Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ σε Λασίθι και Ρέθυμνο για την «πράσινη ανάπτυξη»

Στην Ιεράπετρα
Στην Ιεράπετρα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ εκδήλωση στην Ιεράπετρα, το Σάββατο 2 Ιούλη, με θέμα «Η περίπτωση της νήσου Χρυσής: Ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστα!». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά την κεντρική εισήγηση έγινε θεματική παρέμβαση από την Μαρία Κοτσιφάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Ιεράπετρας, η οποία ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών σε συνδυασμό με αυτές των κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών για τη σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί. Παράλληλα, παρουσίασε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει για το ζήτημα το ΚΚΕ μέσα κι έξω από το Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο στην κατεύθυνση προστασίας του νησιού και κάλυψης των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων της Ιεράπετρας και της Κρήτης.

Μετά τις εισηγήσεις των στελεχών του ΚΚΕ ακολούθησαν παρεμβάσεις από παρευρισκόμενους που ζήτησαν τον λόγο. Συγκεκριμένα, από τον Μαθιό Φιλιππάκη, δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, τον Παύλο Δασκαλάκη, μέλος της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης Σχεδίου Δράσης Νήσου Χρυσής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και τον Νίκο Κυφωνίδη, βιολόγο.

Οι αστικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα

Στην ομιλία του ο Αντ. Ραλλάτος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε το κράτος της αστικής τάξης, όλες τις αστικές κυβερνήσεις που έχουν μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα, όπως και κάθε άλλο κοινωνικό αγαθό και φυσικό πόρο.

«Για να βγουν συμπεράσματα με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και συμφερόντων, βασική προϋπόθεση είναι να αντιμετωπιστεί και η νήσος Χρυσή στο συνολικό πλαίσιο της στρατηγικής αντιπαράθεσης με τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης.

Η πείρα που έχουμε δείχνει ότι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής μας, μέρα με τη μέρα, συνεχώς επιδεινώνονται. Οτι η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Το αποδείχνει και ο πόλεμος των ληστών που είναι σε εξέλιξη.

Το δείχνει η εκμετάλλευση των εμπορευματοποιημένων δασών, για κερδοφόρες επενδύσεις. Είναι η βαθύτερη αιτία που βρίσκεται πίσω από τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές, πίσω από την καταστροφή τους. Η διαχείρισή τους γίνεται μόνο όταν υπάρχει συμφέρον από το κεφάλαιο, οδηγώντας εκτός των άλλων στη συστηματική υποχρηματοδότησή τους.

Οι συνεχείς μεταβολές σε χρήσεις γης προς όφελος του κατασκευαστικού και του τουριστικού κεφαλαίου μετατρέπουν τεράστια φιλέτα γης σε νέους πόλους ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου, σε βάρος της κάλυψης των λαϊκών αναγκών».

Καταλήγοντας στην ομιλία του επισήμανε: «Διεκδικούμε ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία της Χρυσής. Να παρθούν τώρα μέτρα, με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις, για την προστασία του νησιού, την αποκατάσταση του δάσους. Απόσυρση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης και όλων των αντιπεριβαλλοντικών νόμων.

Καμιά αναγνώριση ιδιοκτησίας στο νησί. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Χρυσής. Να μην επιτραπεί με κανέναν τρόπο η εμπλοκή της Χρυσής στον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου, είτε ως έδαφος είτε ως θαλάσσιο οικόπεδο.

Ελεύθερη πρόσβαση του λαού με κριτήριο τις λαϊκές και περιβαλλοντικές ανάγκες, την προστασία της βιοποικιλότητας της Χρυσής και ανάδειξη των χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Να διασφαλιστεί η επισκεψιμότητα στις παραλίες του νησιού, χωρίς ελλιμενισμό καραβιών. Να απομακρυνθούν όλες οι υποδομές και κατασκευές που απειλούν το νησί. Να απαγορευτεί το κάμπινγκ στη Χρυσή, για όσο διάστημα απαιτηθεί, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το έτος (φύλακες, δασοφύλακες, δασολόγοι, αρχαιολόγοι κ.ά.) και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες υποδομές προστασίας (φυλάκια, πυροπροστασία κ.ά.)».

Ανάλογη εκδήλωση έγινε και στον Πλακιά Ρεθύμνου από την ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ με θέμα «Το περιβάλλον και οι λαϊκές ανάγκες στις συμπληγάδες της "πράσινης ανάπτυξης" με παράδειγμα τα τεκταινόμενα στον δήμο Αγίου Βασιλείου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Γ. Μηλιός, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Βαρδάκης, εκ μέρους της Κίνησης για την Προστασία του Παλίγκρεμνου, ο Β. Μανωλεσάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, η Κ. Κορρέ και ο Γ. Βασιλάκης, μέλη του Συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ, ο τοπογράφος Γ. Οικονόμου και ο Α. Παπαδομιχελάκης, υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ο Σ. Μανιαβός, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, ο Κ. Κόστα, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου.

Ο Μανούσος Μανουσογιάννης, που άνοιξε την εκδήλωση εκ μέρους της ΤΕ Ρεθύμνου, και ο Αντώνης Ραλλάτος, που έκανε την κεντρική ομιλία, εξέφρασαν τη μεγάλη εκτίμηση του Κόμματος στην ακούραστη δουλειά των οικολογικών ομάδων και κινήσεων, στη λαϊκή αυτενέργεια και στους μεγάλους ενωτικούς αγώνες που εξελίσσονται στην περιοχή για την παρεμπόδιση των ανεμογεννητριών, την προστασία του Παλίγκρεμνου και των φυσικών πόρων της περιοχής.

Χρήσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν ο Β. Μανωλεσάκης για τα ζητήματα του χωρικού σχεδιασμού και η Κ. Κορρέ για τις πολύ χρήσιμες εμπειρίες αφύπνισης και ενεργοποίησης του λαού και της τοπικής κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ