Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
Το ΚΚΕ κατήγγειλε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιτροπείας

Την περαιτέρω πριμοδότηση των ΜΚΟ και άλλων ιδιωτών σε βάρος των ασυνόδευτων ανηλίκων, με την σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη του, το οποίο περιορίζεται σε συντονιστικό και εποπτικό ρόλο, είναι αυτά που προωθεί «χονδρικά» η κυβέρνηση στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, με το νομοσχέδιο «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», το οποίο ψηφίζεται αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, «ο σημερινός νόμος είναι συνέχεια του νόμου του 2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το ΚΚΕ είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνες τις ρυθμίσεις, καθώς αυτό που προωθούσαν ήταν η ανάθεση της Επιτροπείας σε ιδιώτη ως επάγγελμα, δηλαδή η ιδιωτικοποίησή της, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους εκμετάλλευσης του ανήλικου πρόσφυγα που είναι περισσότερο ευάλωτος στον διεμβολισμό του από τα διάφορα κυκλώματα. Γι' αυτό η προστασία του δεν μπορεί να είναι ευθύνη ενός ατόμου, ακόμη κι αν αυτός έχει τις καλύτερες προθέσεις».

Σήμερα, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, «επιβεβαιωνόμαστε απόλυτα. Οι πιστοποιημένες πια ΜΚΟ, χωρίς να ανοίγουμε τη συζήτηση για τον χαρακτήρα και τα μαγειρέματα της πιστοποίησης, γίνονται φορείς επιτροπείας, οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ είναι οι "εντεταλμένοι επίτροποι" με 15 παιδιά ο καθένας στην ευθύνη του και οι προϊστάμενοί τους είναι οι "συντονιστές επιτροπείας" με 15 εργαζόμενους στην ομάδα ελέγχου του».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμα τη διαφωνία του ΚΚΕ με την τοποθέτηση των ανηλίκων στα λεγόμενα εποπτευόμενα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. «Στην πράξη, θα είναι ξενοδοχεία, στα οποία θα εγκαταλείπονται οι ανήλικοι, χωρίς προσωπικό, παρά μόνο με ένα προσωπικό ασφαλείας, χωρίς φροντίδα, προστασία και επίβλεψη του ανηλίκου. Πόσο μάλλον, όταν η ΜΚΟ που τα διαχειρίζεται αναλαμβάνει σύμφωνα με την παράγραφο 5 του νέου άρθρου 66ΚΖ να παρέχουν υπηρεσίες που διευκολύνουν την πρόσβαση των ανηλίκων στην αγορά εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ