ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα τραγωδία με προσφυγόπουλο στη Μεσόγειο

4χρονη νεκρή από αφυδάτωση και πείνα σε πλοιάριο που επί 10 μέρες βολόδερνε ανοιχτά της Μάλτας και της Ελλάδας

Οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συχνά πληρώνουν βαρύ τίμημα στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής
Οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συχνά πληρώνουν βαρύ τίμημα στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής
Μοιραίο αποδείχθηκε το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι για την Ιταλία για μια 4χρονη προσφυγοπούλα. Πέθανε στο σκάφος που την μετέφερε, από αφυδάτωση και ασιτία, όταν τελείωσαν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό, σε μια θαλάσσια διαδρομή την οποία διασχίζουν «καραβιές» ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν οι ξεριζωμένοι, νότια της Κρήτης, το κοριτσάκι μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή σταμάτησε βίαια στις ελληνικές ακτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατατρεγμένοι θαλασσοδέρνονταν για δέκα μέρες και ήταν αφυδατωμένοι, ενώ πολλοί ήπιαν θαλασσινό νερό για να επιβιώσουν.

Επιπλέον, διασωθείσα έγκυος από το ίδιο πλοιάριο διαπιστώθηκε ότι απέβαλε, ενώ τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Βενιζέλειου» εισήχθη και άντρας ο οποίος έχει υποστεί μεταξύ άλλων κάταγμα στη λεκάνη, ενώ λόγω έλλειψης νερού υπέστη αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Λιμενικό, προχτές το μεσημέρι ενημερώθηκε από το αντίστοιχο κέντρο της Μάλτας ότι το φορτηγό πλοίο «BBC Pearl», σημαίας Αντίγκουα, διέσωσε 63 αλλοδαπούς από ακυβέρνητο σκάφος σε περιοχή ευθύνης αρμοδιότητας Μάλτας. Στη συνέχεια, όταν ζητήθηκε συνδρομή, απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και παραλήφθηκαν η 4χρονη και η μητέρα της από περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας.

Νωρίς χτες το πρωί οι 61 επιβαίνοντες του πλοιαρίου αποβιβάστηκαν στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου, μετά από εντολή στον πλοίαρχο να εκτρέψει την πορεία του σκάφους σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας, λόγω της κακής κατάστασης των διασωθέντων. Πρόκειται για 31 άνδρες, 7 γυναίκες και 21 ανήλικους από τη Συρία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες και διαμονή στο κλειστό γυμναστήριο Μοιρών, ενώ εξετάζεται από τις αρχές το ενδεχόμενο ανάμεσά τους να βρίσκονται και οι διακινητές.

ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ: Να σταματήσουν τα εγκλήματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

«Τα καραβάνια των ξεριζωμένων, οι πνιγμοί στο Αιγαίο και αλλού δεν συμβαίνουν τυχαία», επισημαίνει η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό των θαλασσοδαρμένων κατατρεγμένων.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Για ακόμα μια φορά στις ακτές του Ηρακλείου εντοπίστηκαν πρόσφυγες, οι οποίοι προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και της φτώχειας που επικρατεί στις χώρες τους.

Τα καραβάνια των ξεριζωμένων, οι πνιγμοί στο Αιγαίο και αλλού δεν συμβαίνουν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που μαίνονται στην περιοχή και στους οποίους συμμετέχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της σταθερής εμπλοκής στο ΝΑΤΟ. Από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας έφευγαν τα βομβαρδιστικά που μακέλευαν τον λαό της Λιβύης, ξεκινούσαν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο στη Συρία, ενώ σήμερα η βάση έχει ενεργό ρόλο στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι πρέπει να μπει στο στόχαστρο η απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, που με συνέπεια υλοποιούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι οι ίδιοι που εφαρμόζουν τον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου, που φέρνει τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στη χώρα και στην ντροπή των υπερδομών - φυλακών.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τη βαρβαρότητα ενός άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, που δημιουργεί τις στρατιές των ξεριζωμένων, τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα ο λαός πρέπει να δυναμώσει τη διεκδίκηση ώστε σε σύγκρουση με τις αποφάσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού των προσφύγων και να σταματήσει ο εγκλωβισμός στις χώρες υποδοχής τους.

Αμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε: Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες με ευθύνη του κράτους σε κατάλληλες υποδομές για την προσωρινή τους στέγαση και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ιατρική παρακολούθηση, επαναλαμβανόμενα τεστ COVID-19 και μέτρα φροντίδας, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Τέσσερις τραυματίες σε παιχνίδι χώρου αναψυχής

Ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Allou Fun Park, με 4 νέους ανθρώπους να τραυματίζονται, οι 2 από αυτούς σοβαρά. Το ατύχημα συνέβη στο παιχνίδι La Isla, τύπου τρένου που περνά σε ορισμένα σημεία από νερό, το οποίο λειτουργεί ως τρόπος φρεναρίσματος. Οι τραυματίες εκσφενδονίστηκαν και βρέθηκαν σε θαμνώδη έκταση.

Δύο από τους 4 τραυματίες νοσηλεύονται με βαριά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Μία 21χρονη τραυματίας βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με κακώσεις στο θώρακα και οι υπόλοιποι 3 έχουν θλαστικά τραύματα. Συγκεκριμένα, ένας 24χρονος νοσηλεύεται με κακώσεις στη σπλήνα. Επίσης, μια 22χρονη έχει υποστεί διάσειση και θα παραμείνει για νοσηλεία στη Νευροχειρουργική κλινική, ενώ ο τέταρτος τραυματίας φέρει θλαστικό τραύμα στο τριχωτό της κεφαλής και αποχώρησε από το νοσοκομείο.

Το περιστατικό αυτό φέρνει στην επικαιρότητα το ζήτημα των μέτρων ασφάλειας σε τέτοιους χώρους που εκμεταλλεύονται ιδιωτικές εταιρείες. Αρχικά η αίσθηση που είχαν οι επιβαίνοντες ότι το συγκεκριμένο βαγονέτο - βάρκα εκτροχιάστηκε δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, ωστόσο εξετάζεται αν η εγκατάσταση λειτουργούσε σωστά και αν το νερό ήταν αρκετό για να λειτουργήσει ως φρένο, όπως προβλεπόταν. Για το περιστατικό προσήχθη από την αστυνομία αρχικά εκπρόσωπος της εταιρείας και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να υπάρξει αυτόφωρη διαδικασία.

Σε αρχική ανακοίνωσή της η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρξε ποτέ εκτροχιασμός βαγονιού, η στάθμη του νερού στο παιχνίδι ήταν επαρκής και το παιχνίδι λειτουργεί χωρίς κανένα σφάλμα». Στη συνέχεια με νέα ανακοίνωση αναφέρει ότι «έχει ζητήσει από τις αρχές να σταλεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας στο πάρκο για να επιβεβαιώσει την ασφάλεια του παιχνιδιού».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Επερώτηση για τη μαζική υλοτομία στον Εβρο

Επερώτηση στη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με θέμα την «Υλοτομία στην περιοχή του ποταμού Εβρου» κατέθεσαν οι εκλεγμένοι κομμουνιστές σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε αυτήν αναφέρουν:

«Τον τελευταίο καιρό η "Λαϊκή Συσπείρωση" δέχεται ερωτήματα κατοίκων της περιοχής για τη μαζική υλοτομία δέντρων στην περιοχή του Εβρου. Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, που άρχισαν οι εργασίες, έχει υλοτομηθεί ανησυχητικά μεγάλος αριθμός παρόχθιων στην περιοχή από το Διδυμότειχο μέχρι και το Ορμένιο.

Εκτός του ότι το κόψιμο ακόμα και ενός μόνο δέντρου είναι ζημιά για το περιβάλλον, εκφράζονται φόβοι για τη συνολική έκταση δάσους που έχει σχεδιαστεί τελικά να αποκοπεί. Παράλληλα οι ντόπιοι υλοτόμοι αισθάνονται έντονη πικρία, καθώς όπως εκτιμούν έχουν εξαιρεθεί από τις παραπάνω εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν παραβλέπεται επίσης, μετά την υλοτομία, η αύξηση του κινδύνου πλημμυρών από τα νερά του ποταμού.

Επερωτάται ο κ. περιφερειάρχης:

  • Είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας οι παραπάνω εργασίες, με βάση ποια μελέτη διενεργούνται, ποια είναι τα στοιχεία του διαγωνισμού για την ανάθεσή τους και τι έκταση - αριθμός δέντρων προβλέπεται να αποκοπεί;
  • Εφόσον η υλοτομία εποπτεύεται από άλλο κρατικό φορέα, τι ενέργειες θα αναλάβει η Περιφέρεια ώστε να ενημερωθούν το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο λαός της Θράκης για τα ίδια παραπάνω ζητήματα;».
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρωδία η συνεδρίαση για τα γεράκια όταν αγνοούνται λαϊκά προβλήματα

Την πρακτική της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να καλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη φιλοξενία των αρπακτικών πτηνών (γερακιών) που θα έχει μαζί της η κυβερνητική αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που φέτος είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, αλλά όχι για ζωτικά και επείγοντα ζητήματα της πόλης όπως τα τεράστια προβλήματα του υποβαθμισμένου Β' Διαμερίσματος, τις πλημμύρες, τις πολυκατοικίες στο Σέιχ Σου στο χείλος του ρέματος, στο Κρυονέρι Τούμπας κ.λπ., καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Και γνωστοποιεί ότι οι δημοτικοί της σύμβουλοι δεν θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση - παρωδία.

Χαρακτηρίζει «πολιτική πρόκληση και γελοιοποίηση του - ήδη υποβαθμισμένου έως εξαΰλωσης - Δημοτικού Συμβουλίου», την έκτακτη σύγκλησή του για τα γεράκια.

Καταλήγει τονίζοντας: «Σεβόμαστε τις παραδόσεις και τα σύμβολα των άλλων λαών στο πρόσωπο των λαών και των γνήσιων εκπροσώπων τους και όχι στο πρόσωπο των δικτατόρων ηγετών τους. Υπερασπιζόμενοι την έννοια της πολιτικής αξιοπρέπειας και του ρόλου που ανέλαβαν απέναντι σε όσους τους εξέλεξαν και τον λαό της πόλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" αρνούνται να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση - παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η εκδήλωση για τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Στο Πάρκο Φιξ στα Πατήσια στις 7 μ.μ.

Η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενωμένοι - Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση - Με το ΚΚΕ δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα και την αλληλεγγύη των λαών», το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Φιξ στα Πατήσια. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συγκροτήματα μεταναστών. Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν: Περίπτερα από μεταναστευτικές κοινότητες, ειδικά διαμορφωμένος παιδότοπος για τους μικρούς φίλους και βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Στο κάλεσμα ανάμεσα σε άλλα τονίζεται: «Η λύση βρίσκεται στην αναγέννηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων. Αυτός μπορεί να αχρηστεύσει το δηλητήριο του εθνικισμού, του ρατσισμού, του φασισμού, τους οποίους αξιοποιεί το σύστημα της εκμετάλλευσης για να χωρίζουν τους λαούς μεταξύ τους και να συνεχίζει το αντιλαϊκό του έργο ανενόχλητο.

Η συμπόρευση και ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, είναι συμβολή στον αγώνα για αυτήν την προοπτική, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και αναγκαίο για τον 21ο αιώνα».

Φωτιά στο Κορωπί

Φωτιά εκδηλώθηκε χτες στο Κορωπί. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση και έκαιγε εντός του αστικού ιστού. Οι δυνάμεις που επιχείρησαν ήταν 68 πυροσβέστες, 16 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα και η φωτιά οριοθετήθηκε σε μικρό διάστημα.

Παραπομπή της Ρ. Πισπιρίγκου

Την παραπομπή της Ρούλας Πισπιρίγκου σε δίκη για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας ζήτησε ο εισαγγελέας Γ. Νούλης. Επίσης, ζήτησε και την εξακολούθηση της κράτησής της για ακόμα 6 μήνες. Τον τελικό λόγο έχει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, που θα μελετήσει την πρόταση και τη δικογραφία και θα αποφασίσει.

Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε και η ανάκριση που αφορά τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ιριδας. Οι καταθέσεις μαρτύρων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ η κατηγορουμένη αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να κληθεί σε απολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ