ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τα μεγάλα προβλήματα του ΓΝ Μεσολογγίου

Με τον Σύλλογο Εργαζομένων συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση

Τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» τέθηκαν επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση, και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στον χώρο, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κώστα Καραγκούνη.

Οπως επισημάνθηκε από τα μέλη του ΔΣ του σωματείου, αλλά και από εργαζόμενους, η κατάσταση στο νοσοκομείο επιδεινώνεται διαχρονικά και τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη κυβέρνησης, υπουργείου Υγείας και 6ης ΥΠΕ.

Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι το προσωπικό αυτήν τη στιγμή είναι λιγότερο και από τα όρια ασφαλείας, με σημαντικές ελλείψεις, όπως μόνιμου αναισθησιολόγου, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού συνολικά στην περιοχή - και μάλιστα στον μεγαλύτερο νομό της χώρας, με μεγάλες αποστάσεις - αλλά και για τους εργαζόμενους στον χώρο.

Καταγγέλθηκε το γεγονός ότι συνεχίζεται η λογική των «μπαλωμάτων», με τις μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο, προκειμένου να βγαίνουν οι εφημερίες. Ετσι, γιατροί μετακινούνται από το Αγρίνιο στο Μεσολόγγι, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της λειτουργίας και του εκεί νοσοκομείου, αλλά και το μεγάλωμα των αδιεξόδων για τη δημόσια Υγεία. Απαιτήθηκαν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου, με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει, και να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, να σταματήσουν οι οφειλές ρεπό, αδειών κ.λπ.

Από την πλευρά του κλιμακίου του ΚΚΕ έγινε αναφορά στις παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή και όχι μόνο, με δέσμευση για νέα Ερώτηση το αμέσως επόμενο διάστημα προς τον υπουργό Υγείας. Επίσης, απευθύνθηκε κάλεσμα και στους ίδιους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους, απέναντι στη λογική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των επίδοξων «σωτήρων», προηγούμενων και νέων, που έχουν βρεθεί και σε κυβερνητική θέση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) και εξίσου φέρουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Να δοθεί αποφασιστική, μαζική, μαχητική απάντηση με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, απαιτώντας άμεση επίλυση και των προβλημάτων που βιώνουν στον χώρο εργασίας τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα!

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας «Elpedison» στο Μαρούσι έκαναν χτες το απόγευμα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, απαιτώντας την επανασύνδεση του ρεύματος σε οικογένεια εργαζομένων. Ο συγκεκριμένος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας διέκοψε την ηλεκτροδότηση, χωρίς δεύτερη ειδοποίηση, για λογαριασμό συνολικού ποσού 300 ευρώ που είχε διακανονιστεί. Η επανασύνδεση στο σπίτι της οικογένειας, που έχει ένα ανήλικο παιδί, ενώ ο ένας γονιός είναι πρόσφατα εγχειρισμένος, δεν είχε γίνει ούτε χτες παρά το γεγονός ότι η οφειλή είχε εξοφληθεί.

Τα δύο σωματεία κατήγγειλαν την παραπάνω ενέργεια της εταιρείας και απαίτησαν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος. Παράλληλα, ανέδειξαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων που έχουν μετατρέψει το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια της Ενέργειας. Η απάντηση της εταιρείας ήταν να ρίξει το «μπαλάκι» στον ΔΕΔΔΗΕ, για την ευθύνη της επανασύνδεσης. Την ίδια στιγμή έξω από τα γραφεία της είχαν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις με δύο περιπολικά για να «υποδεχθούν» την αντιπροσωπεία των σωματείων!

«Οι πάροχοι κόβουν το ρεύμα, καθώς προτεραιότητά τους είναι να εισπράξουν χρήμα, μη λογίζοντας την οικονομική κατάσταση ή άλλες ειδικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε», τονίζουν τα σωματεία. Μπροστά στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που θα οξυνθεί ακόμα παραπέρα το επόμενο διάστημα, καλούν σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του αγώνα. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο μόνο και απροστάτευτο απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην επίθεση, που εξαπολύουν οι επιχειρηματίες της Ενέργειας», ξεκαθαρίζουν.

ΚΟΛΩΝΟΣ
Και διακίνηση πορνογραφικού υλικού από τον Μίχο

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών οι δικαστές που κλήθηκαν να λύσουν τη διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακρίτριας για την ποινική μεταχείριση του 36χρονου υπαλλήλου του Νοσοκομείου «Μεταξά», κατηγορουμένου στην υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό, υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε την άποψη ότι πρέπει να προφυλακιστεί, σε αντίθεση με την ανακρίτρια.

Πρόκειται για έναν από τους 3 κατηγορούμενους, που είχαν συλληφθεί για βιασμό της 12χρονης έναντι αμοιβής. Και οι 3 είχαν οδηγηθεί στην ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση.

Διακίνηση πορνογραφικού υλικού

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση του 53χρονου κατηγορούμενου βιαστή και μαστροπού Ηλία Μίχου, καθώς φέρεται πλέον να εμπλέκεται και σε διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Οπως αναφέρεται, αντιμετωπίζει και την κατηγορία κατοχής και διανομής παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω διαδικτύου, αφού όχι μόνο κακοποιούσε σεξουαλικά την 12χρονη αλλά την φωτογράφιζε και τραβούσε βίντεο και στη συνέχεια διακινούσε με το αζημίωτο το υλικό στο διαδίκτυο για να δελεάσει άλλους παιδοβιαστές. Ομως, βάσει και πάλι της κατάθεσης του ανήλικου κοριτσιού, φέρεται να υπάρχει και άλλο άτομο που κατέχει οπτικοακουστικό υλικό με το ίδιο.

Την ίδια ώρα, η μητέρα της 12χρονης που έχει προφυλακιστεί και κατηγορείται για διακεκριμένη μαστροπεία προσέφυγε χτες κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, καθώς θεωρεί τα στοιχεία σε βάρος της ελλιπή, και επικαλείται τις καταθέσεις των παιδιών της. Η αίτηση αποφυλάκισης αναμένεται να κριθεί τις επόμενες μέρες από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ενώ για τις 24 Φλεβάρη 2023 αναβλήθηκε η δίκη του πατέρα της 12χρονης για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση.

ΠΕΡΑΜΑ - ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Εξασφαλίζεται μετά τις αντιδράσεις η σίτιση των παιδιών

Κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση φορέων της περιοχής, η δημοτική αρχή Περάματος αναγκάστηκε να εξασφαλίσει τη σίτιση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες αποκαλύφθηκαν σοβαρές ελλείψεις, αφού «κοβόταν» από τα γεύματα των παιδιών το κρέας, το ψάρι, φρούτα και λαχανικά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Περάματος «Η Εστία της Γυναίκας» μαζί με γονείς, πραγματοποίησαν χτες δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο.

Oπως αναφέρει ο Σύλλογος, η δυναμική παρουσία ανάγκασε τη δημοτική αρχή Περάματος «να παραδεχθεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη σίτιση των παιδιών και ότι τίποτα δεν δουλεύει ρολόι, όπως μας είχε πει την προηγούμενη μέρα η αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώτα Βοϊδονικόλα» και επίσης «να βρει προσωρινή λύση, για να σταλούν τρόφιμα στους παιδικούς σταθμούς και να συνεχιστεί κανονικά, με βάση το διατροφολόγιο, η σίτιση των παιδιών».

«Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε ετοιμότητα μέχρι να υπάρξει οριστική λύση για την απρόσκοπτη σίτιση των παιδιών», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος Γυναικών.

ΔΑΣ ΕΦΚΑ
Καλεί σε υπερψήφισή της για ένα διεκδικητικό Σωματείο

Σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της καλεί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) ΕΦΚΑ στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής και Νήσων, που θα γίνουν 1-2 Νοέμβρη, 9 π.μ. - 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, πλατεία Καραϊσκάκη, Μετρό «Μεταξουργείο»). Το ΔΣ του Σωματείου θα έχει τριετή θητεία και θα εκπροσωπεί περίπου 3.000 εργαζόμενους.

Η ΔΑΣ εξαρχής σημειώνει ότι γυρίζει την πλάτη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία «αφού είμαστε αντίθετοι επί της ουσίας και όχι "α λα καρτ"» και προσθέτει πως ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ «έφτασε η στιγμή της ενιαίας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Στη διάρκεια της διαδικασίας "ενοποίησης" των συλλόγων σε ΙΚΑ, ΣΥΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΠΑΔ αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες παλινωδίες, σκοπιμότητες και υπόγειες διαβουλεύσεις, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Φτάσαμε παρ' όλα αυτά στον στόχο της ενιαίας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, που ήταν και το μεγάλο ζητούμενο για τους εργαζόμενους. Τώρα καλούμαστε να επιλέξουμε ποιους θα βάλουμε στο τιμόνι του σωματείου, με τους οποίους θα πορευτούμε στη συνέχεια, στα δύσκολα που βιώνουμε και στα ακόμα πιο δύσκολα που μας περιμένουν».

Καλεί τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να τους αποτρέψουν και απογοητεύσουν φαινόμενα εργατοπατερισμού από τις δυνάμεις εκείνες που στηρίζουν τις αντεργατικές πολιτικές. Να πάρουν μέρος μαζικά στις εκλογές, να ενισχύσουν αποφασιστικά τη ΔΑΣ και να συμμετέχουν ενεργά στο Σωματείο για να αποκτήσουν «ένα Σωματείο μαζικό, διεκδικητικό, δίπλα στον συνάδελφο, απέναντι στην εκάστοτε διοίκηση. Ενα Σωματείο που δεν θα απωθεί, αλλά θα συσπειρώνει τους εργαζόμενους, βάζοντας φρένο στις αντιασφαλιστικές - αντεργατικές πολιτικές».

Παρέμβαση για την κακοποίηση γάτας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδ. Ντογιάκος παρενέβη στην υπόθεση αθώωσης του 30χρονου από το δικαστήριο Χαλκίδας που είχε κατηγορηθεί για την κακοποίηση μιας γάτας σε ταβέρνα στην Αιδηψό. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάη, ο νεαρός είχε δελεάσει ανυποψίαστη γάτα με ψάρι για να τον πλησιάσει και στη συνέχεια την κλότσησε. Το περιστατικό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και την εισαγγελική παρέμβαση που οδήγησε σε δίωξη και δίκη του 30χρονου. Πριν από λίγες μέρες όμως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Χαλκίδας αθώωσε τον δράστη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την απόφαση του δικαστηρίου της Χαλκίδας, για να μελετήσει αν υπήρξε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου για την προστασία των ζώων.

Παραδόθηκε η 38χρονη στην Κρήτη

Μετά από τρεις μέρες η 38χρονη από το Ηράκλειο Κρήτης που έριξε καυστικό υγρό στον εν διαστάσει σύζυγό της παρουσιάστηκε στην αστυνομία, η οποία έχει ομολογήσει την πράξη της. Οσο για τον 36χρονο που δέχτηκε την επίθεση νοσηλεύεται στην ειδική μονάδα εγκαυμάτων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου. Εχει κάψει τμήμα του προσώπου και κοντά στα μάτια, καθώς και τον λαιμό, τον θώρακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ