Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Αλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι θύματα της ισραηλινής κατοχής

Η επάνοδος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έδωσε στο Λικούντ και στα άλλα κόμματα που τον στηρίζουν άνετη πλειοψηφία 65 εδρών, δυναμιτίζει περαιτέρω την ήδη εκρηκτική κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν άλλοι 4 νεαροί Παλαιστίνιοι (ο ένας έφηβος μόλις 14 ετών) και τραυματίστηκαν άλλοι 4, εκ των οποίων ένα αγοράκι 8 ετών.

Δύο από τους τέσσερις Παλαιστίνιους σκοτώθηκαν στη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό στρατόπεδο της πόλης Τζενίν στη Δυτική Οχθη. Ηταν ηλικίας 28 και 14 ετών.

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι, 20 και 42 ετών, δέχθηκαν φονικά πυρά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην πόλη Μπίντο κοντά στη Ραμάλα. Μετά από τα χτεσινά τέσσερα φονικά περιστατικά, ανέρχονται σε τουλάχιστον 141 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού από την αρχή του έτους.

Στο Ισραήλ χτες το απόγευμα η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε το 91% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία 10 κόμματα κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτές στη νέα 120μελή Βουλή ξεπερνώντας το πλαφόν του 3,25%. Το Λικούντ και οι παρατάξεις που στηρίζουν τη δεξιά έχουν 65 έδρες, ενώ τα κόμματα που στήριξαν τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ, έχουν 50 έδρες. Το πλαφόν του 3,25% δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Μέρετζ και το αραβικό εθνικιστικό Μπάλαντ.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, ξεκινά τις επόμενες μέρες συναντήσεις με τους 10 πολιτικούς αρχηγούς των εκλεγμένων κομμάτων στη Βουλή προτού αποφασίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με πιο πιθανό αυτός να είναι ο Νετανιάχου.

Πάντως, άρθρα σε μερίδα του ισραηλινού Τύπου υποστηρίζουν ότι όποιος και να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, δύσκολα θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία ή αλλαγή σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία διευθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τον Λίβανο με διαιτητή τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ