ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέα κατηγορηματική καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας

185 χώρες στήριξαν το ψήφισμα της Κούβας, μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν

Από την ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ
Από την ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ
Για άλλη μια χρονιά το ψήφισμα που κατέθεσε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του εγκληματικού χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ συνάντησε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου.

185 χώρες ψήφισαν υπέρ, μόνο 2 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ) και 2 απείχαν (Ουκρανία, Βραζιλία), ενώ εκπρόσωποι 4 χωρών δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

Το ψήφισμα αυτό κατατίθεται τα τελευταία 30 χρόνια από την κουβανική κυβέρνηση, που με εμπεριστατωμένο τρόπο καταγγέλλει τον απάνθρωπο αποκλεισμό και τις τεράστιες επιπτώσεις του στον κουβανικό λαό.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, εξέθεσε τα τελευταία, επικαιροποιημένα στοιχεία του αποκλεισμού για την περίοδο Αύγουστος 2021 - Φλεβάρης 2022, τα οποία καταγράφουν το τεράστιο κόστος που σημαίνει για τον κουβανικό λαό η βάρβαρη αυτή πολιτική, που επιδεινώθηκε και την περίοδο της πανδημίας. Εγινε αναφορά σε ζημιά στην κουβανική οικονομία - μόνο γι' αυτήν την περίοδο - ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, δηλαδή 49% πάνω από τις αντίστοιχες ζημιές της περιόδου Γενάρης - Ιούλης 2021.

Τους 14 πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, που διατήρησε τις 240 επιπρόσθετες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, το κόστος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Κούβα είναι 6,3 δισ. δολάρια, δηλαδή 454 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο τον μήνα.

Οι ζημιές στα πάνω από 60 χρόνια αποκλεισμού φτάνουν τα 154,2 δισ. δολάρια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον απαράδεκτο νόμο Χελμς - Μπάρτον, που έχει εξωεδαφικό χαρακτήρα και επιβάλλει κυρώσεις σε τρίτες χώρες που θέλουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κούβα, ή που θέλουν να εξάγουν προϊόντα, αν αυτά περιέχουν πάνω από 10% ανταλλακτικά που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ. Επίσης καταγγέλθηκε η αυθαίρετη και αδικαιολόγητη ένταξη της Κούβας στον κατάλογο των «κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας», του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, την οποία επέβαλε ο Τραμπ και διατηρεί ο Μπάιντεν.

Δεκάδες ομιλητές στη ΓΣ του ΟΗΕ στηλίτευσαν τη βάρβαρη πολιτική των ΗΠΑ και τις κάλεσαν να σεβαστούν τη σχεδόν ομόφωνη απαίτηση για τερματισμό του αποκλεισμού.

ΓΑΛΛΙΑ
Στο στόχαστρο ξανά η προστασία των ανέργων

Την αντεργατική επίθεση κλιμακώνει η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, ιεραρχώντας μεταξύ άλλων το νέο «ψαλίδισμα» στην επιδότηση των ανέργων, στο όνομα της «ενθάρρυνσης της επιστροφής στην αγορά εργασίας» και της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Στη σχετική συζήτηση και στις διαβουλεύσεις σε Γερουσία και Βουλή, προτάσσονται «κίνητρα» για την αποδοχή θέσεων απασχόλησης, όπως βαφτίζονται οι απειλές για διακοπή ή περικοπή των επιδομάτων ανεργίας.

Οπως ανέφερε και προεκλογικά το πρόγραμμα του Μακρόν, στόχος είναι «η τροποποίηση του συστήματος επιδότησης των ανέργων, ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με την αγορά εργασίας», δηλαδή σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας», των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό υποστήριξε προ ημερών ότι το σημερινό σύστημα επιδότησης των ανέργων «μένει δομημένο με βάση την οπτική μαζικής ανεργίας, χωρίς να είναι επαρκώς ενθαρρυντικό για την επιστροφή στην απασχόληση», προσθέτοντας ότι «το 60% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες να κάνουν προσλήψεις...».

Μεγάλη εργατική διαδήλωση στη Μαδρίτη

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, ελπιδοφόρες είναι οι συνεχιζόμενες εργατικές κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ετσι, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στη Γαλλία στις 10 Νοέμβρη, ενώ και στο Βέλγιο προετοιμάζονται επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 9 Νοέμβρη, μέρα πανεργατικής απεργίας και στην Ελλάδα.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις που κάλεσαν εργατικές συνομοσπονδίες, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς και απειλώντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει μια συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη.

Οι διαδηλωτές, περίπου 25.000 σύμφωνα με τις αρχές, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και πραγματοποίησαν πορεία προς την κεντρική πλατεία Πλάθα Μαγιόρ.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Ισπανία ανήλθε στο 7,3%, συγκριτικά μειωμένος σε σύγκριση με το 10,8% του Ιούλη, αλλά ακόμα πολύ υψηλός, λόγω της αύξησης των τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων, ενώ οι μισθοί παραμένουν «ακόμα πολύ χαμηλά», όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές.

  • Το ΠΑΜΕ σε μήνυμά του «χαιρετίζει τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των εργατών της Ευρώπης» και εκφράζει αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται στις 9 και 10 Νοέμβρη σε Βέλγιο και Γαλλία: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας! Από τη γενική απεργία στην Ελλάδα στις 9 Νοέμβρη εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη του Βελγίου, της Γαλλίας και σε όλους τους εργάτες που αγωνίζονται! Μπορούμε να νικήσουμε!».
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Διαμαρτυρία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας

RIZOSPASTIS

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ ενάντια στον άδικο αποκλεισμό της Κούβας οργάνωσε, χτες, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, με αφορμή και τη νέα συζήτηση χτες στον ΟΗΕ.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την παράβλεψη δεκάδων αποφάσεων που έχουν ληφθεί με συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ του άμεσου τερματισμού του αποκλεισμού, τις οποίες οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους «κουρελιάζουν» προκλητικά.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, κατήγγειλε ότι στόχος του παρατεταμένου οικονομικού στραγγαλισμού της Κούβας είναι να εξαφανιστεί ένα μικρό κράτος που έχει διαλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας. Δικός μας στόχος, πρόσθεσε, είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κουβανικό λαό στη γιγάντια προσπάθεια που κάνει για την υπεράσπιση της πατρίδας του.

Από την πλευρά της, η στάση της αμερικάνικης πρεσβείας ήταν χαρακτηριστική: Οχι απλά δεν βγήκε υπάλληλός της να παραλάβει τη σχετική επιστολή, αλλά δεν επέτρεψε καν αυτή να θυροκολληθεί έξω από το κτίριο...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Στην απόλυση σχεδόν του 50% των εργαζομένων του Twitter, δηλαδή περίπου 3.700 υπαλλήλων, σχεδιάζει να προχωρήσει ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας, δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Το προηγούμενο διάστημα ο Μασκ είχε διαψεύσει δημοσίευμα των «New York Times» που προέβλεπε χιλιάδες απολύσεις πριν από την 1η Νοέμβρη.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 4 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη αερίου που σημειώθηκε σε στοά ορυχείου άνθρακα στο κεντρικό τμήμα του Καζακστάν, που ανήκει στην «ArcelorMittal». Επίσης, ένας εργαζόμενος αγνοούνταν μέχρι χτες το βράδυ και 106 απομακρύνθηκαν από το ορυχείο. Το Καζακστάν διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, αερίου, καθώς και ουρανίου, μαγγανίου, σιδήρου, χρωμίου και άνθρακα. Τα δυστυχήματα σε ορυχεία και μεταλλεία είναι αρκετά συχνά στη χώρα, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων υποδομών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σύμβουλοι του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ανέφεραν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο και μιλά με έμπιστά του πρόσωπα για να ξεκαθαρίσει πιθανά σενάρια. Οπως ανέφεραν, θέλει να επωφεληθεί από τις αναμενόμενες νίκες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοέμβρη, για να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Συνεδρίασε χτες το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, με κεντρικό θέμα την επιστολή του τέως Προέδρου Μισέλ Αούν που είχε ζητήσει από τη Βουλή να ανακαλέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Ν. Μικάτι μετά από αίτημα του τελευταίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Μπέρι, όρισε νέα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στις 10 Νοέμβρη με στόχο την εκλογή νέου Προέδρου της χώρας. Θα είναι η πέμπτη φορά που θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες στο Ιράν παρά την αιματηρή καταστολή. Σύμφωνα με τη νορβηγική ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν», ένας 18χρονος σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων καταστολής, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε να ταφεί σε άλλο χωριό, καθώς οι αρχές φοβούνταν τη μετατροπή της κηδείας σε διαδήλωση.

ΑΛ ΜΑΝΑΜΑ.-- Τριήμερη επίσκεψη στο Μπαχρέιν ξεκίνησε χτες ο πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο «διαθρησκευτικού διαλόγου» στον οποίο θα συμμετάσχουν ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σιίτες και σουνίτες ανώτατοι ιερωμένοι, Αμερικανοεβραίοι ραβίνοι κ.ά. Φθάνοντας χτες στην αεροπορική βάση της ερήμου Αουάιλι, συναντήθηκε με τον βασιλιά του κρατιδίου, Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα.

Αλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι θύματα της ισραηλινής κατοχής

Η επάνοδος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε στο Λικούντ και στα άλλα κόμματα που τον στηρίζουν άνετη πλειοψηφία 65 εδρών, δυναμιτίζει περαιτέρω την ήδη εκρηκτική κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν άλλοι 4 νεαροί Παλαιστίνιοι (ο ένας έφηβος μόλις 14 ετών) και τραυματίστηκαν άλλοι 4, εκ των οποίων ένα αγοράκι 8 ετών.

Δύο από τους τέσσερις Παλαιστίνιους σκοτώθηκαν στη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό στρατόπεδο της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη. Ηταν ηλικίας 28 και 14 ετών.

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι, 20 και 42 ετών, δέχθηκαν φονικά πυρά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην πόλη Μπίντο κοντά στη Ραμάλα. Μετά από τα χτεσινά τέσσερα φονικά περιστατικά, ανέρχονται σε τουλάχιστον 141 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού από την αρχή του έτους.

Στο Ισραήλ χτες το απόγευμα η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε το 91% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία 10 κόμματα κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτές στη νέα 120μελή Βουλή ξεπερνώντας το πλαφόν του 3,25%. Το Λικούντ και οι παρατάξεις που στηρίζουν τη δεξιά έχουν 65 έδρες, ενώ τα κόμματα που στήριξαν τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ, έχουν 50 έδρες. Το πλαφόν του 3,25% δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Μέρετζ και το αραβικό εθνικιστικό Μπάλαντ.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, ξεκινά τις επόμενες μέρες συναντήσεις με τους 10 πολιτικούς αρχηγούς των εκλεγμένων κομμάτων στη Βουλή προτού αποφασίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με πιο πιθανό αυτός να είναι ο Νετανιάχου.

Πάντως, άρθρα σε μερίδα του ισραηλινού Τύπου υποστηρίζουν ότι όποιος και να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, δύσκολα θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία ή αλλαγή σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία διευθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο με διαιτητή τις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ