ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Απειλές Πεκίνου για «αντίμετρα» στους αμερικανικούς εξοπλισμούς στην Ταϊβάν

Χτες ξεκίνησαν νέα ταϊβανέζικα γυμνάσια με αληθινά πυρά

Από πρόσφατες ασκήσεις του στρατού της Ταϊβάν
Από πρόσφατες ασκήσεις του στρατού της Ταϊβάν
Νέο γύρο όξυνσης στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας σηματοδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εγκρίνει νέο μεγάλο πακέτο σύγχρονων στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Ταϊβάν, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει λαμβάνοντας «νόμιμα και απαραίτητα μέτρα», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Λιου Πενγκιού.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την έγκριση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν (η οριστική απόφαση απαιτεί έγκριση και από το Κογκρέσο).

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει 100 πυραύλους «Sidewinder» για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων και drones (αξίας 85,6 εκατ. δολαρίων), 60 αντιπλοϊκούς πυραύλους «Harpoon» (αξίας 355 εκατ. δολαρίων) και υποστήριξη για το σύστημα ραντάρ της Ταϊβάν (αξίας 665 εκατ. δολαρίων).

Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος» της Ταϊβάν και κάλεσε «το Πεκίνο να σταματήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι και αντ' αυτού να ξεκινήσει διάλογο».

Στο μεταξύ, χτες, η Ταϊβάν άρχισε νέα στρατιωτικά γυμνάσια, με πραγματικά πυρά. Τα γυμνάσια, που γίνονται ανά τρίμηνο, θα διαρκέσουν ως αύριο. Διεξάγονται στην κομητεία Πινγκτούνγκ (νότια) και θα συμμετάσχουν ελικόπτερα AH-1W «Super Cobra» και AH-64E «Apache». Είναι η δεύτερη φορά που η Ταϊβάν διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά μετά την επίσκεψη Πελόζι στο νησί.

Στο μεταξύ, καθώς ενισχύεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας, οι δύο πλευρές εντείνουν προσπάθειες περαιτέρω διείσδυσης στην Κεντρική Ασία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές που θα έχει ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στο Καζακστάν, στις 14 Σεπτέμβρη, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας. Μεταξύ άλλων αναμένεται η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Καζακστάν, Α. Σμαντιγιάροφ.

Ινδία: Καθέλκυση αεροπλανοφόρου εγχώριας κατασκευής

Παράλληλα, μέτρα για την αναβάθμιση της δικής της θέσης σε όλους τους τομείς λαμβάνει η Ινδία, σε μια περίοδο που φουντώνουν τα παζάρια της με τις ΗΠΑ και ενώ παραμένουν σοβαρές αντιθέσεις με την Κίνα.

Ετσι, η κυβέρνηση Μόντι διένειμε ευρέως πλάνα από την καθέλκυση του πρώτου εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρου, του «INS Vikrant».

Ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε πως το πλοίο, μήκους 262 μέτρων, σχεδιάστηκε από το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Cochin (νότια Ινδία). Αποτελεί το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί στην Ινδία, έχει πλήρωμα περίπου 1.600 άτομα και μπορεί να μεταφέρει 30 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, αλλά και ελικοπτέρων. Πάνω από το 75% των εξαρτημάτων και συστημάτων του αεροπλανοφόρου είναι ινδικής κατασκευής, με τη συμμετοχή δεκάδων ινδικών αμυντικών εταιρειών.

Πρόκειται για το 2ο επιχειρησιακό αεροπλανοφόρο του ινδικού στόλου, που το 2004 είχε προμηθευτεί και το σοβιετικής κατασκευής «INS Vikramaditya» από τη Ρωσία.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζητούν από τη Σερβία «ετοιμότητα για δύσκολες αποφάσεις»

Αναφανδόν υπέρ ενός «συμβιβασμού προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας» τάχθηκε η Σέρβα πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς, από το βόρειο Κόσοβο που επισκέφτηκε, ενώ τα παζάρια και οι αντιθέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας διαπλέκονται με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια.

«Ο διάλογος είναι σημαντικός (...) Θα ήθελα να στείλω ένα καθαρό μήνυμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανοχή (...) αλλά και για το ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό του λαού μας στο Κόσοβο», ανέφερε η Μπρνάμπιτς, στην πρώτη επίσκεψή της στην περιοχή από το 2017 που ανέλαβε πρωθυπουργός, αλλά και στην πρώτη τέτοια επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου Σέρβου πολιτικού στην περιοχή μετά από πολλά χρόνια.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις διορισμού ειδικών συμβούλων τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας, στο πλευρό του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου, Μ. Λάιτσακ. Οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμ. Μακρόν και Ο. Σολτς, ενημέρωσαν σχετικά με επιστολή τους τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, μιλώντας για «μια στιγμή κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια» και δηλώνοντας «πεπεισμένοι ότι, υπό το πρίσμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει πραγματικότητα και να επιλύσουμε τις μακροχρόνιες διμερείς και περιφερειακές διαφορές».

Επίσης, ζήτησαν από το Βελιγράδι «αποφασιστικότητα και τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα» για «να λάβετε δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πρόοδο του διαλόγου μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας υπό την αιγίδα της ΕΕ», καταλήγοντας πως «οι πρόσφατες εντάσεις έδειξαν ότι χρειάζονται επειγόντως εποικοδομητικά βήματα προς τα εμπρός, τόσο σε πρακτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας (που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή), Εντι Ράμα, τόνισε σε γερμανικά ΜΜΕ ότι «η Ρωσία τροφοδοτεί τη σύγκρουση στα Βαλκάνια και θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη. Θα ήταν ικανοποιημένη αν κάτι κινείτο προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης». Αφού χαρακτήρισε «σωστή» την «απόφαση για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρθηκε στη «διαδικασία ειρήνης και συμφιλίωσης» που προχωρά, «έστω και αν θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα». Μίλησε ακόμα για «ενθαρρυντικές εξελίξεις στα Βαλκάνια», υπεραμυνόμενος της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», όπου συμμετέχουν Σερβία - Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία, σημειώνοντας ότι αυτή «θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις σχέσεις» στην περιοχή.

  • Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ξεκινά σήμερα τριήμερη περιοδεία σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία και Κροατία.
ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Παραδέχονται τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχτηκε χτες ότι η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Ακλα (ή Ακλεχ) χτυπήθηκε «πιθανώς από ατύχημα» από τα πυρά Ισραηλινού στρατιώτη και έπεσε νεκρή στις 11 Μάη, στη διάρκεια ειδησεογραφικής κάλυψης εισβολής των κατοχικών δυνάμεων στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Ωστόσο ο Ισραηλινός στρατιωτικός γενικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη δολοφονία.

Νωρίτερα χτες, 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που πραγματοποιούσαν νέα έφοδο στην Τζενίν. Το θύμα, που φέρεται πως ήταν μέλος της «Ισλαμικής Τζιχάντ», ξεψύχησε πριν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Προχτές το βράδυ ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τρεις Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν εναντίον λεωφορείου του ισραηλινού στρατού ανατολικά της Ναμπλούς, προκαλώντας τον τραυματισμό 6 στρατιωτών και του οδηγού. Οι δύο από τους φερόμενους δράστες συνελήφθησαν.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές δημοσιοποίησαν προχτές ένα 90σέλιδο έγγραφο στο οποίο διατυπώνουν νέους αυστηρούς κανονισμούς, που καταδυναστεύουν περαιτέρω τις σχέσεις των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης με ομογενείς τους στο εξωτερικό ή τη σύναψη αρραβώνα και γάμου με αλλοδαπούς. Το έγγραφο αφορά επίσης νέους περιορισμούς - που θα τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβρη - και σε σχέση με τις επισκέψεις ξένων ακαδημαϊκών, όπως και με τις ανταλλαγές φοιτητών από και προς τη Δυτική Οχθη.

Τέλος, το Σάββατο αξιωματούχοι της «Χαμάς» επιβεβαίωσαν την εκτέλεση από τις αρχές της Λωρίδας της Γάζας πέντε Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι δύο είχαν καταδικαστεί για «συνεργασία με το Ισραήλ».

ΛΙΒΥΗ
«Μεσολάβηση» Αγκυρας μεταξύ των δύο «παράλληλων» πρωθυπουργών

Συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη είχαν την περασμένη Παρασκευή οι δύο «παράλληλοι» πρωθυπουργοί της Λιβύης, Αμπντ. Ντμπεϊμπά (εδρεύει στην Τρίπολη, έχει τη στήριξη της Δύσης και διατηρεί στενότερες επαφές με την Αγκυρα) και Φ. Μπασάγα (διορίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη με απόφαση του Κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη).

Η τουρκική προεδρία δημοσιοποίησε συνομιλίες μόνο από τη συνάντηση του Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Αμπντ. Ντμπεϊμπά, παρότι την ίδια μέρα συνάντησε επίσης τον Φ. Μπασάγα.

Αφορμή για τις συναντήσεις, με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή», έδωσε η ανάφλεξη συγκρούσεων που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα σε δυτικά προάστια της Τρίπολης, μεταξύ ομάδων ενόπλων που πρόσκεινται στις δύο αντίπαλες πλευρές. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν ως τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συναντήσεις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί σε παύση των εχθροπραξιών και «ειρηνική επίλυση του προβλήματος».

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, περίπου δύο μήνες μετά την παραίτηση της Αμερικανίδας διπλωμάτη Στέφανι Γουίλιαμς που είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου του για τη Λιβύη, ανακοίνωσε το Σάββατο τον διορισμό του Σενεγαλέζου διπλωμάτη Αμπντουλαγί Μπαθίλι στη θέση του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, αφού προηγήθηκε η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση με θύματα στη ρωσική πρεσβεία

Δύο υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χτες στην Καμπούλ, μετά από έκρηξη βόμβας που έφερε πάνω του ένα άτομο που κατευθυνόταν στην είσοδο του κτιρίου. Αλλα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε πως «αναμφισβήτητα, μιλάμε για τρομοκρατική ενέργεια, που είναι παντελώς απαράδεκτη».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Καμπούλ, η φρουρά της πρεσβείας «εντόπισε το άτομο» ενώ πλησίαζε το κτίριο της πρεσβείας, το πυροβόλησε «και προκλήθηκε έκρηξη». Η ρωσική πρεσβεία ανέφερε πως «βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες ερευνούν». Διεθνή ΜΜΕ σχολίαζαν ότι ήταν η πρώτη βομβιστική επίθεση με στόχο ξένη πρεσβεία μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το βράδυ ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Την Παρασκευή, είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση και στην πόλη Χεράτ, έξω από τζαμί, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων, περιλαμβανομένου ενός ιμάμη προσκείμενου στους Ταλιμπάν.

  • Νέος σεισμός, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, έπληξε χτες το Αφγανιστάν, στην επαρχία Κουνάρ, κοντά στην πόλη Τζαλαλαμπάντ. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ