ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για την προκλητική αποφυλάκιση του βιαστή Λιγνάδη

Το πανό που σηκώθηκε στο Θέατρο της Επιδαύρου
Το πανό που σηκώθηκε στο Θέατρο της Επιδαύρου
Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις ενάντια στην προκλητική δικαστική απόφαση αποφυλάκισης του καταδικασμένου βιαστή Δ. Λιγνάδη, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος αν και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξης για βιασμούς δύο ανηλίκων το 2015, παρ' όλα αυτά του επιτράπηκε η έξοδος από τη φυλακή. Την Παρασκευή έγινε η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων σε Θέαμα - Ακρόαμα και την Πέμπτη η διαμαρτυρία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στο Σύνταγμα.

Επίσης εκδόθηκε ανακοίνωση - καταγγελία από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» για την αστική Δικαιοσύνη, που «μπορεί να είναι "ευαίσθητη", ελαστική απέναντι ακόμη και σε τέτοια αποτρόπαια αδικήματα, ταυτόχρονα όμως είναι άτεγκτη και εξαντλεί την αυστηρότητά της απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαθέτει, απαγορεύοντας κινητοποιήσεις, ποινικοποιώντας συνδικαλιστές, συλλαμβάνοντας διαδηλωτές κ.ά.».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε πλήθος διαμαρτυριών για την αποφυλάκιση Λιγνάδη σε παραστάσεις ανά την Ελλάδα. Από την Επίδαυρο, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καλαμάτα, τη Χαλκίδα, το Ναύπλιο και το Ρέθυμνο. Επίσης, πολλοί καλλιτέχνες κατήγγειλαν την αποφυλάκιση με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους.

Την ίδια ώρα, με επείγουσα παραγγελία της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, ζήτησε να της διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ), προκειμένου να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της αναστολής της ποινής του Δ. Λιγνάδη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία των εργοδοτών

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση και την αξιοποίηση διαφόρων «ψηφιακών τεχνολογιών», για την προώθηση της «πράσινης - ψηφιακής μετάβασης», σύμφωνα με τους γενικότερους σχεδιασμούς της ΕΕ και του κεφαλαίου για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας και την κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μεγάλων ομίλων.

Αλλωστε, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου «περιγράφει στην πραγματικότητα τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων που θα αποφασίζουν με τους αλγόριθμους ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί, πώς θα κατανέμεται το εργατικό δυναμικό κ.λπ. Το πώς τελικά θα αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα διευκολύνουν τους μεγάλους ομίλους να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τους εργαζόμενους».

Οσο για τις αναφορές που περιέχονται ότι τάχα διασφαλίζεται πως «οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης δεν πρόκειται να επιφέρουν ανεπιθύμητες συνέπειες δεοντολογικής φύσεως στον εργασιακό τομέα και αθέμιτες παρεμβάσεις σε θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων», ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι είναι τουλάχιστον «κενό γράμμα», «αφού δεν υπάρχει καμία διασφάλιση και όσο οι τεχνολογίες βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου θα αξιοποιούνται για την αύξηση των κερδών, σε βάρος των εργαζομένων».

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται σε μέτρα διασφάλισης της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας δεδομένων, ειδικά του κράτους. Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για προστασία κρατικών δεδομένων, παραδίδει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών στην CISCO... και έχει δρομολογηθεί «η μεταφορά όλων των κρατικών δεδομένων στο cloud της "Microsoft", ενώ ακολουθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναθέσει στη "Microsoft" όλο το λογισμικό του κρατικού τομέα. Τα δεδομένα, λοιπόν, προσωπικά και κρατικά, βρίσκονται ήδη στα χέρια των ομίλων και αφήστε τα "σάπια" που λέει και ο λαός», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση, με αφορμή τη συζήτηση για τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «το ΚΚΕ καταθέτει, και πάλι, το ερώτημα των ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον των νέων τεχνολογιών και την αξιοποίησή τους» που είναι: «Τεχνολογίες από ποιον και για ποιον; Ποιος και με ποιο κριτήριο αποφασίζει για τις προτεραιότητες; Ποιος θα πληρώσει και ποιος θα καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος από τα οφέλη εφαρμογής και χρήσης των νέων τεχνολογιών; Πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα ή, αντίθετα, πρέπει να κατοχυρωθεί ως κοινωνικό αγαθό, προστατεύοντας τον άνθρωπο, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, κ.ο.κ.;».

«Από αυτήν την άποψη, σήμερα», τόνισε, «αναμετρούνται δύο στρατηγικές. Η πρώτη της ΕΕ, του ΣΕΒ, των κομμάτων σας που προωθείται και θεωρεί την ψηφιακή τεχνολογία εμπόρευμα. Η δεύτερη στρατηγική που υποστηρίζει το ΚΚΕ, η οποία θεωρεί δημόσια αγαθά τα κοινωνικά δικαιώματα στην επικοινωνία, στην πληροφορία, στην ενημέρωση».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Περιοδείες με το αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» για τον Τουρισμό

Οι Κομματικές Οργανώσεις Επισιτισμού - Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλειάς του κλάδου για τη συζήτηση με βάση το αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» για τον Τουρισμό:

Σήμερα, Τρίτη 19 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στις πιάτσες των διανομέων.

Αύριο, Τετάρτη 20 Ιούλη:

-- Στις 11 π.μ. περιοδεία στα επισιτιστικά καταστήματα της Λαμπράκη.

-- Στις 12 μ. στα Λαδάδικα

-- Στις 3 μ.μ. στα παρασκευαστήρια της Ραιδεστού.

Την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 7 μ.μ. σε ξενοδοχεία του κέντρου αλλά και σε επισιτιστικά καταστήματα της Αγίου Δημητρίου.

Την Παρασκευή 22 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο τρίγωνο Πολίχνης και στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

«Εφυγε» ο Κώστας Γεράκης

Συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην σ. Κατερίνα Γεράκη και την οικογένειά του

«Εφυγε» ξαφνικά απ' τη ζωή σε ηλικία 40 χρονών ο εξαιρετικός κιθαρίστας Κώστας Γεράκης. Ο Κ. Γεράκης διακρίθηκε στο ρεμπέτικο (κιθάρα, μπουζούκι, κοντραμπάσο) δίπλα σε σπουδαίους μπουζουξήδες και ερμηνευτές. Είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Γιώργο Νταλάρα, Σωκράτη Μάλαμα, Λεωνίδα Μπαλάφα, Ματούλα Ζαμάνη. Χαρακτηριστική η επί μακρόν συνεργασία του με τον Στέλιο Βαμβακάρη, ενώ τα τελευταία χρόνια έπαιζε με τον Θύμιο Στουραΐτη.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων, για την αιφνίδια απώλεια του αδελφού της Κώστα, και τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους γονείς και όλη την οικογένεια της συντρόφισσας Κατερίνας, την σύντροφο και το παιδί του Κώστα Γεράκη.

Επίσης με ανακοίνωσή τους το Τμήμα Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ και η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ «εκφράζουν τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τον αιφνίδιο θάνατο και την απώλεια του Κώστα Γεράκη στην συντρόφισσά μας και αδελφή του Κατερίνα, στους γονείς του, Ηλία και Σοφία, στην σύζυγό του Μαρία και στην κόρη του Σοφία».

Η κηδεία θα είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί στο Α' Νεκροταφείο, σήμερα στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα πολιτικών κηδειών.

Το Τμήμα Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ και η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αντί κατάθεσης στεφάνων θα συγκεντρώσουν χρηματικό ποσό προσφοράς στο Κόμμα.

  • «Η οικογένεια Χαραυγή προσφέρει 500 ευρώ, αντί στεφάνου, στη μνήμη του ΚΩΝ/ΝΟΥ Η. ΓΕΡΑΚΗ, μέσω ΤΟ Δικαιοσύνης».
Δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζει το πλατύ πολιτικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, λαϊκές γειτονιές, χώρους εκπαίδευσης και νεολαίας. To πρόγραμμα εκδηλώσεων και παρεμβάσεων περιλαμβάνει:

Αύριο Τετάρτη

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟΒ Πρόνοιας Νοτίων, ΚΟ Καλλιθέας και ΚΟ Αναπήρων και Γονιών του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση στον κήπο του Φάρου Τυφλών (Αθηνάς 17 και Δοϊράνης) με θέμα «Το νέο ΕΣΥ και το Εθνικό Σχέδιο για την αναπηρία, το τσουνάμι της ακρίβειας και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος επιβάλλουν τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να χαράξει ο λαός τον δρόμο της ανατροπής». Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Παλατιανής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Μανδηλαρά (Γοργόνα), στο Ιλιον. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

Πέμπτη 21 Ιούλη

-- Στις 11 π.μ., ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Παρασκευή 22 Ιούλη

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο «ΣΚΑΓΙΑΣ ΑΕ» (SKAG), για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ