Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
31Η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΚΝΕ
Απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα και μέσα από τα ταμπλό της Εκθεσης

«Γιατί γίνονται σήμερα πόλεμοι;», «Γιατί ο ιμπεριαλισμός είναι το ανώτατο στάδιο αυτού του συστήματος που ζούμε;», «Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από τον πόλεμο για τους λαούς;». Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα που διατυπώνουν νέοι άνθρωποι, βρίσκουν απαντήσεις μέσα από τα 10 ταμπλό της Εκθεσης που βρίσκεται στον χώρο της Κατασκήνωσης και έχει θέμα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, καθώς και τον ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην περιοχή. Απαντήσεις που δεν βρίσκονται στα σχολικά βιβλία και, όπως είπε χαρακτηριστικά ένας μαθητής, «μόνο η ΚΝΕ μας μαθαίνει την αλήθεια».

Γύρω από το ερώτημα «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι;» στο πρώτο ταμπλό, οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τις θέσεις του Κόμματος, τις αναλύσεις και επεξεργασίες για τον ιμπεριαλισμό, για το γεγονός ότι ο «εμπρηστής» είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια, που κινούνται με κίνητρο την αύξηση των κερδών τους, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων. Αυτή είναι η βάση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, στον οποίο εμπλέκονται αστικές τάξεις, καπιταλιστικά κράτη, συμμαχίες μονιμότερες ή προσωρινές. Τα ταμπλό με τα στατιστικά στοιχεία, τα ονόματα βασικών μονοπωλίων βοηθάνε τον επισκέπτη να προσεγγίσει τα παραπάνω με πιο άμεσο τρόπο.


Επειτα παρουσιάζεται η στάση διαχρονικά των κυβερνήσεων στη χώρα μας που ευθυγραμμίζονται με τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Στάση που τα τελευταία χρόνια πήγε πολλά επίπεδα μπροστά με τον λεγόμενο «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε η ΝΔ με την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο όλες οι κυβερνήσεις παρέχουν μια σειρά από διευκολύνσεις αλλά και υποδομές, μετατρέποντας τη χώρα και την περιοχή σε μια απέραντη βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για να ξεδιπλώσουν το δολοφονικό τους έργο, αλλά και με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων. Χαρακτηριστικά είναι τα ταμπλό με τις φωτογραφίες από τη στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο, όπου σταθμεύουν και εκπαιδεύονται τα πολεμικά ελικόπτερα των ΗΠΑ, αλλά και την αεροπορική βάση στην 110η Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Τέλος, αποτυπώνεται η προσπάθεια των κομμουνιστών να οργανώσουν την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

Αλλά και η συνολικότερη προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ για τη στάση των κομμουνιστών απέναντι στον πόλεμο, τα σύγχρονα αιτήματα που προβάλλουν παντού τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Φωτογραφίες από παλιότερα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ και κινητοποιήσεις ζωντανεύουν την Εκθεση, δίνουν αφορμή στα πιο νέα μέλη της ΚΝΕ να εμπνευστούν για να δυναμώσουν τους σύγχρονους αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ