Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΣΙΑ
Στο Πεκίνο ο Σολτς, εν μέσω αντιπαράθεσης για τις σχέσεις με την Κίνα

Γερμανικά μονοπώλια προωθούν τεράστιες επενδύσεις στην κινεζική αγορά

Οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις στη Γερμανία για τις σχέσεις με την Κίνα καταγράφηκαν καθαρά στο θέμα της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Αμβούργου

Copyright 2022 The Associated

Οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις στη Γερμανία για τις σχέσεις με την Κίνα καταγράφηκαν καθαρά στο θέμα της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Αμβούργου
Την Κίνα επισκέπτεται σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, εν μέσω αντιπαράθεσης μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων, αλλά και αντιθέσεων στην ΕΕ για τη στάση απέναντι στην Κίνα, καθώς η μεγάλη όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού θέτει ακόμα πιο επιτακτικά στο προσκήνιο τα θέματα της «απεξάρτησης» από την κινεζική αγορά και της αναθεώρησης των όρων για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη του Σολτς μάλιστα αποτελεί και ένα από τα ζητήματα αντιπαράθεσης μέσα στον «γαλλογερμανικό άξονα», με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν να φέρεται δυσαρεστημένος, έχοντας προτείνει την επίσκεψη κοινής αντιπροσωπείας Γαλλίας - Γερμανίας στην Κίνα.

Στο Πεκίνο ο Σολτς, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία γερμανικών μονοπωλίων, θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετζιάνγκ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, διεθνή θέματα, η κλιματική αλλαγή, η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον Γερμανό καγκελάριο είναι οι επικεφαλής της «Adidas», της «Deutsche Bank», της «Siemens», της «BioNTech», της «Volkswagen», της BASF, της BMW, της «Bayer», της «Merck» και της «Wacker».

«Είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των χωρών», δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της «Volkswagen». Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας «Merck», η οποία απασχολεί περίπου 4.600 εργαζόμενους στην Κίνα, επισημαίνεται ότι η εταιρεία «έχει συναίσθηση των τρεχουσών γεωπολιτικών προκλήσεων και της ανάγκης για άμεσο και εποικοδομητικό διάλογο».

Η Κίνα ήταν το 2021 ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με αξία εμπορικών συναλλαγών στα 246 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία χημικών της Γερμανίας προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις στην Κίνα. Η BMW πρόσφατα εγκαινίασε επέκταση του εργοστασίου πολλών δισ. στο Shenyang. Η «Audi» κατασκευάζει το πρώτο της εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων. Η «Airbus» σύναψε συμβόλαιο για γραμμή τελικής συναρμολόγησης, κερδίζοντας παραγγελία αξίας άνω των 37 δισ. δολαρίων. Τον Σεπτέμβρη, ο γερμανικός όμιλος χημικών BASF άνοιξε το πρώτο στάδιο του νέου εργοστασίου, της μεγαλύτερης μεμονωμένης ξένης επένδυσης στην Κίνα σύμφωνα με το «Bloomberg». Η BASF σχεδιάζει να επενδύσει μέχρι και 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Παράλληλα εντείνονται προειδοποιήσεις από οικονομικούς αναλυτές και αξιωματούχους της Γερμανίας ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως γεωπολιτικά εργαλεία για πολιτικές πιέσεις, όπως η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο.

Η «νέα στρατηγική» της Γερμανίας για την Κίνα...

Οι ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις στη Γερμανία για τις σχέσεις με την Κίνα αποτυπώθηκαν ακόμα πιο έντονα τις προηγούμενες μέρες.

Η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, από το κόμμα των Πρασίνων, κάλεσε τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο να υπερασπιστεί στο Πεκίνο «τη νέα στρατηγική της Γερμανίας έναντι της Κίνας, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον αθέμιτο ανταγωνισμό στο εμπόριο».

«Ο καγκελάριος επέλεξε ο ίδιος τη στιγμή του ταξιδιού του», σημείωσε η Μπέρμποκ, από την Τασκένδη όπου πραγματοποίησε την Τρίτη επίσημη επίσκεψη, χωρίς να κρύψει τη δυσαρέσκειά της. «Τώρα είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε στην Κίνα τα μηνύματα που δώσαμε μαζί στην προγραμματική κυβερνητική συμφωνία, τα μηνύματα που έφερα και στην Κεντρική Ασία», δήλωσε η υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ουζμπέκο ομόλογό της, Βλ. Νόροφ, η Μπέρμποκ υπενθύμισε την προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, όπου δηλώνεται ξεκάθαρα ότι «η Κίνα είναι εταίρος της Γερμανίας σε διεθνή θέματα - σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον - αλλά και ανταγωνιστής και όλο και πιο πολύ συστημικός αντίπαλος». Αντίστοιχη θέση έχει υιοθετήσει και η ΕΕ.

Παρέμβαση των ΗΠΑ για το λιμάνι του Αμβούργου

Την περασμένη βδομάδα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο - μετά από διαφωνίες και έντονα παζάρια - ενέκρινε τη συμμετοχή της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας COSCO σε έναν τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου, με ποσοστό 24,9% έναντι 35% που επρόκειτο αρχικά να διατεθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν μεταξύ των έξι υπουργείων που είχαν εκφράσει επισήμως αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις για την επένδυση.

Ο δε Κρ. Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών και ηγέτης των Φιλελευθέρων, άφησε αιχμές κατά της Κίνας, ζητώντας μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια για εθνικές αποφάσεις στο εμπόριο και συγκεκριμένες υποδομές να προφυλάσσονται έναντι της επιρροής συγκεκριμένων χωρών.

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν και οι ΗΠΑ, οι οποίες «πρότειναν με δυναμικό τρόπο» στη Γερμανία «ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό άσκησης ελέγχου» στο λιμάνι του Αμβούργου, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. «Οπως είδατε όταν έγινε αναπροσαρμογή της συμφωνίας, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε αναφερόμενος στο ποσοστό, που είναι μικρότερο του 25%.

Το να διασφαλιστεί ότι η πόλη του Αμβούργου και το ίδιο το λιμάνι εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία «είναι σημαντικό για τα στάνταρ που προσπαθούμε να δρομολογήσουμε μεταξύ όλων των κρατών του G7, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ «δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν» στη συνεργασία της Κίνας με τη Γερμανία, καθώς «είναι ένα ζήτημα των δύο κυρίαρχων χωρών», αντέδρασε το κινεζικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «διπλωματία εξαναγκασμού».

Στην Ιαπωνία ο Γερμανός Πρόεδρος

Στο μεταξύ, μία μέρα πριν την επίσκεψη Σολτς στο Πεκίνο, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τόκιο, όπου συνάντησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Επικαλούμενο αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν στο να εργαστούν για τη σύναψη στρατιωτικού συμφώνου επιμελητείας.

«Συμφώνησαν να παρέμβουν συντονισμένα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα διευκολύνει κοινές δράσεις των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (σ.σ. των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων) και του γερμανικού στρατού», όπως είπε. Κάτι τέτοιο θα αφορά τη θέσπιση όρων για την «αμοιβαία παροχή καυσίμων, τροφίμων και μέσων μεταφοράς, μεταξύ άλλων για κοινές δραστηριότητες όπως στρατιωτικές ασκήσεις, επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης και ανακούφισης από συνέπειες καταστροφών», πρόσθετε το πρακτορείο στο σχετικό ρεπορτάζ του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ