ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Το τελευταίο μεροκάματο για έναν ακόμα εργάτη

Δούλευε σε συνθήκες κακοκαιρίας σε όρυγμα βάθους 8 μέτρων

Το όρυγμα όπου σημειώθηκε το «ατύχημα»
Το όρυγμα όπου σημειώθηκε το «ατύχημα»
Ακόμη ένα τραγικό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί, αυτήν τη φορά στο Σιδάρι της Βόρειας Κέρκυρας, σε υπό κατασκευή πισίνα ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αυξάνοντας τον κατάλογο των θυμάτων του ακήρυχτου πολέμου κυβερνήσεων και εργοδοσίας σε βάρος της εργατικής τάξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας, χτες το πρωί και ενώ υπήρχε προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, που μάλιστα κράτησαν όλα τα σχολεία της Κέρκυρας κλειστά, «τρεις συνάδελφοι οικοδόμοι βρέθηκαν να ξεκαλουπώνουν μέσα σε κατασκευή πισίνας στο Σιδάρι Water Park Hotel. Σε αυτές τις συνθήκες βρέθηκαν να εργάζονται σε όρυγμα βάθους 7 - 8 μέτρων, περιτριγυρισμένοι από χώμα, που η βροχή όλης της νύχτας το διάβρωσε τόσο ώστε ένα μεγάλο κομμάτι του να αποκολληθεί, και η κατολίσθηση να πλακώσει τους δύο από τους τρεις. Ο ένας φάνηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του και γλίτωσε με ελαφρά χτυπήματα αλλά για τον 50χρονο Σαϊμίρ δυστυχώς ήταν το τελευταίο μεροκάματο». Τον άτυχο εργάτη ανέσυραν νεκρό δυνάμεις της Πυροσβεστικής που πήγαν να τον απεγκλωβίσουν.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων επισημαίνει ότι το τραγικό συμβάν επιβεβαιώνει πως οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη με τραυματίες και νεκρούς κάθε λίγο σε όλη τη χώρα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, αφού πολλά από αυτά τα εργατικά «ατυχήματα» είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας «έτσι ώστε κανένας μεγαλοξενοδόχος, κανένας μεγαλοεργολάβος να μη χάνει ούτε ένα σεντ».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για την ανυπαρξία μέτρων υγείας και ασφάλειας ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περιοχή της Κέρκυρας και όλης της Ηπείρου, η Επιθεώρηση Εργασίας διαθέτει μόλις δύο επιθεωρητές, ενώ κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε με δεδομένη την προειδοποίηση για την κακοκαιρία, ώστε να διαπιστωθεί αν οι χώροι ήταν ασφαλείς για εργασία ή όχι, καμία οδηγία δεν βγήκε για τις υπαίθριες εργασίες.

Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να μην αποδεχτούν τη λογική «ήταν η κακιά η ώρα», και μαζικά να οργανωθούν στο σωματείο και να επιβάλουν μέτρα ασφάλειας και υγείας στις κατασκευές.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προετοιμάζουν νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Στις 5 Οκτώβρη στο Σύνταγμα το παναττικό συλλαλητήριο

Το παναττικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος καθώς κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας στο ακέραιο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύσκεψη πραγματοποίησαν χτες αποφασίζοντας συγκεντρώσεις ανά νομό και συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας.

Διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, να δοθούν τα παρακρατηθέντα του προηγούμενου 11μηνου κ.ά., θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πάτρα την Τρίτη 11 Οκτώβρη (10.30 π.μ.) στο Εργατικό Κέντρο και στον Πύργο την Τρίτη 18 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τα σωματεία των δύο νομών.

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπείες των ΔΣ των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου Πάτρας και Αμαλιάδας, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ Πύργου και ΝΑΤ, ΤΣΑ Πάτρας, ενώ οι κεντρικές εισηγήσεις έγιναν απ' τους Γιώργο Σκιαδιώτη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ, και Κώστα Γεροπαναγιώτη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Σωματείων ΟΑΕΕ.

Τη στήριξή του εξέφρασε, τέλος, το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, με την πρόεδρό του, Νατάσα Παναγιωτάρα.

Οι συσκέψεις συνεχίζονται ως εξής:

  • Σήμερα, Τετάρτη, σε Δυτική - Κεντρική Μακεδονία, στη Βέροια, στον Πολυχώρο «Ελιά» (Πάρκο Ελιάς) στις 10.30 π.μ. Στην Πελοπόννησο, στο Ναύπλιο, στο Εργατικό Κέντρο (25ης Μαρτίου 2) στις 10.30 π.μ. Σε Στερεά - Εύβοια, στη Λαμία, στο Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωνίδου 9 - 11) στις 10.30 π.μ.
  • Αύριο, Πέμπτη, στη Θεσσαλία, στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου και Δραγατσανίου) πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ενάντια στην ακρίβεια και το δόγμα «όποιος δεν προσαρμοστεί πεθαίνει», το οποίο εξέφρασε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας. Το Συνδικάτο αντιδρά στις συστάσεις που γίνονται από κυβέρνηση και δημοτικές αρχές για «μείωση της Ενέργειας κατά 10%», «δηλαδή να μειώσουμε τη θερμοκρασία στους παιδικούς σταθμούς, στις κοινωνικές δομές και τα κολυμβητήρια. Να κλείνουμε τα φώτα στους δρόμους και στις υπηρεσίες». Αποφάσεις που έχουν τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των δημάρχων, οι οποίοι «υπηρετούν μέχρι κεραίας τη συγκεκριμένη πολιτική».

Στάση εργασίας στην Καισαριανή

Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί στο δημαρχείο πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Καισαριανής, καθώς, ύστερα από καταγγελία του, κλιμάκιο της Επιθεώρησης για την Υγεία και Ασφάλεια διενέργησε αυτοψία στον χώρο των συνεργείων (γκαράζ), για τη μη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους για το έτος 2022, τη μη ύπαρξη γιατρού Εργασίας και τον μη εμβολιασμό των εργαζομένων (τετάνου, ηπατίτιδας κ.τ.λ.). Η Επιθεώρηση, σημειώνει, «έδωσε προθεσμία στη δημοτική αρχή 20 μέρες για να δρομολογήσει τα παραπάνω ζητήματα». Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος οργανώνει τη στάση εργασίας γιατί «για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Κάθε μέρα θα πρέπει να δίνουμε αγώνα ακόμα και για τα αυτονόητα».

Ο Σύλλογος καλεί τους δημότες και τους φορείς της πόλης να αγωνιστούν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικής υπηρεσίας, όχι σε νέες αυξήσεις στα τροφεία και σε χαράτσια σε πολιτισμό, αθλητισμό, αύξηση των κονδυλίων για τη συντήρηση των σχολείων, να χορηγηθούν άμεσα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας κ.ά.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Τριήμερο δράσης με κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη

Τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη σχεδιάζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) μαζί με Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο του τριήμερου δράσης, κλαδικά σωματεία και τοπικές Ενώσεις επαγγελματιών οργανώνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, με εξορμήσεις και παρεμβάσεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα κορυφωθούν την Τετάρτη 5 Οκτώβρη με κινητοποίηση που θα ξεκινήσει τις 7.30 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΒΣΑ έχει καλέσει τις τριτοβάθμιες οργανώσεις «ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να πάρουν απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, ακόμα και με κλείσιμο καταστημάτων».

«Οι επαγγελματίες απαντάμε στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Κλιμακώνουμε τη δράση μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη», σημειώνει η ΟΒΣΑ. Καλεί τα σωματεία να πυκνώσουν τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και κινητοποίηση των επαγγελματιών, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη και να κλιμακώσουν τη δράση τους με συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής. Κάθε μέρα που περνάει πρέπει να την αξιοποιούμε για την οργάνωση της πάλης μας. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποτροπή πλειστηριασμών σπιτιών και μαγαζιών συναδέλφων που οργάνωσε η ΟΒΣΑ, δείχνουν τον δρόμο. Μόνο με την οργανωμένη παρέμβαση μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν από την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022), να μη διακόπτεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις, καμιά αύξηση των ΥΚΩ, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.τ.λ.). Επίσης, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, να επανέλθει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο, αλλά και διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Οργανώνονται και διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με μια σειρά από πολύμορφες δραστηριότητες και οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματά τους και οργανώνουν την πάλη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους. Σημαντικός σταθμός στη δράση τους είναι το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Από τα ιδιαίτερα προβλήματα που σφίγγουν τη θηλιά στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους είναι το υπέρογκο κόστος παραγωγής, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, αγροεφόδια, λιπάσματα, το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού, για μια σειρά από προϊόντα, που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, οι δυσκολίες με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για ζημιές που σημειώθηκαν ξανά το προηγούμενο διάστημα από το χαλάζι και άλλα φυσικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο θέατρο Μαξίμ Τυρνάβου, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Επίσης, σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Σπάρτη προχωρούν Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι ν. Λακωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ