Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Μεγάλη καταστροφική φωτιά και αναζωπυρώσεις

Στο προσκήνιο και πάλι οι πολλές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό πυρόσβεσης

Το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς το Σάββατο το βράδυ
Το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς το Σάββατο το βράδυ
Η χώρα βρίσκεται, σχεδόν, στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και οι δασικές πυρκαγιές κρατούν «γερά» καταστρέφοντας τον δασικό πλούτο της χώρας, αγροτικές καλλιέργειες, λαϊκές περιουσίες. Ετσι, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε πρόσφατα τη Φωκίδα, αλλά και την Εύβοια, τη Σάμο και την Αχαΐα, η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο - που ξεκίνησε την Παρασκευή - έκαιγε σχεδόν για δύο μέρες και προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Και αυτήν τη φορά αναδείχτηκαν τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των πυροσβεστικών υπηρεσιών και στην Κρήτη, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, η ανύπαρκτη Δασική Υπηρεσία και τα μέτρα πρόληψης, στο έδαφος της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης και του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την καταστολή στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ετσι προέκυψε το τραγικό αποτέλεσμα στην πυρκαγιά του δήμου Αγ. Βασιλείου. Υπολογίζεται, με βάση τα πρώτα στοιχεία, ότι έχουν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα γης και πολλές καλλιέργειες αφήνοντας τους αγρότες χωρίς εισόδημα.

Η καταστροφική φωτιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή το πρωί σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κρύα Βρύση. Το απόγευμα επιχειρούσαν σταδιακά 58 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερα, ενώ οι κάτοικοι του οικισμού Ορνέ, ενός από τα δύο χωριά ανάμεσα στα οποία κινούνταν οι φλόγες, απομακρύνθηκαν από τον οικισμό τους. Το βράδυ εκκενώθηκε το χωριό Μέλαμπες ενώ ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.

Δόθηκε επίσης εντολή εκκένωσης για τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και Αγιος Γιώργης, με τους κατοίκους να αγωνιούν για σπίτια, περιουσίες και αγροκτήματα. Η φωτιά είχε περάσει την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο ενώ χτες το μεσημέρι υπήρξε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή του χωριού Μέλαμπες στα νοτιοδυτικά της Κρύας Βρύσης, σε περιοχή που δεν είχε καεί τις προηγούμενες μέρες. Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που παρέμεναν στην περιοχή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Ο δήμαρχος της περιοχής ζήτησε εκκένωση των Σαχτουρίων και των Κάτω Σαχτουρίων που έγινε μέσω του «112» της Πολιτικής Προστασίας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν τους οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Αγιο Παύλο και Ακουμιανή Γυαλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ