ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτηση Νετανιάχου που οδεύει ξανά προς την πρωθυπουργία

Copyright 2022 The Associated

«Καθαρή» νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη στο Ισραήλ εξασφάλισε ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, πρώην πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, καθώς το κόμμα του και τα υπόλοιπα κόμματα του «συνασπισμού της δεξιάς» εξασφαλίζουν στο 86% της καταμέτρησης των ψήφων 65 από τις 120 έδρες της ισραηλινής βουλής (Κνέσετ).

Δίχως να αποκλείονται αλλαγές στην κατανομή των εδρών μέχρι την πλήρη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ο Νετανιάχου - σε βάρος του οποίου εκκρεμούν τρεις δίκες για διαφθορά - φαίνεται να οδεύει ξανά προς την πρωθυπουργία, ενώ ο νέος πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να απαρτίζεται από τα ακόλουθα κόμματα: Λικούντ, «Θρησκευτικός Σιωνισμός» των ακροδεξιών εποίκων Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, τα κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων «Shas» και «Ιουδαϊσμός-Τορά».

Σε ό,τι αφορά το «κεντροδεξιό» κόμμα του υπουργού Αμυνας Μπ. Γκαντς, που στήριζε την προηγούμενη κυβέρνηση, ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν σκοπεύει (τουλάχιστον με τα παρόντα δεδομένα) να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το 86% καταμέτρησης των ψήφων: Το Λικούντ εκλέγει 32 βουλευτές, το «Γες Ατίντ» του απερχόμενου πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ 24, ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» 14, η «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς 12, το κόμμα Shas 11, το κόμμα «Ιουδαϊσμός - Τορά» 8 έδρες, το κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας» 5 έδρες, το αραβικό κόμμα Ρά'αμ 5, το επίσης αραβικό «Χαντάς-Τα'αλ» 5 και το Εργατικό κόμμα 4 έδρες. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Μέρετζ και το αραβικό κόμμα Μπάλαντ φαινόταν να μένουν εκτός βουλής, καθώς δεν πέρασαν το κατώφλι του 3,25% των ψήφων.

  • Στο μεταξύ, χτες το πρωί, ένας 54χρονος Παλαιστίνιος έπεσε με το ΙΧ αυτοκίνητό του πάνω σε φυλάκιο του ισραηλινού κατοχικού στρατού στο σημείο ελέγχου Μακαμπίμ της Δυτικής Οχθης, τραυματίζοντας ελαφρά έναν στρατιώτη. Αλλοι Ισραηλινοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «ο δράστης βγήκε από το όχημά του για να επιτεθεί με τσεκούρι εναντίον του αξιωματικού, ο οποίος πυροβόλησε εναντίον του και τον σκότωσε. Ο αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο». Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή Πολιτικών Υποθέσεων για τον θάνατο «από ισραηλινές σφαίρες» του 54χρονου Χαμπάς Ραγιάν. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε την ώρα που η κατάσταση παραμένει οξυμένη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με τις συνεχείς επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι αρχές της Κίνας έθεσαν χτες σε lockdown τη ζώνη γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone παγκοσμίως, μετά τον εντοπισμό εστίας κρουσμάτων κορονοϊού. Η οικονομική ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο Ζενγκζού, στην κεντρική Κίνα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο το οποίο διαχειρίζεται η ταϊβανέζικη εταιρεία «Foxconn», θα παραμείνει σε lockdown για 7 μέρες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Στο εργοστάσιο, όπου εργάζονται περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, εντοπίζονται από τα μέσα Οκτώβρη κρούσματα της Covid-19.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η αιθιοπική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης «Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκράι» (TPLF) κατέληξαν χτες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής σε συμφωνία για τη «μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ενωσης που μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία στην Πρετόρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί αναγνωρίζουν πλέον πως το Brexit ήταν λάθος, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Τζον Κέρτις, πρόεδρος του British Polling Council, μιας ένωσης δημοσκοπικών εταιρειών. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «το Brexit είναι τώρα πιθανόν στο χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητάς του από τον Ιούνη του 2016». Ανέφερε ότι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως περίπου το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Brexit ήταν μια καλή απόφαση, σε σύγκριση με το 57% που πιστεύει το αντίθετο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, ο οποίος έχει «ενεργοποιηθεί» στην προεκλογική καμπάνια των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στη χώρα την επόμενη βδομάδα, ανέφερε ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα πληγούν», αν δεν αλλάξει το πολιτικό κλίμα, μετά την επίθεση με σφυρί που δέχθηκε ο σύζυγος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, μέσα στην οικία του ζευγαριού. Εναντίον του 42χρονου δράστη απαγγέλθηκαν κατηγορίες, μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και απαγωγής.

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Κενυάτης Πρόεδρος, Γουίλιαμ Ρούτο, επιβεβαίωσε την αποστολή περίπου 1.000 στρατιωτών στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, προκειμένου να συνδράμουν την αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, MONUSCO, στην αναμέτρηση με την ένοπλη οργάνωση Μ23. Οι Κενυάτες στρατιώτες θα έχουν τη βάση τους στην πόλη Γκόμα. Χτες, πλήθη εξοργισμένων κατοίκων της Γκόμα έκαψαν οχήματα του ΟΗΕ κατηγορώντας τη διεθνή αποστολή για τη συνέχιση των βιαιοπραγιών των ενόπλων της Μ23.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ψηφοφορίες και παζάρια για την εκλογή νέου Προέδρου

Εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια στον Λίβανο, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου της χώρας, Μισέλ Αούν, χωρίς να έχει καταστεί ακόμα δυνατή η εκλογή διαδόχου, παρά τις τέσσερις συνεδριάσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή, ενώ παράλληλα έχει παραιτηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Μικάτι, ο οποίος παραμένει στη θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ν. Μπέρι, έχει συγκαλέσει νέα συνεδρίαση του Σώματος για σήμερα, ενώ φέρεται να ζητά την έναρξη «εθνικού διαλόγου» με τη συμμετοχή διαφόρων πολιτικών δυνάμεων. «Κανένα κόμμα δεν είναι ικανό προς το παρόν να επιβάλει έναν υποψήφιο, κατά συνέπεια η μόνη λύση είναι να υπάρξει συμφωνία για έναν υποψήφιο. Σε διαφορετική περίπτωση το κενό στην προεδρία κινδυνεύει να διαρκέσει», δήλωσε προχτές.

Προς το παρόν, ο υποψήφιος Μισέλ Μοαουάντ, γιος του Προέδρου Ρενέ Μοαουάντ που δολοφονήθηκε το 1989, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους από τους βουλευτές που αντιτίθενται στη «Χεζμπολάχ», η οποία ωστόσο με τη σειρά της μπλοκάρει στις ψηφοφορίες στη Βουλή την υποψηφιότητά του, ζητώντας υποψήφιο «κοινής αποδοχής».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η «Χεζμπολάχ» επιζητεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία - συμβιβασμό με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτή που οδήγησε στην εκλογή του Αούν (πριν από την οποία υπήρχε και πάλι πολύμηνο «κενό» στην προεδρία της χώρας).

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος που προτιμά η «Χεζμπολάχ» είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σλεϊμάν Φρανζιέ, σύμμαχος της σιιτικής οργάνωσης και της Συρίας. Βλέψεις για την προεδρία έχει και ο Γκεμπράν Μπασίλ, γαμπρός του Προέδρου Αούν και επικεφαλής του Ελεύθερου Πατριωτικού Ρεύματος (CPL), ενώ ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν και το όνομα του επικεφαλής του στρατού Ζοζέφ Αούν ως πιθανού υποψηφίου.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα κατανομής των κυβερνητικών αξιωμάτων με βάση τα θρησκεύματα, την προεδρία της χώρας - οι εξουσίες της οποίας έχουν μειωθεί σημαντικά - αναλαμβάνει μαρωνίτης χριστιανός.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προχωράνε σε επανεδραίωση των διμερών σχέσεων

Οι σοσιαλδημοκράτες Πρόεδροι της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο και της Κολομβίας Γκ. Πέτρο συναντήθηκαν την Τρίτη στο Καράκας και υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επανεδραίωση των διμερών σχέσεων και την εμβάθυνσή τους, με επίκεντρο την αποκατάσταση του ελέγχου στα πάνω από 2.000 χιλιόμετρα κοινά σύνορα.

Η συνάντηση των δύο Προέδρων ήταν η πρώτη μετά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, στην οποία προχώρησε ο Πέτρο μετά την εκλογή του, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας συμμετείχε στις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον ομόλογό του «πολύ εποικοδομητική και πετυχημένη». Ανέφερε ότι μεταξύ των σημείων που συζητήθηκαν «ήταν οι εμπορικές και οικονομικές συμμαχίες, τομείς που συνδέονται με την ειρήνη, για τα νέα βήματα προς ένα συνολικό και εξασφαλισμένο άνοιγμα των συνόρων και άλλα θέματα πολυμερούς ενδιαφέροντος». Επίσης σημείωσε ότι συζητήθηκε η ενίσχυση διεθνών οργανισμών (πρόκειται για καπιταλιστικές ολοκληρώσεις στην περιοχή) όπως η Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac), η ανάκτηση του Αμαζονίου, η επιστροφή της Βενεζουέλας στην Κοινότητα των Εθνών των Ανδεων, η αναζήτηση μιας κοινής περιφερειακής θέσης για την κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του, ο Κολομβιανός Πρόεδρος, επικαλούμενος την ανάγκη ενότητας των δύο λαών, είπε ότι «είναι αφύσικο, αντιιστορικό να χωρίζουν η Κολομβία και η Βενεζουέλα. Συνέβη μια φορά και δεν πρέπει να ξαναγίνει γιατί είμαστε οι ίδιοι λαοί». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι προσαρμογές στην εξωτερική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων δεν έχουν να κάνουν με την «ενότητα των λαών», αλλά με το πώς εκτιμάται ότι μπορούν να υπηρετηθούν καλύτερα σε κάθε φάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε πλευράς.

Ετσι, ο Πέτρο τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το σχέδιο για τη φροντίδα και διατήρηση του Αμαζονίου ως παγκόσμιου πυλώνα του περιβάλλοντος. Επίσης στήριξε την καπιταλιστική «ολοκλήρωση» της Λατινικής Αμερικής και μίλησε για «αληθινή ενσωμάτωση, στα έργα, όχι μόνο στις ομιλίες», καλώντας «τη Χιλή, τον Ισημερινό, τη Βολιβία και το Περού να αποδεχτούν την επιστροφή της Βενεζουέλας στην Κοινότητα των Ανδεων». Ο Γκουστάβο Πέτρο επίσης ανακοίνωσε ότι πρότεινε συνάντηση επιχειρηματιών από τις δύο χώρες στην Καρταχένα της Κολομβίας το επόμενο διάστημα.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Μπαχρέιν πραγματοποιεί από σήμερα ως την Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή, μετά το 2019 οπότε είχε μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ενόψει της επίσκεψης του πάπα στο Μπαχρέιν έρχονται στο προσκήνιο ζητήματα «θρησκευτικών ελευθεριών» (με πολλές προεκτάσεις), σε αυτήν τη χώρα του περίπου 1,5 εκατ. κατοίκων, όπου οι περισσότεροι είναι σιίτες μουσουλμάνοι, ενώ την εξουσία έχει ο σουνίτης βασιλιάς Χάμαντ, ο οποίος το 2011 κατέπνιξε με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας την εξέγερση της σιιτικής κοινότητας.

Ενδεικτικό της σημασίας αυτής της μικρής χώρας για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή είναι το ότι στο έδαφος του Μπαχρέιν υπάρχουν δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, όπου υπηρετούν περίπου 9.000 στρατιωτικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ