ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ - Η ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και στη μήτρα που τον γεννά

Την Παρασκευή 7 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν δυο χρόνια ακριβώς από τότε που το δικαστήριο έκρινε «εγκληματική ναζιστική οργάνωση» τη Χρυσή Αυγή

Η ομόφωνη ετυμηγορία του πρωτόδικου δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη του 2020, που εκφωνήθηκε από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, ότι «η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική ναζιστική οργάνωση», έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από 5μισι ολόκληρα χρόνια και 453 συνεδριάσεις. Οι τότε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν πάρει από την αρχή τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της δίκης που ζητούσε η Πολιτική Αγωγή.

Δύο χρόνια μετά, με τη δίκη στο Εφετείο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και των άλλων θυμάτων, για να εξασφαλιστεί ότι η καταδίκη δεν θα αλλάξει, όπως καταγράφηκε και στη συγκέντρωση της Παρασκευής έξω από το Εφετείο, με την κινητοποίηση χιλιάδων εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων τους (αναλυτικό ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας).

Υπενθυμίζουμε ότι η δικαστική απόφαση έριξε «στα μαλακά» τους ναζιστές για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Ετσι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο που ξεκίνησε στις 15 Ιούνη, δεν θα εξεταστεί η υπόθεση ως μια από τις κύριες υποθέσεις με δυνατότητα παράστασης της Πολιτικής Αγωγής των θυμάτων, αφού υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα και παραγράφηκε.

Οπως τόνισαν οι συνήγοροί τους, «η επιλεκτική αυτή μετατροπή του κατηγορητηρίου στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι νομικά εσφαλμένη και έρχεται σε αντίθεση με το αποδεικτικό υλικό της δίκης. Η εξέτασή της συνέβαλε σημαντικά στο να αναδειχθούν ο εγκληματικός ναζιστικός χαρακτήρας της ΧΑ και ιδιαίτερα η συνεργασία της με την εργοδοσία, τους εργολάβους της Ζώνης και τους εφοπλιστές, για το χτύπημα του ταξικού σωματείου των εργαζομένων, στοιχείο που καταρρίπτει και τον μύθο της δήθεν "αντισυστημικής" δύναμης».

Και η εν λόγω εξέλιξη δείχνει τα όρια του αστικού κράτους και των θεσμών του, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν από τον φασισμό και εχθρεύονται τους συνεπείς αντιπάλους του.

Δύο χρόνια μετά την απόφαση του δικαστηρίου βλέπουμε αποφυλακίσεις στελεχών των ναζιστών, με σκεπτικό του τύπου ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα για νέα εγκληματική πράξη, διότι το έγκλημα... τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, εν μέσω συγκεκριμένων συνθηκών».

Από το αποδεικτικό υλικό της δίκης (δολοφονία Φύσσα, δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δολοφονικές επιθέσεις σε Αιγύπτιους αλιεργάτες, «Αντίπνοια», «Συνεργείο» κ.ά.) καταδείχθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση, με στρατιωτική ιεραρχική δομή, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον αρχηγό της Ν. Μιχαλολιάκο, με διαρκή επιχειρησιακή δράση, που λειτουργεί με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα και οπλισμένα μέλη, τα τάγματα εφόδου. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι μπορεί να είχαμε κι άλλες δολοφονίες εκτός του στοχοποιημένου Παύλου Φύσσα αλλά και του Σαχζάτ Λουκμάν.

Δύο χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, βλέπουμε ξανά την ανοχή ή και στήριξη στη φασιστική δράση. Με ναζιστικούς χαιρετισμούς ξεκίνησε η δίκη στο Εφετείο και στιγματίστηκε από τις ασχήμιες των ναζιστών εγκληματιών. Ακολούθησε και το κερασάκι... στην τούρτα, με τον Κ. Πλεύρη (θεωρητικό του ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού και σύμβουλο της χούντας) συνήγορο του Λαγού, να χαιρετά επίσης ναζιστικά.

Η ικανοποίηση και η χαρά του λαού για την ομόφωνη πρωτόδικη καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι δικαιολογημένες, αλλά δεν πρέπει να τον εφησυχάζουν. Ο λαός, η νεολαία και βεβαίως τα θύματα της Χρυσής Αυγής απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία της και από αυτό το δικαστήριο. Ομως, είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να αποθέσει τον ρόλο αντιμετώπισης του φασισμού - ναζισμού, όπως εκφράζεται και από τη Χρυσή Αυγή, στη Δικαιοσύνη. Αλλωστε, όπως υπογράμμισε το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση, «το "φίδι" του φασισμού δεν νικιέται με τα "τερτίπια" της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, στον "κόρφο" των οποίων θρέφεται και κρύβεται».

Για να πάρουν λοιπόν αληθινή εκδίκηση τα όνειρα όλων των θυμάτων του φασισμού, όλων των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, όλων των καταπιεσμένων και κατατρεγμένων στη χώρα μας και όπου Γης, πρέπει ο λαός να αγωνιστεί για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Την Κυριακή η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Συνέντευξη Τύπου από τα σωματεία στις 11 π.μ.

Στο πόδι βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να υποδεχθούν τους συναδέλφους τους, «τα αδέλφια τους», αλλά και τους καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης - λαϊκό γλέντι που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Θ. Μαλέρδου της Λάρυμνας, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τη στήριξη Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παντελής Θαλασσινός (φωνή), Σταυρούλα Δαλιάνη (φωνή), Θοδωρής Μέρμηγκας (φωνή), Γιώργος Κοτσίνης (κλαρίνο), Χρήστος Δαλιάνης (βιολί - φωνή), Ηλίας Μαυρίκης (λαούτο - κιθάρα), Κώστας Αρσένης (κοντραμπάσο), Αθηνά Κουκή (κανονάκι), Λάζαρος Ακριβόπουλος (κρουστά). Η είσοδος, το φαγητό και το ποτό είναι δωρεάν.

Επίσης, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 11 π.μ. την Κυριακή 9 Οκτώβρη.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και ο λαός της περιοχής ετοιμάζονται για ακόμη μια φορά να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να υποδεχθούν όλους όσοι στέκονται στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα στον αγώνα που δίνουν. Να δεχθούν απλόχερα την αλληλεγγύη και να πάρουν κουράγιο για να συνεχίσουν στον μακρύ και δύσκολο δρόμο που ακολουθούν εδώ και τρία χρόνια. Να ενώσουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους από τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Αττική και μια σειρά ακόμη από περιοχές της χώρας και να «ξανανάψουν τη ΛΑΡΚΟ μέσα από νέους αγώνες».

Να σημειώσουμε ότι τα Σωματεία Εργαζομένων, μετά από απόφαση στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, είχαν δώσει προθεσμία στα αρμόδια υπουργεία μέχρι την Παρασκευή 7 Οκτώβρη να ορίσουν συναντήσεις, προαναγγέλλοντας δυναμικές παρεμβάσεις. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι κάτω από την πίεση που ασκήθηκε, υπήρξαν επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και ενημέρωση ότι γίνεται προσπάθεια να κλειστεί συνάντηση με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας δρομολογεί λεωφορεία για τη Λάρυμνα που θα αναχωρήσουν την Κυριακή 9/10 στις 10 π.μ. από τη γέφυρα των Ψαχνών και στις 10.30 π.μ. από το πάρκο Βούρκου στη Χαλκίδα. Επίσης το ΕΚ Λαμίας δρομολογεί πούλμαν για τις 10 π.μ. από την οδό Στουρνάρα (δημοτικό πάρκινγκ).

ΠΕΡΑΜΑ
Θρασύδειλη πράξη η κατάθεση αγωγής από παράγοντα της Χρυσής Αυγής

Στρέφεται ενάντια στην Αθηνά Ζύμαρη, εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η θρασύδειλη πράξη παράγοντα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα να καταθέσει αγωγή σε βάρος της Αθηνάς Ζύμαρη, εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου Περάματος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» και μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Πρόκειται για τον Χρήστο Κυριτσόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Περάματος με τον συνδυασμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο οποίος ζητάει να του καταβληθούν 25.000 ευρώ για «ηθική βλάβη»!

Αυτό που έθιξε την «ηθική» του ήταν η δυναμική παρέμβαση ομάδας γυναικών στο Πέραμα, εκπροσώπων σωματείων και φορέων, που αντέδρασαν στην προσπάθεια του συγκεκριμένου χρυσαυγίτη να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων του δήμου, κατά τον περσινό εορτασμό της επετείου για την 28η Οκτωβρίου 1940.

Η ευθύνη για την παρουσία του στη τιμητική εκδήλωση, που αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για δεκάδες από τους συγκεντρωμένους, βαραίνει και τη δημοτική αρχή, που «ξεπλένει» την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, καλώντας εκπροσώπους της σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην πάλη του λαού ενάντια στους ναζί, με μπροστάρηδες το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Ο Χρ. Κυριτσόπουλος δεν είναι βέβαια κάποιος «τυχαίος» οπαδός της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Πέρα από επικεφαλής του συνδυασμού της στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι γνωστός και ως «πρόεδρος» του δήθεν «σωματείου εργαζομένων» με την επωνυμία «Αγ. Νικόλαος», που στήθηκε με παρέμβαση της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη και δίκαια οι εργαζόμενοι το χαρακτηρίζουν «δουλεμπορικό» γραφείο στην υπηρεσία των αφεντικών, με στόχο να χτυπήσει τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις τους.

Με την αγωγή του υποστηρίζει ότι «δεν έχω κατηγορηθεί για κανένα ποινικό αδίκημα, δεν έχω ουδεμία σχέση με παράνομες πράξεις και ενέργειες», προσπαθώντας προφανώς να ξελασπώσει και τους ομοϊδεάτες του, που καταδικάστηκαν ως στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο ίδιος άλλωστε είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του ναζιστή βουλευτή Ι. Λαγού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ