ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα κενά στα σχολεία

Eurokinissi

Ακόμα μια σχολική χρονιά με αυξημένες μορφωτικές ανάγκες, λόγω και των μορφωτικών απωλειών που έχει αφήσει η πανδημία και ο τρόπος διαχείρισής της από την κυβέρνηση, βρίσκεται προ των πυλών, όμως τα μηνύματα από το υπουργείο Παιδείας σε τίποτα δεν καθησυχάζουν ότι η χρονιά αυτή θα αρχίσει όπως πρέπει, αντίθετα φαίνεται ότι και πάλι τα σχολεία θα ανοίξουν με κενά εκπαιδευτικών.

Οι 8.487 μόνιμοι διορισμοί που έγιναν το καλοκαίρι δεν φτάνουν σε καμιά περίπτωση να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες των σχολείων, αφού αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι πέρσι χρειάστηκαν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών. Θυμίζουμε δε ότι πέρσι η κυβέρνηση, προσπαθώντας να «κρύψει» τα κενά εκπαιδευτικών αντί να τα καλύψει, προχώρησε σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις τμημάτων, στοιβάζοντας μαθητές σε πολυπληθή τμήματα εν μέσω πανδημίας, αντί να τους αραιώσει όπως θα έπρεπε για την ασφάλειά τους, αλλά και για την αντιμετώπιση των μορφωτικών απωλειών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών καταγγέλλουν ότι και φέτος τα κενά που δηλώνονται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης φαίνεται ότι δεν μπορούν να καλυφθούν από τους διορισμούς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα κενά που δηλώνονται δεν αποτυπώνουν με διαφάνεια την πραγματική εικόνα των σχολείων.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» σημειώνει ότι τα κενά που δηλώθηκαν από τη Διεύθυνση ΠΕ Β' Αθήνας είναι συνολικά 502, ενώ οι διορισμοί στη Διεύθυνση στις αντίστοιχες ειδικότητες είναι μόλις 186! Ο Σύλλογος δηλώνει ότι «μαζί με τους γονείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα διεκδικήσουμε, αποφασιστικά και δυναμικά, συγκεκριμένα μέτρα, πριν το άνοιγμα των σχολείων, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών», απαιτώντας «να δοθούν από τη Β' Διεύθυνση ΠΕ και το ΥΠΑΙΘ όλα τα πραγματικά κενά για τη δήλωση σχολείων πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς περικοπές και "μαγειρέματα" και να καλυφθούν όλα σε μια φάση». Παράλληλα, ο Σύλλογος προχωρά σήμερα Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση ΠΕ Β' Αθήνας, διεκδικώντας μια σειρά μέτρα για τα ζητήματα της διαμονής και της διαβίωσης των νεοδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θα υπηρετήσουν στη Β' Αθήνας, μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», στη Διεύθυνση ΠΕ Α' Αθήνας, διεκδικώντας όλα τα κενά των σχολείων να δοθούν και να δηλωθούν από τους εκπαιδευτικούς με διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Με εκδηλώσεις σε Κόρινθο, Ναύπλιο, Τσαριτσάνη, Ν. Μουδανιά συνεχίζεται αύριο Σάββατο το ταξίδι του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα» στέλνει προσκλητήριο αγωνιστικής συμπόρευσης της νεολαίας με το ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου, προγραμματίζονται:

-- Στον Φλοίσβο της Κορίνθου, με έναρξη στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο: «...ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους...» από την Πολιτιστική Ομάδα του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Ομιλία από τον Γιώργο Καραγιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Λαϊκό γλέντι με τους: Βασιλική Τσίφτση τραγούδι, Χρήστο Σκόνδρα - μπουζούκι και Γιώργο Μπεκιάρη κιθάρα-τραγούδι!

Στον χώρο θα λειτουργούν επίσης βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και χώρος για δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες.

-- Στο Ναύπλιο. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Κολοκοτρώνη και θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

Ακόμα θα υπάρχει αφιέρωμα για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη από μέλη της ΚΝΕ, καθώς και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «3 και μία». Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου, μαθητικό στέκι καθώς και γωνία του «Κόκκινου Αεροστάτου».

-- Στην Τσαριτσάνη, στην πλατεία, στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δαμιανός Μπαλασούλης, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Θανάση Τζήκα, Παναγιώτη Ζιώγα και Αντώνη Ζιώγα.

-- Στα Ν. Μουδανιά, στην πλατεία Ομόνοιας, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους «Γουεστ Μες» και λαϊκό γλέντι με τους Μαρία Γιαννούλη, Κώστα Μικρό, Δημήτρη Χόντα. Στον χώρο θα λειτουργούν γωνιές μαθητών και νέων εργαζομένων καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Αλληλεγγύη στις συνδικαλίστριες της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας

Την αλληλεγγύη του στις συνδικαλίστριες καθηγήτριες της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, που συνεχίζουν να αγωνίζονται απέναντι στις απολύσεις που έγιναν γιατί διεκδικούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων».

«Εναν χρόνο τώρα, η διοίκηση της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας έχει αυξήσει το ωράριο των εργαζομένων και ταυτόχρονα έχει μειώσει τους μισθούς τους. Οι συνάδελφοι αγωνίστηκαν για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς των ιδιοκτητών του σχολείου.

Ακόμα κι όταν απειλήθηκαν ευθέως οι συνδικαλίστριες της Οργάνωσης του Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA), η τρομοκρατία δεν πέρασε.

Η διοίκηση του σχολείου ανακοίνωσε στις 16 Αυγούστου (!) πως προβαίνει στις απολύσεις της Μυρτώς Χασαποπούλου, προέδρου, της Μαιριέντας Στεφάνου, γραμματέα, και της Μαρίας Περικλέους, ταμία της ESSA.

Οι απολύσεις αυτές παραβιάζουν το Αρθρο 5 (1) (α) του Περί της Σύμβασης περί των Αντιπροσώπων των Εργαζομένων (Κυρωτικού) Νόμου του 1995 έως 2012, το οποίο δίνει αποτελεσματική προστασία στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Οι απολύσεις αυτές είναι εκδικητικές και αυθαίρετες. Δεν έχουν σχέση με το εκπαιδευτικό έργο των συναδέλφων. Μοναδικός στόχος είναι να πλήξουν και να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση, φαινόμενο που φαίνεται να παίρνει διαστάσεις στην ιδιωτική Εκπαίδευση της Κύπρου και γενικότερα».

Ο Σύλλογος «Βύρων» χαιρετίζει την απόφαση των εργαζομένων να να μη δεχτούν τις απολύσεις και να βγουν πάλι στον δρόμο του αγώνα, εκφράζοντας τη στήριξή του.

  • Μήνυμα αλληλεγγύης στους εκπαιδευτικούς και στο προσωπικό της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας απέστειλε ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Πάμπης Κυρίτσης, καταδικάζοντας απερίφραστα την απόλυση των τριών εκπαιδευτικών - συνδικαλιστριών και σημειώνοντας ότι «αυτές οι απαράδεκτες και αυταρχικές πρακτικές εξόφθαλμα στοχεύουν στον εκφοβισμό του συνόλου των εκπαιδευτικών και του προσωπικού της Σχολής, στη φίμωση της οργάνωσής τους και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστική δράσης». Διαβεβαιώνει δε ότι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία «στέκει αταλάντευτα στο πλευρό τους και απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των απολύσεων, την επαναπρόσληψη και πλήρη επανατοποθέτηση των απολυμένων εκπαιδευτικών, τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και όλων των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών».
Στατικά ανεπαρκή βρέθηκαν δύο σχολικά κτίρια στην Παιανία

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 500 μαθητές Γυμνασίων της Παιανίας βρίσκονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της στέγασης του σχολείου τους, καθώς στατικά ανεπαρκή χαρακτηρίζονται τα κτίρια του 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας, σύμφωνα με τον δήμο.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Παιανίας, μετά από έλεγχο στατικότητας και σύμφωνα με τη «μελέτη που συμβασιοποιήθηκε στις 06.09.2021 και παραδόθηκε στις 29.07.2022», «το παλαιό συγκρότημα του 1ου και 2ου Γυμνασίου Παιανίας (τρία από τα οκτώ τμήματα του συγκροτήματος), ήτοι το παλαιό κτίριο "Γ" και κλειστό γυμναστήριο χαρακτηρίζονται ως στατικά ανεπαρκή και συντάχθηκε η αντίστοιχη στατική μελέτη αποτίμησης και ενίσχυσης των κτισμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προτού η ΚΤΥΠ ΑΕ, ως αρμόδια δημόσια υπηρεσία, αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης που προτείνονται από τους σχετικούς ελέγχους και μελέτες».

Στο ζήτημα αναφέρεται η ΚΟΒ Παιανίας του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «αδιαφορία διαχρονικά κράτους, Περιφέρειας και δήμου για το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τμήμα της οποίας αποτελεί και η αρτιότητα των σχολείων. Φαίνεται ότι στην Ανατολική Αττική των μεγάλων επενδύσεων, της ανάπτυξης και του τουρισμού, μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν εκτεθειμένοι καθημερινά σε έναν επικίνδυνο χώρο επίσης που δημιουργεί ανησυχίες και για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές υποδομές της περιοχής και όχι μόνο. Δηλαδή λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όχι όμως και για τον λαό», σημειώνει.

Η Κομματική Οργάνωση στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των επιπτώσεων στους μαθητές και τις οικογένειές τους «σε μία περίοδο που δοκιμάζονται από έναν κυκεώνα προβλημάτων» και επισημαίνει ότι «για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχουν το υπουργείο Παιδείας και η δημοτική αρχή και πρέπει να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο», καλώντας άμεσα να εξασφαλίσουν αφενός ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τους μαθητές στις τάξεις τους, χωρίς άλλη αναστάτωση για τις οικογένειές τους και αφετέρου ότι οι απαραίτητες επιδιορθωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν άρτια και έγκαιρα.

«Στον πάγο»!

Η κυβέρνηση πασχίζει να κρατήσει «ζεστό» το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να την επιβάλει στα Ιδρύματα και ότι προχωρά το σχέδιό της... Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευσε χθες ότι έγινε σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή των τεσσάρων πρυτάνεων των ΑΕΙ από όπου θέλουν να αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ - πρώην ΑΣΟΕΕ - και ΑΠΘ).

Οσες συσκέψεις και να κάνουν, όμως, όσες διαβουλεύσεις και όσα σχέδια, γνωρίζουν ότι στο τέλος όλα θα μείνουν στα χαρτιά, ότι η καθολική αντίδραση φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων των ΑΕΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία μπορεί να τη βάλει «στον πάγο», εκεί που έχει μείνει από τότε που ψηφίστηκε μέχρι τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ