ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
Σελ. /40
Απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα και μέσα από τα ταμπλό της Εκθεσης

«Γιατί γίνονται σήμερα πόλεμοι;», «Γιατί ο ιμπεριαλισμός είναι το ανώτατο στάδιο αυτού του συστήματος που ζούμε;», «Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από τον πόλεμο για τους λαούς;». Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα που διατυπώνουν νέοι άνθρωποι, βρίσκουν απαντήσεις μέσα από τα 10 ταμπλό της Εκθεσης που βρίσκεται στον χώρο της Κατασκήνωσης και έχει θέμα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, καθώς και τον ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην περιοχή. Απαντήσεις που δεν βρίσκονται στα σχολικά βιβλία και, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας μαθητής, «μόνο η ΚΝΕ μας μαθαίνει την αλήθεια».

Γύρω από το ερώτημα «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι;» στο πρώτο ταμπλό, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τις θέσεις του Κόμματος, τις αναλύσεις και επεξεργασίες για τον ιμπεριαλισμό, για το γεγονός ότι ο «εμπρηστής» είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια, που κινούνται με κίνητρο την αύξηση των κερδών τους, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων. Αυτή είναι η βάση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, στον οποίο εμπλέκονται αστικές τάξεις, καπιταλιστικά κράτη, συμμαχίες μονιμότερες ή προσωρινές. Τα ταμπλό με τα στατιστικά στοιχεία, τα ονόματα βασικών μονοπωλίων βοηθάνε τον επισκέπτη να προσεγγίσει τα παραπάνω με πιο άμεσο τρόπο.


Επειτα παρουσιάζεται η στάση διαχρονικά των κυβερνήσεων στη χώρα μας που ευθυγραμμίζονται με τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Στάση που τα τελευταία χρόνια πήγε πολλά επίπεδα μπροστά με τον λεγόμενο «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε η ΝΔ με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο όλες οι κυβερνήσεις παρέχουν μια σειρά από διευκολύνσεις αλλά και υποδομές, μετατρέποντας τη χώρα και την περιοχή σε μια απέραντη βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για να ξεδιπλώσουν το δολοφονικό τους έργο, αλλά και με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων. Χαρακτηριστικά είναι τα ταμπλό με τις φωτογραφίες από τη στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο, όπου σταθμεύουν και εκπαιδεύονται τα πολεμικά ελικόπτερα των ΗΠΑ, αλλά και την αεροπορική βάση στην 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Τέλος, αποτυπώνεται η προσπάθεια των κομμουνιστών να οργανώσουν την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

Αλλά και η συνολικότερη προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ για τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στον πόλεμο, τα σύγχρονα αιτήματα που προβάλλουν παντού τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Φωτογραφίες από παλιότερα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ και κινητοποιήσεις ζωντανεύουν την Εκθεση, δίνουν αφορμή στα πιο νέα μέλη της ΚΝΕ να εμπνευστούν για να δυναμώσουν τους σύγχρονους αγώνες.


ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Μοναδικές στιγμές με πάρτι, διαγωνισμούς και παιχνίδι στη φύση

Ενα ξέφρενο πάρτι για τα 10 χρόνια της παιδικής κατασκήνωσης
Ενα ξέφρενο πάρτι για τα 10 χρόνια της παιδικής κατασκήνωσης
Χορός, τραγούδια και πολύ κέφι ήταν τα χαρακτηριστικά του πάρτι που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, για τα 10 χρόνια της παιδικής κατασκήνωσης. Ενα πάρτι που δεν κατάφερε ούτε η βροχή που έπεσε αργά τη νύχτα να το χαλάσει. Τα μικρά παιδιά με τους ομαδάρχες τους έγιναν μια μεγάλη παρέα και πέρασαν αξέχαστες στιγμές, χορεύοντας και τραγουδώντας. Στο τέλος της βραδιάς δόθηκαν και βραβεία για τα 10 χρόνια της παιδικής κατασκήνωσης.

Συγκεκριμένα: Το βραβείο φιλοξενίας κέρδισαν τα παιδιά από τη Θεσσαλία. Το βραβείο για τις περισσότερες αναμνήσεις από τα Διήμερα κέρδισε ο Ορέστης από την Αττική, το βραβείο για την πιο δυνατή φωνή ο Νικόλας από τον Βόλο, το βραβείο της πιο έμπειρης κατασκηνώτριας η Ελισάβετ από τη Δυτική Μακεδονία, το βραβείο του πιο «τρελού» ομαδάρχη ο Λεονάρντο από τον Πειραιά, το βραβείο για την ομάδα που έστειλε τις πιο πολλές ανταποκρίσεις στο «κόκκινο Αερόστατο» τα παιδιά από τη Νέα Ιωνία Αττικής, ενώ το βραβείο του πιο φανατικού αναγνώστη του «κόκκινου Αερόστατου» η Ερμιόνη από την Πτολεμαΐδα.

Καθιερωμένος πια ο διαγωνισμός τραγουδιού

Και η διασκέδαση δεν σταματά, καθώς τη «σκυτάλη» πήρε και φέτος ο διαγωνισμός τραγουδιού, ξετρελαίνοντας όλους όσοι συμμετέχουν στην παιδική κατασκήνωση.

...και ο καθιερωμένος διαγωνισμός τραγουδιού
...και ο καθιερωμένος διαγωνισμός τραγουδιού
Οι ομάδες και κοινότητες προετοίμασαν πυρετωδώς τα τραγούδια τους από τα πούλμαν ακόμα, αποτυπώνοντας στις ευφάνταστες παραλλαγές γνωστών τραγουδιών την εμπειρία της συμμετοχής τους στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Αυτήν τη χρονιά η δημιουργικότητα ξεπέρασε κάθε επίπεδο και γι' αυτόν τον λόγο δόθηκαν πολλά βραβεία.

Ετσι, το βραβείο της «μαγκιάς» πήραν τα παιδιά από τη Θεσσαλία που μένουν στη σκηνή 33, από την οποία εμπνεύστηκαν το τραγούδι τους.

Το βραβείο συνεργασίας πήραν οι RED CATS και τα πιράνχας, καλύτερης πρωτότυπης μουσικής τα «παιδιά του Πειραιά», καλύτερου χορευτικού οι RED LADIES / κόκκινες τίγρεις, κεφιού τα κόκκινα αστέρια, trendy της χρονιάς τα παιδιά από την Κεντρική Μακεδονία, καλύτερης συμμετοχής της τελευταίας στιγμής τα παιδιά από την Κρήτη.

Νικήτρια φέτος αναδείχθηκε η ομάδα «Μουσικοί Κομμουνιστές» από τον Πειραιά, οι στίχοι της οποίας θα τραγουδηθούν το Σάββατο 9/7 από τους κατασκηνωτές στην πολιτική συγκέντρωση και θα δημοσιευθούν στις σελίδες του επόμενου «κόκκινου Αερόστατου».

Ομορφες στιγμές στο δάσος Κουρί

Μέσα σε μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα το «κόκκινο Αερόστατο» με «επιβάτες» τους μικρούς κατασκηνωτές «πέταξε» το μεσημέρι της Παρασκευής με προορισμό το όμορφο δρυοδάσος Κουρί, στον Αλμυρό.

Στιγμές διασκέδασης στη φύση...

FRAGKOU STRATOS

Στιγμές διασκέδασης στη φύση...
Μετά από παιχνίδια στη θάλασσα, ήρθε η ώρα για αλλαγή του σκηνικού και οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν σε έναν καταπράσινο χώρο από όπου έστειλαν με τον δικό τους τρόπο τα μηνύματά τους. Μετά από ένα πικ νικ στο δάσος, ξεκίνησαν παράλληλες δραστηριότητες που περιλάμβαναν αθλητικές δράσεις, αναρρίχηση σε ειδική υποδομή, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, αγωνίσματα στον «στίβο της ειρήνης» υπερπηδώντας κάθε εμπόδιο για να σταλεί το μήνυμα της ειρήνης παντού, παιχνίδια με νερό πάνω στις προτάσεις του τεύχους του «κόκκινου Αερόστατου», έπαιξαν το παιχνίδι του «Χαρτογράφου» βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα από την ανθολογία διηγημάτων του περιοδικού. Μέσα από περιβαλλοντικό παιχνίδι, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ανακάλυψαν τη ζωή στο δάσος, κάτω από το σύνθημα «Προστατεύουμε το περιβάλλον! Μαθαίνουμε ποιοι και γιατί το καταστρέφουν!».

Το «κόκκινο Αερόστατο» έστειλε και από εκεί το μήνυμά του ενάντια στον πόλεμο για να φτάσει σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης συνεχίζεται ως εξής:

Σάββατο 9 Ιούλη

Πρωί: Ατομική υγιεινή, καθαριότητα, πρωινό, μπάνιο και παιχνίδια στη θάλασσα

Μεσημέρι: Επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βόλου, μεσημεριανό φαγητό - ξεκούραση

Απόγευμα: Βόλτα στην παραλία του Βόλου, συμμετοχή στην πορεία και τη συγκέντρωση

...και άθλησης στο δάσος Κουρί

FRAGKOU STRATOS

...και άθλησης στο δάσος Κουρί
Βράδυ: Φαγητό, συναυλία της ΚΝΕ

Κυριακή 10 Ιούλη

Πρωί: Ατομική υγιεινή, καθαριότητα, πρωινό. Συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών με θέμα «Οι λαοί έχουν τη δύναμη! Γνωρίζουμε νεολαίους κομμουνιστές από όλο τον κόσμο!». Μπάνιο και παιχνίδια στη θάλασσα

Μεσημεριανό φαγητό - αναχωρήσεις.


Αθλητικά τουρνουά και μπάνιο στη θάλασσα

Τουρνουά μπιτς βόλεϊ, όπου συμμετέχουν περισσότερες από 40 ομάδες, καθώς και ποδοσφαίρου 7x7, αλλά και μπάνιο στη θάλασσα, στιγμές ξεγνοιασιάς και άθλησης συμπληρώνουν το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.



Live blog για όσα συμβαίνουν στις Νηές Μαγνησίας!

Τις εκδηλώσεις της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ μπορείτε να τις παρακολουθείτε από το live blog του «Οδηγητή» στο Twitter. Το live twitter feed του «Οδηγητή» έχει ενσωματωθεί στο «902.gr», στην desktop έκδοση κάτω από τη «ροή ειδήσεων» και στη mobile έκδοση πριν τη «ροή ειδήσεων».

Ετσι, μπορεί κανείς να δει σε πραγματικό χρόνο ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο από τις αντιιμπεριαλιστικές δράσεις, τις συζητήσεις, τις συναυλίες, τις επισκέψεις στο Τρίκερι και, φυσικά, τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου.


Εντονο ενδιαφέρον στο περίπτερο των ξένων αντιπροσωπειών

Στον χώρο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης έφτασαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής οι αντιπροσωπείες των 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών που συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι διεθνείς αντιπροσωπείες έστησαν τα υλικά τους και πήραν τη θέση τους για να υποδεχτούν τους νεολαίους της ΚΝΕ. Και ήταν μαζική η προσέλευση των κατασκηνωτών γύρω από τα τραπεζάκια των αντιπροσωπειών, είτε για να κάνουν μια ερώτηση για την κατάσταση στις χώρες τους, είτε να αγοράσουν κάποιο αναμνηστικό από τα υλικά τους. Ιστορικές αφίσες των Ισπανών συντρόφων, μπλούζες με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα από την Ιταλία και άλλα καλαίσθητα υλικά έγιναν ανάρπαστα!

Τα βλέμματα κέντρισαν η ανακοίνωση του Μετώπου Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας για την ακρίβεια στη χώρα τους, αντιφασιστικά υλικά και ανακοινώσεις των οργανώσεων για την κατάσταση στις χώρες τους. Ενώ συχνά πυκνά επισκέπτες κοντοστέκονταν για να συζητήσουν με τους συντρόφους από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες για τον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.


Πόλος έλξης το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Από την 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση δεν θα μπορούσε να λείπει το πολιτικό και λογοτεχνικό βιβλίο, με την έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» να έχει και φέτος τη δική της ξεχωριστή «γωνιά» στον χώρο της κατασκήνωσης.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν καινούργιες και παλαιότερες εκδόσεις, ενώ για πολλούς είναι το μέρος όπου θα επιλέξουν το βιβλίο που θα τους συνοδεύσει το φετινό καλοκαίρι, ειδικά με το κλείσιμο της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ελκυστικές προσφορές

Οι προσφορές στα βιβλία για τους κατασκηνωτές φτάνουν το 50%, ενώ οι νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» διατίθενται με έκπτωση 40%. Στα Απαντα του Λένιν, του Στάλιν αλλά και στους 3 τόμους του «Κεφαλαίου», η έκπτωση για τη σειρά είναι 50% και για κάθε τόμο 35%.

Μάλιστα, με κάθε αγορά δίνεται δώρο στους κατασκηνωτές η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Καντάτα για τη Μακρόνησο», ενώ με κάθε αγορά αξίας 5 ευρώ προσφέρεται κουπόνι συμμετοχής στην κλήρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν το κλείσιμο της κατασκήνωσης, με τα παρακάτω δώρα:

- 1ος λαχνός: Ετήσια συνδρομή στα βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής»

- 2ος λαχνός: Εξάμηνη συνδρομή στα βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής»

- 3ος λαχνός: Τρίμηνη συνδρομή στον «Ριζοσπάστη» ή ετήσιες συνδρομές σε ΚΟΜΕΠ και «Οδηγητή» (σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνδρομητική βάση του «Ριζοσπάστη» στην περιοχή)


- 4ος λαχνός: Ετήσια συνδρομή στην ΚΟΜΕΠ

- 5ος λαχνός: Ετήσια συνδρομή στον «Οδηγητή»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ