαθιά για όσα περιλαμβάνει η αποκαλούμενη «Στρατηγική Πυξίδα» και τόνισε: «Καλούμε το ΝΑΤΟ να πάρει τα μαθήματά του και να μη χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία ως δικαιολογία για να πυροδοτήσει αντιπαράθεση παγκόσμιου μπλοκ ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και να να μη ψάχνει σε φανταστικούς εχθρούς σε Ασία - Ειρηνικό, ή να δημιουργεί τεχνητές αντιθέσεις και διαιρέσεις». Καταλήγοντας είπε ότι οι επεκτάσεις του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά «απέτυχαν να κάνουν την Ευρώπη ασφαλέστερη» και «έσπειραν τον σπόρο της σύγκρουσης».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Ο 27χρονος συμβασιούχος οπλίτης Παναγιώτης Γιαννιός, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας την περασμένη Δευτέρα (άλμα από ελικόπτερο στη θάλασσα), απεβίωσε χτες το απόγευμα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν. Για το τραγικό γεγονός διεξάγεται έρευνα τόσο από την Εθνική Φρουρά όσο και από την Αστυνομία Κύπρου. Το τελευταίο διάστημα είναι συχνά τα ατυχήματα στον στρατό με τραγικά αποτελέσματα. Στις 12 Μάη, 27χρονη συμβασιούχος δεκανέας έχασε τη ζωή της σε ανατροπή τζιπ, ενώ έναν χρόνο πριν περίπου 33χρονος λοχαγός σκοτώθηκε όταν κόπηκε σχοινί στη διάρκεια άσκησης καταρρίχησης.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τον θάνατο ενός λοχία στην περιοχή του βόρειου Ιράκ, όπου συνεχίζει μία ακόμα «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης της Σκοτίας ότι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Οκτώβρη του 2023, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, τοποθετήθηκε όπως αναμενόταν αρνητικά, δηλώνοντας ότι «δεν πιστεύουμε πως είναι η σωστή στιγμή για συνταγματικές αλλαγές. Η οικονομία μας είναι ισχυρότερη όταν είμαστε μαζί». Η τοπική κυβέρνηση της Σκοτίας έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια αν το Λονδίνο επιχειρήσει να μπλοκάρει το δημοψήφισμα.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Αλλο ένα θύμα από ισραηλινή επιδρομή

Ενας 25χρονος Παλαιστίνιος είναι το τελευταίο θύμα μίας ακόμα επιδρομής που έκαναν ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη, στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός, που έκανε λόγο για «ένοπλους» που «άνοιξαν πυρ» και «έναν στόχο» που «αναγνωρίστηκε».

Σε δική του ανακοίνωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον 25χρονο Μοχάμεντ Μάρεϊ, που έχασε τη ζωή του όταν σφαίρα το χτύπησε στο στέρνο. Το δε παλαιστινιακό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «έγκλημα μίσους», που «μαζί με άλλα αποτελεί το νέο επεισόδιο σε μια σειρά ωμών εκτελέσεων Παλαιστινίων», και χαρακτήρισε τον Μάρεϊ «θύμα της συνεχούς ατιμωρησίας των Ισραηλινών».

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε στο κόμμα του ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, λίγο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην Κνέσετ (Βουλή) για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προετοιμασία νέων εκλογών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μπένετ θα διατηρήσει τη θέση του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός αφότου ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, Γιαΐρ Λαπίντ, αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ