Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία των εργοδοτών

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση και την αξιοποίηση διαφόρων «ψηφιακών τεχνολογιών», για την προώθηση της «πράσινης - ψηφιακής μετάβασης», σύμφωνα με τους γενικότερους σχεδιασμούς της ΕΕ και του κεφαλαίου για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας και την κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μεγάλων ομίλων.

Αλλωστε, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου «περιγράφει στην πραγματικότητα τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων που θα αποφασίζουν με τους αλγόριθμους ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί, πώς θα κατανέμεται το εργατικό δυναμικό κ.λπ. Το πώς τελικά θα αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θα διευκολύνουν τους μεγάλους ομίλους να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τους εργαζόμενους».

Οσο για τις αναφορές που περιέχονται ότι τάχα διασφαλίζεται πως «οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης δεν πρόκειται να επιφέρουν ανεπιθύμητες συνέπειες δεοντολογικής φύσεως στον εργασιακό τομέα και αθέμιτες παρεμβάσεις σε θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων», ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι είναι τουλάχιστον «κενό γράμμα», «αφού δεν υπάρχει καμία διασφάλιση και όσο οι τεχνολογίες βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου θα αξιοποιούνται για την αύξηση των κερδών, σε βάρος των εργαζομένων».

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται σε μέτρα διασφάλισης της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας δεδομένων, ειδικά του κράτους. Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλάει για προστασία κρατικών δεδομένων, παραδίδει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών στην CISCO... και έχει δρομολογηθεί «η μεταφορά όλων των κρατικών δεδομένων στο cloud της "Microsoft", ενώ ακολουθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναθέσει στη "Microsoft" όλο το λογισμικό του κρατικού τομέα. Τα δεδομένα, λοιπόν, προσωπικά και κρατικά, βρίσκονται ήδη στα χέρια των ομίλων και αφήστε τα "σάπια" που λέει και ο λαός», τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση, με αφορμή τη συζήτηση για τις Αναδυόμενες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «το ΚΚΕ καταθέτει, και πάλι, το ερώτημα των ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον των νέων τεχνολογιών και την αξιοποίησή τους» που είναι: «Τεχνολογίες από ποιον και για ποιον; Ποιος και με ποιο κριτήριο αποφασίζει για τις προτεραιότητες; Ποιος θα πληρώσει και ποιος θα καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος από τα οφέλη εφαρμογής και χρήσης των νέων τεχνολογιών; Πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα ή, αντίθετα, πρέπει να κατοχυρωθεί ως κοινωνικό αγαθό, προστατεύοντας τον άνθρωπο, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, κ.ο.κ.;».

«Από αυτήν την άποψη, σήμερα», τόνισε, «αναμετρούνται δύο στρατηγικές. Η πρώτη της ΕΕ, του ΣΕΒ, των κομμάτων σας που προωθείται και θεωρεί την ψηφιακή τεχνολογία εμπόρευμα. Η δεύτερη στρατηγική που υποστηρίζει το ΚΚΕ, η οποία θεωρεί δημόσια αγαθά τα κοινωνικά δικαιώματα στην επικοινωνία, στην πληροφορία, στην ενημέρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ