ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΚΟΒΑΣΕΦΤΣΚΙ
Με τον χάρτη των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ «ανά χείρας»

Eurokinissi

Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με θέμα συζήτησης τα σχέδια για μπίζνες στα Ενεργειακά και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, την ώρα που στην περιοχή οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στον διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να συγχαρεί την κυβέρνηση της γείτονα για το «πολύ επιτυχημένο ξεκίνημα στη μακρά διαδικασία προς την ένταξή σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια», θυμίζοντας ότι «πάντα ήμασταν υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη (ΕΕ)».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση «ευκαιρία να συζητήσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας σε ό,τι αφορά το αυξανόμενο κόστος της Ενέργειας» και επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. Και πιστεύω ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η πραγματοποίηση επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να συνδέσουμε τις υποδομές μας με τέτοιο τρόπο που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ των χωρών μας», παρουσιάζοντας τον ενεργειακό «χειμώνα» για τους λαούς ως «ευκαιρία» για επέκταση των μπίζνες ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, με την προώθηση του αμερικανικού σχεδιασμού για την «απεξάρτηση» και των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο δε πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας υπογράμμισε πόσο «ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς οι στενοί δεσμοί που διατηρούμε με την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά τον εφοδιασμό πρώτων υλών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργειακές μας εγκαταστάσεις, να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2023. Επίσης, να συνεχιστούν οι επιτυχημένες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας».

Θύμισε ότι τα Σκόπια έχουν λάβει ήδη απόφαση να συμμετάσχουν «στο project για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη οι μελέτες για τη νέα γραμμή διασύνδεσης με την Ελλάδα, που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα μου να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Επιπρόσθετα, οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από Ελληνες επενδυτές».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, εξάλλου, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις «προοπτικές της πολυεπίπεδης συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα σε θέματα υποδομών, καθώς και στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και ενίσχυσης της διασύνδεσης».

«Η Ελλάδα», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, «μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή λόγω των υποδομών που αναπτύσσει στον ενεργειακό χάρτη και της θέσης της προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και τον ηγετικό της ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Συνεχάρη ακόμα τον ομόλογό του για την πρόσφατη σύγκληση της 1ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ. Και επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας «με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί: Τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της Διαδικασίας Διεύρυνσης».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέα συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Νέα συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν προχτές, σε άλλη μια ένδειξη ότι στο παρασκήνιο εντατικοποιούνται μεθοδεύσεις, με άξονα τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και κόντρες από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη «ενδελεχώς για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο». Θυμίζουμε ότι προχτές, συζήτησαν σχετικά με την ελληνοαμερικανική «στρατηγική σχέση», την «περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων», αλλά και «περιφερειακά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι αυτές οι απανωτές συναντήσεις γίνονται αμέσως μετά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι θέλει την έναρξη ενός διαλόγου με την Τουρκία, για το «πώς θα αντιμετωπίσουμε μία σειρά από κοινές προκλήσεις, απέναντι στις οποίες θα ήταν καλό να υπήρχε ένα πλαίσιο συνεργασίας», δηλώνοντας ότι «πάντοτε είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν». Μάλιστα έδειξε επίμονα προς τη Σύνοδο της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στην Πράγα τον Οκτώβρη (σχήμα για την ενίσχυση των συμμαχιών της ΕΕ με προς ένταξη χώρες που στήθηκε επί γαλλικής προεδρίας τον περασμένο Ιούνη), ως σημείο όπου θα μπορούσαν να συνομιλήσουν.

Αλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας χτες στον τ/σ «ΣΚΑΪ» τόνισε ότι «έχουμε πάντα ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου», προσθέτοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «ποτέ δεν έχει αρνηθεί διάλογο και συζήτηση - και δεν θα είχαμε λόγο, άλλωστε, να τον αρνηθούμε - διότι η ισχύς των επιχειρημάτων μας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, σε αυτά που αποδέχεται όλος ο κόσμος και έχουμε αποδείξει εν τοις πράγμασι ότι η χώρα μας είναι μια δύναμη σταθερότητας στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο, πλήρως ευθυγραμμισμένη σε ό,τι αφορά τις θέσεις της για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και τον κόσμο, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας». Ολους αυτούς, δηλαδή, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ που αγωνίζονται να κρατήσουν αγκιστρωμένη την Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, ωθώντας για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα

Συνεχίζεται το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με συγκεντρώσεις σε γειτονιές, συσκέψεις με εργαζόμενους και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Το πρόγραμμα γι' αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 8 π.μ., ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Διαλογής Δεμάτων των ΕΛΤΑ Courier στο Ρουφ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., η Λώρα Βουτσίδη, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της ALPHA BANK στον Χολαργό για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Η Τόνια Γαρδούνη, μέλος της ΕΠ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Χρηματοπιστωτικού, θα επισκεφτεί στις 11 π.μ. στην Τράπεζα της Ελλάδος το Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού (ΚΕΠΕΔΙΧ) και στις 12 μ. το Μηχανογραφικό Κέντρο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Χολαργού - Παπάγου καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στο θεατράκι του δημαρχείου Χολαργού. Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Χαλανδρίου καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στην πλατεία Χίου. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Ιλίου καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Φανουρίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Κέντρου καλεί σε εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36 - πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Βικτώρια»). Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών Αττικής.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ., η Τόνια Γαρδούνη θα επισκεφτεί το κτίριο της ALPHA BANK στη λεωφ. Αθηνών 105 για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 μ.μ., ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά, θα επισκεφτεί τη Γενική Ταχυδρομική στον Αγ. Ι. Ρέντη για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη

Η ΚΟ Μάνδρας Ειδυλλίας οργανώνει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Λινάρδος» στην Οινόη στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Αγ. Αναργύρων καλούν στα εγκαίνια των νέων τους γραφείων (Μάχης Κρήτης 2, κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Λυκόβρυσης - Πεύκης καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Σοφούλη (Πεύκη). Θα μιλήσει ο Αρης Κυριακίδης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Μεγάρων διοργανώνουν την παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» με την Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Θεόγνις» (28ης Οκτωβρίου 62, Μέγαρα).

Προκλήσεων και παζαριού συνέχεια από την Τουρκία

Τη σκυτάλη των τουρκικών προκλήσεων πήρε χτες ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που μίλησε για νησιά στο Αιγαίο τα οποία «παραχωρήθηκαν» στην Ελλάδα ενώ «υπάρχουν κάποια καθεστώτα σχετικά με τα νησιά τα οποία πρέπει να αποστρατικοποιημένα. Κι όμως, τα στρατιωτικοποιούν!». Μίλησε επίσης για «ομοεθνείς μας στη Θράκη» που οι Ελληνες «δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί» και «λένε ότι "είναι μουσουλμάνοι". Δηλαδή είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες; (...) Καταπατούν τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη, και αυτό το αγνοούν».

Σχολιάζοντας δε τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν, επανέφερε συστάσεις προς την Αθήνα «να διδαχθείτε από την Ιστορία. Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες (...) Να είστε ξύπνιοι». Κατηγόρησε την Αθήνα ότι «προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της Τουρκίας» και ότι ακολουθεί «μια πραγματικά διπρόσωπη πολιτική», επέμεινε ότι «με κάποιες προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις συνεχίζει να αυξάνει την ένταση, και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε αυτό». Τέλος, ο Ακάρ επανέφερε κατηγορίες περί «εκπαίδευσης τρομοκρατών» που συνεχίζεται σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, π.χ. στο Λαύριο.

Στο μεταξύ ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, χαρακτήρισε τον δρόμο της Ελλάδας «αδιέξοδο» και την κάλεσε «να μην απομακρυνθεί από τη νομιμότητα, να μη γίνει ένα κράτος - ληστής, λόγω της εσωτερικής κρίσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Αλλά και ο Φαΐκ Οζτράκ, εκπρόσωπος Τύπου του (σοσιαλδημοκρατικού, αντιπολιτευόμενου) Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μίλησε για «νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο» που βρίσκονται «υπό κατάληψη από την Ελλάδα» και χαρακτήρισε «αμφισβητούμενο» το καθεστώς τους.

Ολα αυτά ενώ χτες ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «δικαίωμα και καθήκον μας» τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ