Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτηση Νετανιάχου που οδεύει ξανά προς την πρωθυπουργία

Copyright 2022 The Associated

«Καθαρή» νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη στο Ισραήλ εξασφάλισε ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, πρώην πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, καθώς το κόμμα του και τα υπόλοιπα κόμματα του «συνασπισμού της δεξιάς» εξασφαλίζουν στο 86% της καταμέτρησης των ψήφων 65 από τις 120 έδρες της ισραηλινής βουλής (Κνέσετ).

Δίχως να αποκλείονται αλλαγές στην κατανομή των εδρών μέχρι την πλήρη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ο Νετανιάχου - σε βάρος του οποίου εκκρεμούν τρεις δίκες για διαφθορά - φαίνεται να οδεύει ξανά προς την πρωθυπουργία, ενώ ο νέος πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να απαρτίζεται από τα ακόλουθα κόμματα: Λικούντ, «Θρησκευτικός Σιωνισμός» των ακροδεξιών εποίκων Μπετσαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, τα κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων «Shas» και «Ιουδαϊσμός-Τορά».

Σε ό,τι αφορά το «κεντροδεξιό» κόμμα του υπουργού Αμυνας Μπ. Γκαντς, που στήριζε την προηγούμενη κυβέρνηση, ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν σκοπεύει (τουλάχιστον με τα παρόντα δεδομένα) να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το 86% καταμέτρησης των ψήφων: Το Λικούντ εκλέγει 32 βουλευτές, το «Γες Ατίντ» του απερχόμενου πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ 24, ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» 14, η «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς 12, το κόμμα Shas 11, το κόμμα «Ιουδαϊσμός - Τορά» 8 έδρες, το κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας» 5 έδρες, το αραβικό κόμμα Ρά'αμ 5, το επίσης αραβικό «Χαντάς-Τα'αλ» 5 και το Εργατικό κόμμα 4 έδρες. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Μέρετζ και το αραβικό κόμμα Μπάλαντ φαινόταν να μένουν εκτός βουλής, καθώς δεν πέρασαν το κατώφλι του 3,25% των ψήφων.

  • Στο μεταξύ, χτες το πρωί, ένας 54χρονος Παλαιστίνιος έπεσε με το ΙΧ αυτοκίνητό του πάνω σε φυλάκιο του ισραηλινού κατοχικού στρατού στο σημείο ελέγχου Μακαμπίμ της Δυτικής Οχθης, τραυματίζοντας ελαφρά έναν στρατιώτη. Αλλοι Ισραηλινοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «ο δράστης βγήκε από το όχημά του για να επιτεθεί με τσεκούρι εναντίον του αξιωματικού, ο οποίος πυροβόλησε εναντίον του και τον σκότωσε. Ο αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο». Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή Πολιτικών Υποθέσεων για τον θάνατο «από ισραηλινές σφαίρες» του 54χρονου Χαμπάς Ραγιάν. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε την ώρα που η κατάσταση παραμένει οξυμένη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με τις συνεχείς επιδρομές του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ