Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παρατείνονται οι ασκήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή

Ενώ η Βόρεια Κορέα προχωρά σε απανωτές βαλλιστικές δοκιμές πυραύλων

Την παράταση των ασκήσεων «Vigilant Storm», που είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν σήμερα, ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, διαμηνύοντας την ετοιμότητά τους για ένα «ισχυρότερο, συντονισμένο αμυντικό δόγμα», ενώ φουντώνουν εδώ και καιρό διεργασίες για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και με πιθανή «επιστροφή» αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από διαδικτυακή συνάντηση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας Κιμ Σεούνγκ Κιούν και του επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν μόνιμα στη Νότια Κορέα, Πολ ΛαΚαμέρα.

Στο μεταξύ, χθες τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και άλλων δύο μικρού βεληνεκούς. Μερικές ώρες μετά προχώρησε σε 3 ακόμα εκτοξεύσεις πυραύλων, μεταξύ τους και ενός διηπειρωτικού, για τη δοκιμή του οποίου η Σεούλ ισχυρίστηκε ότι απέτυχε. Υπενθυμίζεται ότι προχτές η Πιονγιάνγκ είχε προχωρήσει σε εκτόξευση 23 πυραύλων, μαζί τους και ενός που πέρασε τη «γραμμή του βόρειου ορίου» (Northern Limit Line, NLL - αμφισβητούμενο θαλάσσιο σύνορο, πολύ κοντά στις νοτιοκορεατικές ακτές).

Σχολιάζοντας τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις ανέφερε ότι η εκτόξευση πυραύλου ICBM «υπογραμμίζει την ανάγκη όλες οι χώρες να εφαρμόζουν πλήρως τις συναφείς κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Επέμεινε δε ότι η Βόρεια Κορέα συνιστά απειλή «για τους γείτονές της, την περιοχή, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, αλλά και για την παγκόσμια μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων».

Η δε Αντριάν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, είπε ότι η κυβέρνηση «αξιολογεί την κατάσταση» και ότι είναι έτοιμη για τη λήψη «όλων των απαραίτητων» για την ασφάλεια μέτρων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα είπε ότι «οι συνεχείς ομοβροντίες πυραύλων τη μία μέρα μετά την άλλη είναι εξοργιστική και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ