Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ψηφοφορίες και παζάρια για την εκλογή νέου Προέδρου

Εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια στον Λίβανο, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου της χώρας, Μισέλ Αούν, χωρίς να έχει καταστεί ακόμα δυνατή η εκλογή διαδόχου, παρά τις τέσσερις συνεδριάσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή, ενώ παράλληλα έχει παραιτηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Μικάτι, ο οποίος παραμένει στη θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ν. Μπέρι, έχει συγκαλέσει νέα συνεδρίαση του Σώματος για σήμερα, ενώ φέρεται να ζητά την έναρξη «εθνικού διαλόγου» με τη συμμετοχή διαφόρων πολιτικών δυνάμεων. «Κανένα κόμμα δεν είναι ικανό προς το παρόν να επιβάλει έναν υποψήφιο, κατά συνέπεια η μόνη λύση είναι να υπάρξει συμφωνία για έναν υποψήφιο. Σε διαφορετική περίπτωση το κενό στην προεδρία κινδυνεύει να διαρκέσει», δήλωσε προχτές.

Προς το παρόν, ο υποψήφιος Μισέλ Μοαουάντ, γιος του Προέδρου Ρενέ Μοαουάντ που δολοφονήθηκε το 1989, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους από τους βουλευτές που αντιτίθενται στη «Χεζμπολάχ», η οποία ωστόσο με τη σειρά της μπλοκάρει στις ψηφοφορίες στη Βουλή την υποψηφιότητά του, ζητώντας υποψήφιο «κοινής αποδοχής».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η «Χεζμπολάχ» επιζητεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία - συμβιβασμό με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτή που οδήγησε στην εκλογή του Αούν (πριν από την οποία υπήρχε και πάλι πολύμηνο «κενό» στην προεδρία της χώρας).

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος που προτιμά η «Χεζμπολάχ» είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σλεϊμάν Φρανζιέ, σύμμαχος της σιιτικής οργάνωσης και της Συρίας. Βλέψεις για την προεδρία έχει και ο Γκεμπράν Μπασίλ, γαμπρός του Προέδρου Αούν και επικεφαλής του Ελεύθερου Πατριωτικού Ρεύματος (CPL), ενώ ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν και το όνομα του επικεφαλής του στρατού Ζοζέφ Αούν ως πιθανού υποψηφίου.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα κατανομής των κυβερνητικών αξιωμάτων με βάση τα θρησκεύματα, την προεδρία της χώρας - οι εξουσίες της οποίας έχουν μειωθεί σημαντικά - αναλαμβάνει μαρωνίτης χριστιανός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ