Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προχωράνε σε επανεδραίωση των διμερών σχέσεων

Οι σοσιαλδημοκράτες Πρόεδροι της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο και της Κολομβίας Γκ. Πέτρο συναντήθηκαν την Τρίτη στο Καράκας και υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επανεδραίωση των διμερών σχέσεων και την εμβάθυνσή τους, με επίκεντρο την αποκατάσταση του ελέγχου στα πάνω από 2.000 χιλιόμετρα κοινά σύνορα.

Η συνάντηση των δύο Προέδρων ήταν η πρώτη μετά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, στην οποία προχώρησε ο Πέτρο μετά την εκλογή του, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας συμμετείχε στις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον ομόλογό του «πολύ εποικοδομητική και πετυχημένη». Ανέφερε ότι μεταξύ των σημείων που συζητήθηκαν «ήταν οι εμπορικές και οικονομικές συμμαχίες, τομείς που συνδέονται με την ειρήνη, για τα νέα βήματα προς ένα συνολικό και εξασφαλισμένο άνοιγμα των συνόρων και άλλα θέματα πολυμερούς ενδιαφέροντος». Επίσης σημείωσε ότι συζητήθηκε η ενίσχυση διεθνών οργανισμών (πρόκειται για καπιταλιστικές ολοκληρώσεις στην περιοχή) όπως η Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac), η ανάκτηση του Αμαζονίου, η επιστροφή της Βενεζουέλας στην Κοινότητα των Εθνών των Ανδεων, η αναζήτηση μιας κοινής περιφερειακής θέσης για την κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του, ο Κολομβιανός Πρόεδρος, επικαλούμενος την ανάγκη ενότητας των δύο λαών, είπε ότι «είναι αφύσικο, αντιιστορικό να χωρίζουν η Κολομβία και η Βενεζουέλα. Συνέβη μια φορά και δεν πρέπει να ξαναγίνει γιατί είμαστε οι ίδιοι λαοί». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι προσαρμογές στην εξωτερική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων δεν έχουν να κάνουν με την «ενότητα των λαών», αλλά με το πώς εκτιμάται ότι μπορούν να υπηρετηθούν καλύτερα σε κάθε φάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε πλευράς.

Ετσι, ο Πέτρο τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το σχέδιο για τη φροντίδα και διατήρηση του Αμαζονίου ως παγκόσμιου πυλώνα του περιβάλλοντος. Επίσης στήριξε την καπιταλιστική «ολοκλήρωση» της Λατινικής Αμερικής και μίλησε για «αληθινή ενσωμάτωση, στα έργα, όχι μόνο στις ομιλίες», καλώντας «τη Χιλή, τον Ισημερινό, τη Βολιβία και το Περού να αποδεχτούν την επιστροφή της Βενεζουέλας στην Κοινότητα των Ανδεων». Ο Γκουστάβο Πέτρο επίσης ανακοίνωσε ότι πρότεινε συνάντηση επιχειρηματιών από τις δύο χώρες στην Καρταχένα της Κολομβίας το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ