ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να δικαστούν οι πραγματικοί εγκληματίες

Οι εγκληματίες που βομβάρδιζαν επί 78 ημερόνυχτα τη Γιουγκοσλαβία, θέλουνε και τα ρέστα, με το να δικάσουνε και τον πρόεδρο κ. Μιλόσεβιτς! Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΝΑΤΟ, πρέπει να παρευρεθούν και να δικαστούν και καταδικαστούν σαν εγκληματίες πολέμου οι πραγματικοί εγκληματίες και δολοφόνοι του γιουγκοσλαβικού λαού και της Γιουγκοσλαβίας. Οι πραγματικοί εγκληματίες είναι: Ο Μπιλ Κλίντον και η Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Τόνι Μπλερ, ο Κώστας Σημίτης που υπέγραψε και ενέκρινε τους βομβαρδισμούς και επέτρεψε να περάσουνε τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από ελληνικό έδαφος. Ο Χαβιέ Σολάνα, ο Ζακ Σιράκ, ο Ντ' Αλέμα και ο αιώνιος Γερμανός Γκ. Σρέντερ και όχι ο Μιλόσεβιτς που αποδείχτηκε πατριώτης.

Στην Αμερική κυβερνά η εγκληματικότητα! Λέω εγκληματικότητα γιατί εκεί μαζεύτηκαν από όλα τα σημεία της Γης όλοι οι εγκληματίες, οι φονιάδες και φυγόδικοι από τη δικαιοσύνη των κρατών τους. Σαν εγκληματίες, στη συνέχεια, εξόντωσαν όλες τις γηγενείς φυλές των Ινδιάνων. Και συνέχισαν και συνεχίζουνε να εξοντώνουνε. Παραδείγματα αμέτρητα: Κορέα, Βιετνάμ, Ελλάδα, Γρενάδα, Ιράκ, Χιλή, Ινδονησία και πάει λέγοντας...

Αυτοί όλοι, οι πιο πάνω που αναφέρω, αυτοί οι εγκληματίες πρέπει να δικαστούν και να καταδικαστούν. Αυτοί είναι οι πραγματικοί εγκληματίες και όχι ο Μιλόσεβιτς που υπεράσπισε την πατρίδα του.


Στέφανος Παπαδόπουλος
ποιητής συγγραφέας

Τρεις φορές επάρατοι!

Διακηρύσσει ο θεράπων Ιατρός κ. Σημίτης ότι και με στρατό θα πάει να πολεμήσει στη Σκοπιανή Δημοκρατία. Αγνοεί φαίνεται ο καημένος ποιος έφτιαξε το «εργαλείο» που λέγεται ΟΥΤΣΕΚΑ. Ποιος το χρησιμοποιεί, για ποιους σκοπούς...

Ο αλληθωρισμός και ο στρουθοκαμηλισμός του κ. θεράποντα είναι σε τέτοιο βαθμό μεγάλα που, τις προάλλες, ξεσπάθωσε ενάντια στην επάρατο δεξιά. Νομίζει, ότι σύμπας ο ελληνικός λαός τρώει κουτόχορτο. Δε βλέπει -γιατί τον εξυπηρετεί αυτό...- ότι χέρι -χέρι και αγκαλιά με την επάρατο δεξιά έχουν υπογράψει τρομονόμο, βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, αποστολή κατοχικού στρατού στα Βαλκάνια, αναθεώρηση Συντάγματος, αμερικανικές συμφωνίες που κάνουν ξέφραγο αμπέλι τη χώρα με τις ετεροδικίες, πολλαπλασιασμό των βάσεων και των στρατηγείων, ξεπούλημα του Αιγαίου και ολόκληρου του εθνικού χώρου χερσαίου και θαλάσσιου και τις στρατιωτικές μας δυνάμεις τις έχουν κάνει ορντινάτσες των αμερικανοΝΑΤΟικών; Και το χειρότερο: Οτι πολύ σύντομα, το «εργαλείο» ΟΥΤΣΕΚΑ θα κτυπά την πόρτα μας και θα είμαστε στη σημερινή κατάσταση των Σκοπίων;

Φτάνει πια! Πού το πάτε κύριοι ΠΑΣΟΚοι; Γίνατε τρεις φορές επάρατοι. Αγκαλιά, χέρι - χέρι με την επάρατο δεξιά, σπρώχνετε το λαό στον όλεθρο, στην κατρακύλα του χαμού χωρίς τέλος. Φύγετε τώρα, από το σβέρκο του λαού. Πολλές αλυσίδες - δεσμά του περάσατε. Με πολύ αίμα και σκληρούς αγώνες θα πληρώσει για την απαλλαγή - λύτρωσή του. Φτάνει πια. Φύγετε. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των ΠΑΣΟΚικών κυβερνώντων, βουλευτών και άλλων «ποσταδόρων» - κομματικών. Είστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι του λαού. Φύγετε μαζί με την επάρατο Δεξιά χέρι - χέρι όπως μαζί, όμοια του φορτώσατε τα πιο πάνω και άλλα πολλά αντιλαϊκά. Απαλλαγμένος από σας θα βρει τα άξια τέκνα του να τον οδηγήσουν στη λύτρωσή του ο λαός. Φύγετε τώρα!


Κωνσταντίνος Κοντογιαννόπουλος
Φωκίδος 34 Μεταμόρφωση

«Ιδού οι άτοκες δόσεις»!

Πριν από ένα μήνα περίπου, πήρα από αντιπρόσωπο αυτοκινήτων στο Βόλο, ένα αυτοκίνητο. Αυτά που διαφημίζουν οι αντιπροσωπείες για δήθεν άτοκες δόσεις, δεν είναι αλήθεια.

Σε υποχρεώνουν πρώτον ν' ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου σε δική τους ασφαλιστική εταιρία με 140.000 δρχ, το χρόνο. Αυτό επιβάλλεται, όπως μας είπαν, από την Εθνική Τράπεζα. Στη δική μου όμως ασφαλιστική εταιρία, για τον ίδιο χρόνο και για τις ίδιες προϋποθέσεις το ασφαλίζω με 70.000 δρχ. Το αμάξι μου επιτρέπουν να το εξοφλήσω σε 30 δόσεις, τα δυο εκατομμύρια, χονδρικά, που με πιστώνουν. Βγάζει λοιπόν η Τράπεζα για ένα χρόνο 70.000 δρχ. Στα δυο εκατομμύρια έχουμε επιτόκιο 3,5% και όχι φυσικά άτοκο, όπως διαφημίζουν.

Το δεύτερο χρόνο έχουμε 1 εκατομμύριο υπόλοιπο. Το επιτόκιο τώρα ανεβαίνει στο 7%. Ειναι φανερό, πως έχουμε τόκους και οι δόσεις δεν είναι άτοκες. Η Τράπεζα μου έστειλε έγγραφο που μου καθορίζει την ημερομηνία των δόσεων. Με την πρώτη δόση που θα πληρώσω, θα πρέπει ταυτόχρονα να δώσω και 59.000 δρχ. στην Τράπεζα, ποσό άσχετο με τις δόσεις που έχω να πληρώσω. Ετσι μου αρπάζουν για τον πρώτο χρόνο 70.000 δρχ και για τον δεύτερο άλλες 70.000 δρχ. συν τις 59.000 δρχ. Αυτές είναι οι άτοκες δόσεις!

Επειδή η Τράπεζα ασφαλίζει στην εταιρία εκατοντάδες ασφαλιστήρια, από πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων το μήνα και το χρόνο, λέγεται πως η επιλεγμένη εταιρία, ασφαλίζει το αυτοκίνητο στην τράπεζα με το ποσόν των 40.000 δρχ. το χρόνο, γιατί έχει πληθώρα ασφαλιστήρια καινούριων αυτοκινήτων και συμφέρει την εταιρία.

Αν αυτά που αναφέρω είναι αλήθεια, τότε οι «άτοκες δόσεις», οι τόκοι και τα επιτόκια ανεβαίνουν κατακόρυφα, σε βάρος των αγοραστών... Ο εισαγγελέας έχει το λόγο, αν πράγματι έτσι έχουν τα ασφάλιστρα των 40.000 δρχ. και ο αγοραστής πληρώνει 140.000 δρχ. και γιατί όχι και σε ολόκληρο το κύκλωμα που αναφέρω. Ας σημειωθεί ότι το ασφάλιστρο δε μου δόθηκε όπως συνήθως, αλλά μόνο το σήμα.

Προτού φτάσουν οι καταγγελίες μου και πιο πάνω, θέλω να μου επιστραφούν οι 140.000 δρχ. για τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου, ώστε να το ασφαλίσω με 70.000 δρχ, στη δική μου εταιρία. Ακόμη καταγγέλλω και τον αντιπρόσωπο απ' όπου αγόρασα το αυτοκίνητο στο Βόλο, γιατί δε με ενημέρωσε για τις 59.000 δρχ. που έδωσα πρόσθετα στην Τράπεζα. Γιατί αν αυτό το γνώριζα θα έπραττα διαφορετικά.


Σωτήρης Ιβανούδης
Βόλος

Τα πάθη των προσφύγων

Πάνω απ' όποιους νόμους, για την απόδοση δικαιοσύνης, υπάρχει η αίσθηση περί δικαίου και η ανθρώπινη λογική. Πρόκειται για την απεργία πείνας της εκλεκτής ηθοποιού Νατάσας Γερασιμίδου και των άλλων οικογενειών του Πανοράματος Θεσσαλονίκης.

Δε θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες, γιατί είναι γνωστές από δημοσιεύματα του Τύπου και την τηλεόραση. Δυο λόγια μόνο. Είμαι πρόσφυγας, γεννημένος στο Λιβίτι Λυκείας Μ. Ασίας. Η οικογένειά μου δεν πήρε τίποτα άλλο εκτός από κάποιες ομολογίες. Κανένα σπίτι, οικόπεδο, αγροτεμάχιο. Σαν βουλευτής του ΚΚΕ πήρα μέρος σε συνέδρια της Πανελλήνιας Ενωσης Προσφύγων Μ. Ασίας- Πόντου και Θράκης. Το ΚΚΕ έφερε επανειλημμένα το πρόβλημα στη Βουλή και στη διάρκεια της βουλευτικής μου θητείας 1977-1981, διεκδικώντας τα δίκαια των μη αποκατασταθέντων προσφύγων. Εγραψα και άρθρα. Μίλησα επανειλημμένα στη Βουλή με βάση αυτές τις προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Συγκλονίστηκα από όλη την υπόθεση που για την Νατάσα Γερασιμίδου καταντά τραγωδία. Με συγκλόνισε ο ηρωισμός της και η αυτοθυσία της. Καρκινοπαθής κιόλας αποδύθηκε στους αγώνες.

Με ποιο δικαίωμα, αλήθεια, η πολιτεία καταπάτησε εκείνα τα στρέμματα για αναδάσωση. Και οι δικαστές γιατί έκριναν τόσο ΑΔΙΚΑ; Καλώ την κυβέρνηση, τον αρμόδιο Υπουργό ή τους συναρμόδιους να σπεύσουν να επανορθώσουν ΑΜΕΣΑ την αδικία που η πολιτεία διέπραξε σε βάρος των δικαιούχων του Πανοράματος. Αν θέλει η κυβέρνηση ν' αποδείξει ότι δεν έλειψε παντελώς κάθε ίχνος δικαιοσύνης και ανθρωπιάς απ' τη μεριά των υπευθύνων στη χώρα μας, ας σπεύσουν να επανορθώσουν την τόση αδικία. Ας το κάμουν χωρίς και την ελάχιστη καθυστέρηση, πριν ο καλλιτεχνικός κόσμος και χώρος θρηνήσει ένα εκλεκτό μέλος του. Πριν ο λαός χάσει μιαν εξαιρετική αγωνίστρια για τα δίκαιά του. Ο λαός περιμένει να μάθει.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

ΟΧΙ στη νομιμοποίηση ναρκωτικών

Ελένη Ι. Δαμβουνέλη. Η πρόταση των πέντε βουλευτών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) για νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών προκαλεί και πάλι απορίες, αφού γνωρίζουμε πως η τάση διάδοσής τους θα μπορούσε να βρει στην πρόταση αυτή μια προώθηση. Χρειάζεται να λέμε πως τα ονομαζόμενα ελαφρά ναρκωτικά αποτελούν απλώς έναν προθάλαμο για τα σκληρά ναρκωτικά. Οσο και να καταβάλλεται προσπάθεια να χαρακτηριστεί θετική η ελεύθερη χρήση για τον περιορισμό της διάδοσης των ναρκωτικών πρέπει να πούμε πως το γεγονός ότι η ελεύθερη χρήση τόσο του τσιγάρου όσο και του αλκοόλ δε σήμαινε καθόλου πως μειώθηκε η χρήση τους, κάθε άλλο. Ομως, η σπουδή με την οποία εμφανίζεται κι αυτό το θέμα δείχνει πως η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί σε μηχανισμούς άλωσής της. Τα ναρκωτικά όποιας μορφής ναρκώνουν και τις συνειδήσεις, ενώ δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε άτομα και στις οικογένειές τους. Γι' αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτραπεί η χρήση τους.

Φωτεινός προβολέας

Σιρκουή Λιακούρη. Είμαι μια αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και πολέμησα για να φύγουν οι Γερμανοί από την πατρίδα μας. Ενα βράδυ στην Κατοχή, εκεί που έγραφα στον τοίχο «Εξω οι Γερμανοί», «ΟΧΙ στην επιστράτευση», ένας γερμαναράς με άρπαξε και μου 'σπασε το χέρι. Από τότε είμαι ανάπηρη και γι' αυτό και δυσκολεύομαι να γράφω. Ομως, θέλω να σου γράψω δυο λόγια για να σου πω, αγαπημένη μου εφημερίδα, ότι με τον αγώνα σου, που έκανες και κάνεις, μέσα από τις σελίδες σου, μας έδινες πάντα δύναμη και κουράγιο. Εγώ μεγάλωσα βαδίζοντας πάντα στη γραμμή που χάραζες. Ησουν πάντα ο φωτεινός προβολέας στα δύσκολα χρόνια και μας έδινες κουράγιο. Μη σταματήσεις να το κάνεις ποτέ! Αυτοί που χρόνια μας κτυπούν, το κάνουν γιατί μας ζηλεύουν εμάς που είμαστε αντρειωμένοι και δεν μπορούν με τίποτα να μας φθάσουν. Εύχομαι καμία μπόρα να μη σκιάσει τον φωτεινό σου προβολέα, ώστε να μπορέσουν και οι νεότεροι να φωτιστούν από σένα ώστε να γίνουν δυνατοί και να μάθουν να αγωνίζονται για τα υψηλά ιδανικά, για το δίκιο και την αξιοπρέπεια.

Θριάσιο Νοσοκομείο

Γ. Κ. Σακελλαρίου, Ελευσίνα. Πρόσφατα η σύζυγός μου μας ανησύχησε τρομερά, γιατί είχε ασυνήθιστα συμπτώματα όσον αφορά στην υγεία της, οπότε οδηγηθήκαμε στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Εκεί μας πληροφόρησαν ότι δεν εφημέρευε. Σεβαστό, μα το πρόβλημά μας ήταν έκτακτο και η αντιμετώπιση, από όσους θα μπορούσαν να μας ανακουφίσουν, ήταν η αδιαφορία. Καταγγέλλω δημόσια με όλη τη δύναμη της ψυχής μου και αγανάκτηση την αντιεπιστημονική-αντινοσηλευτική συνείδηση από τα συγκεκριμένα άτομα. Ασφαλώς και δε χαρακτηρίζω έτσι όλο το επιστημονικό και νοσηλευτικό δυναμικό του «Θριάσιου». Πάντως, καταγγέλλω στον κ. νομάρχη και στους κ.κ. δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής μας την ανάρμοστη συμπεριφορά ορισμένων εργαζομένων του νοσοκομείου μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ