ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Μεγάλη καταστροφική φωτιά και αναζωπυρώσεις

Στο προσκήνιο και πάλι οι πολλές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό πυρόσβεσης

Το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς το Σάββατο το βράδυ
Το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς το Σάββατο το βράδυ
Η χώρα βρίσκεται, σχεδόν, στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και οι δασικές πυρκαγιές κρατούν «γερά» καταστρέφοντας τον δασικό πλούτο της χώρας, αγροτικές καλλιέργειες, λαϊκές περιουσίες. Ετσι, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε πρόσφατα τη Φωκίδα, αλλά και την Εύβοια, τη Σάμο και την Αχαΐα, η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο - που ξεκίνησε την Παρασκευή - έκαιγε σχεδόν για δύο μέρες και προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Και αυτήν τη φορά αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών και στην Κρήτη, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, η ανύπαρκτη Δασική Υπηρεσία και τα μέτρα πρόληψης, στο έδαφος της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης και του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την καταστολή στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ετσι προέκυψε το τραγικό αποτέλεσμα στην πυρκαγιά του δήμου Αγ. Βασιλείου. Υπολογίζεται, με βάση τα πρώτα στοιχεία, ότι έχουν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα γης και πολλές καλλιέργειες αφήνοντας τους αγρότες χωρίς εισόδημα.

Η καταστροφική φωτιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή το πρωί σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κρύα Βρύση. Το απόγευμα επιχειρούσαν σταδιακά 58 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερα, ενώ οι κάτοικοι του οικισμού Ορνέ, ενός από τα δύο χωριά ανάμεσα στα οποία κινούνταν οι φλόγες, απομακρύνθηκαν από τον οικισμό τους. Το βράδυ εκκενώθηκε το χωριό Μέλαμπες ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.

Δόθηκε επίσης εντολή εκκένωσης για τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και Αγιος Γιώργης, με τους κατοίκους να αγωνιούν για σπίτια, περιουσίες και αγροκτήματα. Η φωτιά είχε περάσει την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο ενώ χτες το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή του χωριού Μέλαμπες στα νοτιοδυτικά της Κρύας Βρύσης, σε περιοχή που δεν είχε καεί τις προηγούμενες μέρες. Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που παρέμεναν στην περιοχή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Ο δήμαρχος της περιοχής ζήτησε εκκένωση των Σαχτουρίων και των Κάτω Σαχτουρίων που έγινε μέσω του «112» της Πολιτικής Προστασίας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν τους οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Αγιο Παύλο και Ακουμιανή Γυαλιά.

Στο πλευρό των κατοίκων οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Στο πλευρό των κατοίκων της Κρύας Βρύσης, του Ροδακίνου και των Μελάμπων Ρεθύμνου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά, βρέθηκε το πρωί της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή του Κόμματος Μανώλη Συντυχάκη, τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Στέλιο Αλεξάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Ρεθύμνου, και τον Θανάση Χαριτάκη, δημοτικό σύμβουλο Αγίου Βασιλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης, ομάδες από μέλη και φίλους του ΚΚΕ συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς συνδράμοντας με κάθε τρόπο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Οι κάτοικοι τόνισαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει να δημιουργηθούν πυροσβεστικοί σταθμοί στις επικίνδυνες περιοχές όπως η Κρύα Βρύση, περιοχές όπου λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τους θερινούς μήνες κάθε φωτιά εξελίσσεται σε απόλυτη καταστροφή για την οικονομία και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του, το κλιμάκιο του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανείπωτη καταστροφή από τη φωτιά στον Αγιο Βασίλειο και επισήμανε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της κρατικής μηχανής σχετικά με την επούλωση των πληγών.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης τόνισε:

«Αντικρίσαμε την ανείπωτη καταστροφή που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην περιοχή και όταν ένα φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες κυρίως πολιτικές.

Αυτό που επείγει στην παρούσα φάση είναι να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Αμεσα, δηλαδή, να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών από τους ελεγκτές και πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενισχυθούν με προσωπικό έτσι ώστε να είναι ικανές, στα χρονικά πλαίσια που απαιτούνται, να κάνουν αυτά που πρέπει.

Επίσης, η πολιτεία οφείλει να αποζημιώσει τους κατοίκους της περιοχής στο 100% της ζημιάς για τη φυτική και ζωική παραγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς αστερίσκους. Θα πρέπει να αποφύγει γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως, για παράδειγμα, κτηματολόγια και διάφορα ποσοστά, να τα αφήσει αυτά στην άκρη η κυβέρνηση και να αποζημιώσει εδώ και τώρα το 100% της ζημιάς και να ανοίξει ο δρόμος εύκολα για να αισθανθούν οι πολίτες ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους. Ευκαιρία είναι τώρα, και ποτέ δεν είναι αργά, να στελεχωθούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, οι οποίες ούτε χρήματα έχουν ούτε προσωπικό, και ο εξοπλισμός τους σε μεγάλο βαθμό είναι απαρχαιωμένος, όπως να διευθετηθούν ζητήματα εκσυγχρονισμού για τα εναέρια μέσα με γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Αναγκαίος είναι, όπως όλοι γνωρίζουν, πολίτες και πυροσβέστες που επικοινωνήσαμε μαζί τους, ο πλήρης εξοπλισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο ανασχηματισμός των κλιμακίων και των πυροσβεστικών σταθμών. Αμεσα να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου διότι είναι μία επικίνδυνη ζώνη στο Ρέθυμνο κάθε καλοκαίρι. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε αυτές τις μέρες».

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Επίσης, ο βουλευτής κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρ. Τριαντόπουλο.

Σε αυτή αφού καταγράφεται η τραγική κατάσταση ζητείται: «Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών, με ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό. Να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κάλυψη όλων των ελλείψεων στην αντιπυρική προστασία με ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με κρατική χρηματοδότηση. Επιπλέον, να υπάρξουν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που έχουν προκύψει σε δημόσιες υποδομές όπως, για παράδειγμα, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης.

- Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης και για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος μέχρι και την αποκατάσταση, ώστε να μπορούν να ζήσουν οι πυρόπληκτοι τις οικογένειές τους. Να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρων, όπως ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος, πάγωμα για την πληρωμή δανείων σε τράπεζες, από την υποχρέωση πληρωμής σε δημοτικά τέλη κ.λπ. Να υπάρξει πλήρης και άμεση αποζημίωση από το κράτος στο 100% της ζημιάς για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί ξεχωριστή επιχορήγηση για την αγορά δέντρων και κλημάτων, αλλά και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής».

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
Το ΚΚΕ κατήγγειλε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιτροπείας

Την περαιτέρω πριμοδότηση των ΜΚΟ και άλλων ιδιωτών σε βάρος των ασυνόδευτων ανηλίκων, με την σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη του, το οποίο περιορίζεται σε συντονιστικό και εποπτικό ρόλο, είναι αυτά που προωθεί «χονδρικά» η κυβέρνηση στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, με το νομοσχέδιο «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», το οποίο ψηφίζεται αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, «ο σημερινός νόμος είναι συνέχεια του νόμου του 2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το ΚΚΕ είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνες τις ρυθμίσεις, καθώς αυτό που προωθούσαν ήταν η ανάθεση της Επιτροπείας σε ιδιώτη ως επάγγελμα, δηλαδή η ιδιωτικοποίησή της, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους εκμετάλλευσης του ανήλικου πρόσφυγα που είναι περισσότερο ευάλωτος στον διεμβολισμό του από τα διάφορα κυκλώματα. Γι' αυτό η προστασία του δεν μπορεί να είναι ευθύνη ενός ατόμου, ακόμη κι αν αυτός έχει τις καλύτερες προθέσεις».

Σήμερα, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, «επιβεβαιωνόμαστε απόλυτα. Οι πιστοποιημένες πια ΜΚΟ, χωρίς να ανοίγουμε τη συζήτηση για τον χαρακτήρα και τα μαγειρέματα της πιστοποίησης, γίνονται φορείς επιτροπείας, οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ είναι οι "εντεταλμένοι επίτροποι" με 15 παιδιά ο καθένας στην ευθύνη του και οι προϊστάμενοί τους είναι οι "συντονιστές επιτροπείας" με 15 εργαζόμενους στην ομάδα ελέγχου του».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμα τη διαφωνία του ΚΚΕ με την τοποθέτηση των ανηλίκων στα λεγόμενα εποπτευόμενα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. «Στην πράξη, θα είναι ξενοδοχεία, στα οποία θα εγκαταλείπονται οι ανήλικοι, χωρίς προσωπικό, παρά μόνο με ένα προσωπικό ασφαλείας, χωρίς φροντίδα, προστασία και επίβλεψη του ανηλίκου. Πόσο μάλλον, όταν η ΜΚΟ που τα διαχειρίζεται αναλαμβάνει σύμφωνα με την παράγραφο 5 του νέου άρθρου 66ΚΖ να παρέχουν υπηρεσίες που διευκολύνουν την πρόσβαση των ανηλίκων στην αγορά εργασίας».

Και άλλες πυρκαγιές

Πολλές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας το Σαββατοκύριακο. Στην Καλλιθέα Πατρών, στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας και στο Ελληνικό Κυνουρίας. Επίσης, στην Κέρη Μαλεβιζίου στην Κρήτη, στα Πυργιώτικα στο Ναύπλιο και στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Την Κυριακή φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Αγ. Νικόλαο Μεγάρων, όπου επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα, σε χορτολιβαδική έκταση στην Αγ. Μαρίνα Κορωπίου, σε χαμηλή βλάστηση στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, όπου επιχείρησαν 30 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Επίσης, πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 μ.μ. χτες σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Αρχιμήδους στο Κορωπί Αττικής.

Το μέτωπο έκαιγε κοντά στη βιομηχανική περιοχή, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης και την ανυπαρξία σχετικών μέτρων προστασίας.

Λόγω του πυκνού καπνού αλλά και των επιχειρήσεων των εναέριων μέσων στην περιοχή, υπήρξαν καθυστερήσεις στις αφίξεις των πτήσεων στο «Ελ. Βενιζέλος».

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν 64 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Η φωτιά οριοθετήθηκε περίπου μία ώρα μετά την έναρξή της.

Από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας εκδηλώθηκαν 73 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ