Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποπτες εταιρείες και ... ΝΑΤΟικές μεταφορές όπλων

Με κάθε νέα εξέλιξη και δεδομένο γύρω από τη συντριβή του ουκρανικού «Αντόνοφ» έξω από την Καβάλα, εγείρονται και νέα ερωτήματα.

Η εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροπλάνο, η «Meridian Air Cargo», αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως «συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για τη μεταφορά επειγόντων φορτίων, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικών φορτίων και φορτίων διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής)». Το μεταγωγικό αεροσκάφος An-12 (παρόμοιου τύπου με το αμερικανικό C-30) είχε μισθωθεί από κυπριακή offshore, ήταν 51 χρόνων (έτος κατασκευής το 1971) και είναι άλλο ένα από τα πολλά, πάνω από 1.200 τέτοια αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής, που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ κατέληξαν στα χέρια καπιταλιστών που αξιοποιούν για τις μπίζνες τους, ως cargo. Αξιοσημείωτο είναι πώς ένα τέτοιο «σαπάκι» λόγω ηλικίας είχε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, ενώ πολλά ερωτήματα δημιουργεί και το καθεστώς που διέπει τέτοιες μεταφορικές εταιρείες, τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν κ.λπ., ειδικά όταν μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία, που γίνονται ...κινητές βόμβες.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, η μεταφορά επικίνδυνων φορτίων πρέπει να δηλώνεται και η απόκρυψή της (σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα διατείνονται η κυβέρνηση και οι σχετικές υπηρεσίες), σε συνδυασμό με τη συνεργασία της εν λόγω εταιρείας σε κάθε είδους ΝΑΤΟικές «μεταφορές», πολλαπλασιάζουν τις εικασίες είτε για εμπλοκή στο λαθρεμπόριο όπλων που «οργιάζει» με επίκεντρο την Ουκρανία και τους τεράστιους εξοπλισμούς που στέλνουν εκεί οι ΝΑΤΟικοί, είτε και για κάποια επίσημη αλλά «εν κρυπτώ» αποστολή όπλων στα μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που φουντώνει, ακόμα και με την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης όπως γράφτηκε στον Τύπο. Τα ερωτήματα αυτά άλλωστε πολλαπλασιάζονται, την ώρα που η κυβέρνηση αποδεδειγμένα πλέον έχει κρύψει όλο το προηγούμενο διάστημα από τον ελληνικό λαό αποστολές κρίσιμου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ενδιαφέρουσες διαδρομές του «Αντόνοφ»

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και από τις προηγούμενες «ενδιαφέρουσες» διαδρομές του Αντόνοφ.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Νις της Σερβίας το Σάββατο το βράδυ, με δηλωμένο επόμενο προορισμό την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, ενώ μεσημέρι της ίδιας μέρας είχε πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Αγκυρα - Νις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ιστορικό πτήσεων του ίδιου αεροσκάφους μεταξύ 10 και 13 Ιούλη, καθώς είχε πραγματοποιήσει 3 δρομολόγια (2 από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και 1 από την Οστράβα της Τσεχίας) προς την πολωνική πόλη Ρζεσζόφ.

Η Ρζεσζόφ, που απέχει 100 χλμ. από τα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας, έχει μετατραπεί από τα μέσα του Φλεβάρη σε κόμβο επιμελητείας του αμερικανικού στρατού για τη μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Στρατιωτικά φορτηγά αεροσκάφη απογειώνονται και προσγειώνονται καθημερινά και στρατιωτικά φορτηγά χωρίς διακριτικά πηγαινοέρχονται προς το Przemyl, στα σύνορα με την Ουκρανία», έγραφε ο «Euobserver» τον περασμένο Μάρτη.

Η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων «Valir» δήλωσε πως τα πυρομαχικά που βρίσκονταν στο αεροπλάνο προορίζονταν για το Μπαγκλαντές, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως αντίστοιχα βλήματα όλμων, σερβικής κατασκευής, έχουν εντοπιστεί στα χέρια του ουκρανικού στρατού. Στις 13 Μάρτη 2022, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να εκτοξεύουν βλήματα όλμων 60 mm, τα οποία παρήχθησαν από τη βασική συνεργάτιδα εταιρεία της «Valir», «Krusik».

Σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι «σερβικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών εφόδου M-70, είχαν παρατηρηθεί στα χέρια Ουκρανών στρατιωτών» και ότι τουλάχιστον δύο αποστολές πυρομαχικών είχαν πωληθεί στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα επιχειρησιακό αρχηγείο στο προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη μετά το δυστύχημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ