Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται «ανησυχίες» για διακοπή στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Με φόντο της εντεινόμενες ανησυχίες στην ΕΕ για πλήρη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters» ανέφερε χτες πως η Gazprom επικαλέστηκε «λόγους ανωτέρας βίας» σε τουλάχιστον τρεις πελάτες της στην Ευρώπη, σε σχέση με την ασφάλεια του ανεφοδιασμού τους. Η επιστολή εστάλη στις 14 Ιούλη και έχει αναδρομική ισχύ από τις 14 Ιούνη, επειδή όπως αναφέρεται παρεμποδίζεται η λειτουργία του αγωγού. Κατά μία πηγή η επιστολή φέρεται πως αφορά ανησυχίες για τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η πρώτη εταιρία που πήρε τέτοια επιστολή είναι η γερμανική εταιρία ενέργειας Uniper. Στο έγγραφο που έλαβε από την Gazprom αναφέρεται η «διακοπή προμήθειας» για «λόγους ανωτέρας βίας». Η άλλη εταιρία που πήρε παρόμοια επιστολή είναι η επίσης γερμανική RWE, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 έχει σταματήσει να λειτουργεί από τις 11 Ιουλίου για να γίνει το ετήσιο σέρβις, με προβλεπόμενη πιθανότερη ημερομηνία επαναλειτουργίας την 21η του μήνα. Στην ΕΕ ωστόσο υπάρχει η ανησυχία για μη επαναλειτουργία του, ενώ οι ροές ήταν σημαντικά μειωμένες το προηγούμενο διάστημα. Η κρίσιμη τουρμπίνα του αγωγού που αναφερόταν από τη Μόσχα ως αιτία για τη μείωση της ροής (είχε μπλοκαριστεί στον Καναδά λόγω κυρώσεων) αναμένεται τελικά να φτάσει στη Ρωσία στις 24 Ιούλη.

Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο φόντο, η ΕΕ πασχίζει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν, ένα νέο μνημόνιο ενεργειακής, οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας υπογράφηκε χθες στο Μπακού από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Αζέρο πρόεδρο Ι. Αλίεφ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα διπλασιαστεί η ποσότητα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μεταξύ άλλων και μέσω της διεύρυνσης του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που ήδη μεταφέρει 8 δισ. κ.μ. ετησίως και του χρόνου αναμένεται να φθάσουν τα 12 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Ανακοίνωσε επίσης τη διμερή συνεργασία σε «πράσινη» ενέργεια ώστε το Αζερμπαϊτζάν να γίνει με τα χρόνια παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Για αυτό το σκοπό ανακοινώθηκαν από την ΕΕ επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ στο Αζερμπαϊτζάν σε ΑΠΕ.

Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, παρά την κυβερνητική κρίση που κλυδωνίζει εδώ και μέρες την κυβέρνησή του, μετέβη χτες (Δευτέρα) για μία ακόμη φορά χτες στο Αλγέρι επιδιώκοντας την ολοκλήρωση συμφωνιών για μεγαλύτερες προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν χαρακτήρισε τη χώρα του "προνομιακό εταίρο" της Αλγερίας. Εκτίμησε πως οι δύο χώρες θα εντείνουν τη συνεργασία και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε μία προσπάθεια να δείξει τη βαρύτητα που βλέπει στην σύσφιξη της συνεργασίας με την Αλγερία ο Μάριο Ντράγκι είχε μαζί του πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης όπως τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικολογικής Μετάβασης κ.α καθώς επιχείρησε να φανεί "χρήσιμος" στην Αλγερία προωθώντας σχέδια 'πράσινης' παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές με σχέδια για ηλιακά και αιολικά πάρκα.

Η επίσκεψη έγινε μετά τη σημαντική συμφωνία που ανακοίνωσαν Αλγερία και Ιταλία τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στην αλγερινή εταιρία ενέργειας Sonatrach και την ιταλική ENI. Νευραλγικό κομμάτι του ιταλο-αλγερινού σχεδίου ενεργειακής συνεργασίας είναι ο αγωγός που περνά από την Τυνησία και φθάνει ως την Σικελία της Ιταλίας.

Η ζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τις διεθνείς υψηλές τιμές πώλησης ρίχνουν νερό στο μύλο των σχεδίων της αλγερινής εταιρίας ενέργειας Sonatrach για την εκμετάλλευση και άλλων κοιτασμάτων και την αύξηση της παραγωγής κατά άλλα 4 δισ. κ.μ. μέσα στους επόμενους μήνες.

Η Ιταλία δεν κοιτά μόνον την Αλγερία αλλά και προμηθευτές από Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, ΛΔ Κονγκό, Αγκόλα και Μοζαμβίκη.

Σχέδια συμφωνιών για αύξηση των εισαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων από τα Εμιράτα εξέταζε χτες στο Παρίσι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, σείχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ.

Τέλος, μέρος στο παζάρι ενέργειας στην ΕΕ πήρε χτες και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που πηγαίνοντας στο Βερολίνο και συναντώντας τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ διαβεβαίωσε πως η Αίγυπτος είναι έτοιμη να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της τρέχουσας ευρωπαϊκής κρίσης φυσικού αερίου.

Σχέδια Κομισιόν για δραστική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Στο μεταξύ χτες, για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, «προειδοποίησε» την ΕΕ να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες και να προετοιμαστεί για «έναν μακρύ, σκληρό χειμώνα», επισημαίνοντας μάλιστα ότι μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί επαρκώς από συμφωνίες με άλλους προμηθευτές.

Διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα προσχέδια εγγράφου της ΕΕ με τίτλο «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα» - το σχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα - αναφέρουν πως το ευρωενωσιακό σύστημα φυσικού αερίου θα πρέπει να αντισταθμίσει τα 25 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) μειωμένων εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου με 35 bcm επιπλέον φυσικού αερίου και LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από άλλες πηγές.

Το σχέδιο απόφασης της Επιτροπής εξετάζει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από «προστατευόμενες» ομάδες, όπως οι καταναλωτές και οι βασικές υπηρεσίες, και από τη βιομηχανία. Εξετάζει επίσης πιο ακραία μέτρα, εάν η κατάσταση γίνει κρίσιμη προτείνοντας «συντονισμένη δράση» για μεγαλύτερη απόδοση των μέτρων. Φέρεται επίσης να παροτρύνει τα νοικοκυριά για μείωση των θερμοστατών κατά 1°C και την επιβολή ορίου θέρμανσης 19°C στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις αλλά και την ενθάρρυνση της αντικατάστασης του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη ή πυρηνικούς σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ