Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Στην απόλυση σχεδόν του 50% των εργαζομένων του Twitter, δηλαδή περίπου 3.700 υπαλλήλων, σχεδιάζει να προχωρήσει ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας, δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Το προηγούμενο διάστημα ο Μασκ είχε διαψεύσει δημοσίευμα των «New York Times» που προέβλεπε χιλιάδες απολύσεις πριν από την 1η Νοέμβρη.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 4 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη αερίου που σημειώθηκε σε στοά ορυχείου άνθρακα στο κεντρικό τμήμα του Καζακστάν, που ανήκει στην «ArcelorMittal». Επίσης, ένας εργαζόμενος αγνοούνταν μέχρι χτες το βράδυ και 106 απομακρύνθηκαν από το ορυχείο. Το Καζακστάν διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, αερίου, καθώς και ουρανίου, μαγγανίου, σιδήρου, χρωμίου και άνθρακα. Τα δυστυχήματα σε ορυχεία και μεταλλεία είναι αρκετά συχνά στη χώρα, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων υποδομών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σύμβουλοι του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ανέφεραν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο και μιλά με έμπιστά του πρόσωπα για να ξεκαθαρίσει πιθανά σενάρια. Οπως ανέφεραν, θέλει να επωφεληθεί από τις αναμενόμενες νίκες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοέμβρη, για να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Συνεδρίασε χτες το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, με κεντρικό θέμα την επιστολή του τέως Προέδρου Μισέλ Αούν που είχε ζητήσει από τη Βουλή να ανακαλέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Ν. Μικάτι μετά από αίτημα του τελευταίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Μπέρι, όρισε νέα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στις 10 Νοέμβρη με στόχο την εκλογή νέου Προέδρου της χώρας. Θα είναι η πέμπτη φορά που θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες στο Ιράν παρά την αιματηρή καταστολή. Σύμφωνα με τη νορβηγική ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν», ένας 18χρονος σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων καταστολής, ενώ η σορός του μεταφέρθηκε να ταφεί σε άλλο χωριό, καθώς οι αρχές φοβούνταν τη μετατροπή της κηδείας σε διαδήλωση.

ΑΛ ΜΑΝΑΜΑ.-- Τριήμερη επίσκεψη στο Μπαχρέιν ξεκίνησε χτες ο πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο «διαθρησκευτικού διαλόγου» στον οποίο θα συμμετάσχουν ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σιίτες και σουνίτες ανώτατοι ιερωμένοι, Αμερικανοεβραίοι ραβίνοι κ.ά. Φθάνοντας χτες στην αεροπορική βάση της ερήμου Αουάιλι, συναντήθηκε με τον βασιλιά του κρατιδίου, Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ