Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στο στόχαστρο ξανά η προστασία των ανέργων

Την αντεργατική επίθεση κλιμακώνει η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, ιεραρχώντας μεταξύ άλλων το νέο «ψαλίδισμα» στην επιδότηση των ανέργων, στο όνομα της «ενθάρρυνσης της επιστροφής στην αγορά εργασίας» και της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».

Στη σχετική συζήτηση και στις διαβουλεύσεις σε Γερουσία και Βουλή, προτάσσονται «κίνητρα» για την αποδοχή θέσεων απασχόλησης, όπως βαφτίζονται οι απειλές για διακοπή ή περικοπή των επιδομάτων ανεργίας.

Οπως ανέφερε και προεκλογικά το πρόγραμμα του Μακρόν, στόχος είναι «η τροποποίηση του συστήματος επιδότησης των ανέργων, ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με την αγορά εργασίας», δηλαδή σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας», των πετσοκομμένων μισθών και δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισό υποστήριξε προ ημερών ότι το σημερινό σύστημα επιδότησης των ανέργων «μένει δομημένο με βάση την οπτική μαζικής ανεργίας, χωρίς να είναι επαρκώς ενθαρρυντικό για την επιστροφή στην απασχόληση», προσθέτοντας ότι «το 60% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες να κάνουν προσλήψεις...».

Μεγάλη εργατική διαδήλωση στη Μαδρίτη

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, ελπιδοφόρες είναι οι συνεχιζόμενες εργατικές κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ετσι, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στη Γαλλία στις 10 Νοέμβρη, ενώ και στο Βέλγιο προετοιμάζονται επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 9 Νοέμβρη, μέρα πανεργατικής απεργίας και στην Ελλάδα.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις που κάλεσαν εργατικές συνομοσπονδίες, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς και απειλώντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει μια συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη.

Οι διαδηλωτές, περίπου 25.000 σύμφωνα με τις αρχές, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και πραγματοποίησαν πορεία προς την κεντρική πλατεία Πλάθα Μαγιόρ.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στην Ισπανία ανήλθε στο 7,3%, συγκριτικά μειωμένος σε σύγκριση με το 10,8% του Ιούλη, αλλά ακόμα πολύ υψηλός, λόγω της αύξησης των τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων, ενώ οι μισθοί παραμένουν «ακόμα πολύ χαμηλά», όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές.

  • Το ΠΑΜΕ σε μήνυμά του «χαιρετίζει τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των εργατών της Ευρώπης» και εκφράζει αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται στις 9 και 10 Νοέμβρη σε Βέλγιο και Γαλλία: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας! Από τη γενική απεργία στην Ελλάδα στις 9 Νοέμβρη εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη του Βελγίου, της Γαλλίας και σε όλους τους εργάτες που αγωνίζονται! Μπορούμε να νικήσουμε!».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ