Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Επαφές με την Κίνα με φόντο διαφωνίες για τη στάση απέναντί της

Με φόντο τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, ο οποίος με τη σειρά του εντείνει καπιταλιστικές αντιθέσεις και εντός ΕΕ για τους όρους και τα «όρια» των «μπίζνες» των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων με τα κινεζικά μονοπώλια, Γερμανία και Γαλλία πραγματοποιούν αυτήν τη βδομάδα επαφές με την κινεζική πλευρά με διαφορά λίγων ημερών.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο αύριο, Παρασκευή, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία εκπροσώπων μονοπωλίων, εν μέσω αντιπαράθεσης στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων για τη στάση απέναντι στην Κίνα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό της, Ουάνγκ Γι, συζητώντας μεταξύ άλλων για τη συνεργασία των δύο χωρών αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνομιλία μάλιστα πραγματοποιήθηκε με φόντο τις «διαρροές» των προηγούμενων ημερών για τη «δυσαρέσκεια» της Γαλλίας όσον αφορά το ταξίδι Σολτς στο Πεκίνο, καθώς επισημαίνεται ότι το Παρίσι είχε προτείνει κοινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Γι τόνισε στην Κολονά ότι «η Κίνα και η Γαλλία πρέπει να σχεδιάσουν (...) ανταλλαγές και συνεργασία υψηλού επιπέδου σε διάφορα πεδία», με σκοπό «να διανοιχτούν νέες προοπτικές στις διμερείς σχέσεις».

Το «Σινχουά» μετέδωσε ακόμα ότι οι δύο υπουργοί «αντάλλαξαν απόψεις για την Ουκρανία, την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και άλλα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος». Ακόμα, ότι ο Γι διαβεβαίωσε πως «το Συνέδριο (του ΚΚ Κίνας) διαμόρφωσε κατευθυντήριο σχέδιο για τη μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας, προσφέροντας σημαντικές βεβαιότητες σ' έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».

Η δε Κ. Κολονά με ανάρτησή της στο Twitter μίλησε για «εποικοδομητική συνδιάλεξη», διαβεβαιώνοντας ότι οι διμερείς επαφές «θα ενταθούν». «Πρέπει να ενεργήσουμε συντονισμένα προκειμένου να τερματιστεί η ρωσική κλιμάκωση στην Ουκρανία και να εξασφαλίσουμε ότι η Βόρεια Κορέα τηρεί τις υποχρεώσεις της», σημείωσε μεταξύ άλλων, αναφερόμενη βέβαια σε ζητήματα στα οποία οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ διαφορετικές.

Συναντήσεις Σι με τους ηγέτες Πακιστάν και Βιετνάμ

Στο μεταξύ, η Κίνα επιταχύνει και τις επαφές για ενίσχυση συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, εστιάζοντας και σε χώρες και περιοχές όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσουν ολόπλευρα την παρουσία τους, όπως τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ετσι, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, υποδέχτηκε την Τρίτη στο Πεκίνο τον Νγκιέν Που Τρονγκ, ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ, που ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο συναντήθηκε στη χώρα μετά το πρόσφατο συνέδριο του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος.

Μεταξύ άλλων, ο Σι επισήμανε ότι «η Κίνα επιθυμεί να επιταχύνει τη διασύνδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών με τη βιετναμέζικη πλευρά, να προωθήσει την διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στις δύο χώρες και να οικοδομήσουν από κοινού ένα σύστημα σταθερής εφοδιαστικής αλυσίδας».

Από την πλευρά του, ο Τρονγκ υποστήριξε ότι το Βιετνάμ «έχει αναδείξει τη φιλία και συνεργασία με την Κίνα σε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής», αλλά και ότι δεν θα φιλοξενήσει ξένη στρατιωτική βάση στο έδαφός του ούτε θα ενταχθεί σε συμμαχία εναντίον άλλης χώρας. Οι παραπάνω επισημάνσεις καταγράφονται ενώ η κυβέρνηση του Βιετνάμ ενισχύει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και διατηρεί σημαντικές διαφορές με το Πεκίνο, επιχειρώντας ωστόσο να κρατά μια ορισμένη «ισορροπία» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Χτες, ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Σ. Σαρίφ, κάνοντας λόγο για «παντός καιρού στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο χωρών και επαναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για μεγάλες επενδύσεις, ειδικά σε στρατηγικές υποδομές του Πακιστάν. Ξεχώρισε μάλιστα το λιμάνι Γκουαντάρ, στην Αραβική Θάλασσα και τον εμπορικό κόμβο στο Καράτσι.

Το γραφείο του Σαρίφ ανακοίνωσε ότι ευχαρίστησε για την «ανεκτίμητη βοήθεια της Κίνας» στη στήριξη των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση ζημιών, αλλά και ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την από κοινού επιτάχυνση επενδύσεων στο Αφγανιστάν. Συμφώνησαν - προστέθηκε - ότι η προστασία του Αφγανιστάν από την οικονομική κατάρρευση θα «προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη», με «απόλυτη ομοφωνία» μάλιστα στο συγκεκριμένο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ