ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
«Ηταν σαπάκι» κατέθεσε ο ελεγκτής

Συνταραχτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας αποτελεί αποκλειστικά και μόνο μια ακόμα πηγή κέρδους για τους εφοπλιστές σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ήρθαν χτες στο φως, πέμπτη μέρα της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που διεξάγεται στο Εφετείο Πειραιά με μοναδικό πλέον κατηγορούμενο τον γενικό διευθυντή του Νηογνώμονα Δ. Μελισσηνό. Τα στοιχεία κατατέθηκαν από τον επιθεωρητή του Νηογνώμονα κ. Παχή, που υπέγραψε τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, με τα οποία το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού με καλές καιρικές συνθήκες παρασέρνοντας στο βυθό 24 ναυτεργάτες.

Το πλοίο βούλιαξε, όταν οι λαμαρίνες του άνοιξαν σαν χαρτί από τη σαπίλα. Μάλιστα, άνοιξαν στο σημείο εκείνο, για το οποίο ο Γαλλικός Νηογνώμονας είχε εκδώσει μια σειρά παρατηρήσεις, απαιτώντας αυτές να αποκατασταθούν μέχρι τον Ιούνη 1994. Οι πλοιοκτήτες αδελφοί Ηλιόπουλοι δεν αποκαταστήσανε τις ζημιές εκτελώντας τις κατάλληλες επισκευές και όταν ο Γαλλικός Νηογνώμονας διέγραψε το πλοίο από τους καταλόγους του ως επικίνδυνο, αυτοί βρήκαν... στέγη στον Ελληνικό Νηογνώμονα. Ο επιθεωρητής, 4ος μάρτυρας της δίκης, σύμφωνα με την κατάθεσή του ήταν αυτός που στάλθηκε από τον Ελληνικό Νηογνώμονα να ελέγξει το πλοίο. Μετά τον έλεγχο που διενήργησε, αλλά και εξαιτίας των παρατηρήσεων του Γαλλικού Νηογνώμονα «αρνήθηκα - είπε- εγώ και ο προϊστάμενός μου να υπογράψουμε τα πιστοποιητικά. Τότε ο κ. Μελισσηνός μάς έδωσε εντολή να τα υπογράψουμε, λέγοντας ότι ο πλοιοκτήτης Αντώνης Ηλιόπουλος θα έφερνε χαρτί από το Γαλλικό Νηογνώμονα με τη διαγραφή των παρατηρήσεων»! Ο μάρτυρας έδωσε μάλιστα και μία εικόνα από το εργασιακό κλίμα που επικρατεί σε αυτή την εταιρία: «Ο κ. Μελισσηνός, για να μας πιέσει, μας έλεγε ότι αυτός είναι το αφεντικό, ότι γνωρίζει ακόμα και το χρώμα του εσώρουχου που φοράμε όλοι εκεί μέσα, ότι αυτός είναι ο βράχος και εμείς τα αβγά»!

Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα ο Δ. Μελισσηνός, αλλά και ο πλοιοκτήτης Α. Ηλιόπουλος είχαν καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση για το ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Με μία εξόφθαλμη, όμως, κυβερνητική παρέμβαση ο εφοπλιστής απαλλάχτηκε από το Εφετείο, ενώ για τον Ελληνικό Νηογνώμονα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε πρόσφατα - όταν η πρωτόδικη διαδικασία για το ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ήταν σε πλήρη εξέλιξη - να του αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του, εκχωρώντας του αρμοδιότητες του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων!

Προκαλεί ο Παπουτσής

Μνημόσυνο και τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Βασίλη Ραχούτη, του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του, όταν με αυτοθυσία προσπάθησε να σώσει συνανθρώπους του στο ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ», διοργανώνεται την Κυριακή στις 11.30 το πρωί στα Καμένα Βούρλα.

Ωστόσο, αισθήματα οργής προκαλεί η είδηση ότι στο μνημόσυνο θα τολμήσει να εμφανιστεί και ο εκ των πολιτικών και ηθικών αυτουργών του ναυαγίου υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής.

Ως προσπάθεια του υπουργού, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες που τους βαραίνουν, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, την παρουσία του Χρ. Παπουτσή στην εκδήλωση.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ καταγγέλλει ακόμα, ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που τροφοδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία και προστατεύει τα υπερκέρδη της, εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία των κύριων ενόχων των ναυτικών ατυχημάτων. Τρανταχτό παράδειγμα, όπως σημειώνει, η πρόσφατη αθώωση του εφοπλιστή Ηλιόπουλου για το ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» με τους 24 νεκρούς ναυτεργάτες. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει η ΝΕ, η κυβέρνηση σέρνει στα δικαστήρια με κατασκευασμένες κατηγορίες συνδικαλιστές ναυτεργάτες και αντιμετωπίζει με ωμή βία τους αγώνες των ναυτεργατών που παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα και την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Τους απέλυσε για το καλό τους...

Μαθήματα συνδικαλισμού στους απεργούς, την ώρα που τους τρέχει στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους

Μαθήματα συνδικαλισμού στους απεργούς της «ΣΟΦΤΕΞ» επιχείρησε να δώσει χτες ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής που έχει αγοράσει την εταιρία και έσυρε για δεύτερη φορά χτες τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις που κάνουν, διαμαρτυρόμενοι γιατί γίνονται απολύσεις και η παραγωγή οδηγείται σε διάλυση.

Μία βδομάδα μετά την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε ότι είναι παράνομες οι απολύσεις και ότι η εταιρία με τις πράξεις της έχει παραβιάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, η εταιρία κατέφυγε πάλι στο δικαστήριο για να βγάλει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Χτες στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο κ. Δρυς, εκπρόσωπος της εταιρίας, ισχυρίστηκε ότι οι απολύσεις γίνονται στα πλαίσια της «αλλαγής πλάνου» της επιχείρησης κι ότι, εν πάση περιπτώσει, αν είναι παράνομη η εταιρία να της επιβληθεί πρόστιμο. Στην προσπάθειά του να πείσει ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καταφεύγουν στην παρανομία, άρχισε να παραδίδει μαθήματα «συνετού συνδικαλισμού», καταγγέλλοντας τους εργαζόμενους ότι αντί να κάνουν μία μόνο απεργία για να διαμαρτυρηθούν, αυτοί κάνουν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, από τις οποίες κατά την άποψή του «κρίνεται η υπόσταση της εταιρίας».

Οι ισχυρισμοί του καταρρίφθηκαν από τους δικηγόρους υπεράσπισης των εργαζομένων, που υπενθύμισαν το δεδικασμένο της υπόθεσης και παρουσίασαν για μία ακόμα φορά στοιχεία, που αποδεικνύουν πως η πολυεθνική επί της ουσίας οδηγεί σε διάλυση την παραγωγή, κάνοντας αρχή από το τμήμα πωλήσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Κακαστής υπενθύμισε ότι η «ΣΟΦΤΕΞ» δόθηκε τσάμπα στην πολυεθνική, ακριβώς γιατί η ίδια είχε δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Στην πράξη, προκύπτει το αντίθετο. Γεγονός που αποκαλύπτει ευρύτερες ευθύνες όσων προώθησαν ή συμφώνησαν σ' αυτήν την πώληση. Ο ίδιος αποκάλυψε πως η εταιρία «ΕΚΟΝΤΕΛ» που φέρεται να αναλαμβάνει τις πωλήσεις της «ΣΟΦΤΕΞ» στη θέση του τμήματος πωλήσεων που έκλεισαν τα νέα αφεντικά, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Δεν έχει καν καταστατικό, δεν παρουσιάζει ούτε μία προσχηματική κατάσταση εργαζομένων σ' αυτή!

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε χτες στα δικαστήρια πλήθος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και συνδικάτων της Αθήνας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα επίσης οι εργαζόμενοι θα έχουν συνάντηση με τη διοίκηση για το θέμα των 12 απολύσεων. Για την Τρίτη 19 του μήνα, έχει κηρυχτεί 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργούν για δημόσια ύδρευση

Προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της επιχείρησης, κατά τις εντολές της κυβέρνησης, η διεύθυνση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) σχεδιάζει αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού μέχρι και 50% από την 1η Γενάρη 2002, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Μανώλης Σουάνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Σωματείου.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν από την Πέμπτη απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, για να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη μετοχοποίηση της επιχείρησης. Σε πρώτη φάση απεργεί το διοικητικό προσωπικό και όχι το τεχνικό, για να μη στερηθεί η πόλη το νερό λόγω της απεργίας. Την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνουν στην απεργία και άλλες ειδικότητες και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων της πόλης και ανάλογα με τις εξελίξεις και τις απαντήσεις από τη διεύθυνση στα αιτήματα του Σωματείου, μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση με την εμπλοκή στην απεργία και του τεχνικού προσωπικού.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μανώλης Σουάνης έκανε σαφές ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι αντίθετοι στη μετοχοποίηση και το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, επειδή έχουν σκοπό να προφυλάξουν και να διασφαλίσουν το μέλλον της επιχείρησης και κατ' επέκταση τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Στο μεταξύ η διεύθυνση της επιχείρησης κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή των κινητοποιήσεων, με τη δικαιολογία ότι το προσωπικό ασφαλείας δεν επαρκεί. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το τεχνικό προσωπικό δε συμμετέχει στην απεργία και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει θέμα μη επαρκούς προσωπικού.

Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκαν χτες στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης και η έκδοση της απόφασης θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιούνη. Η έκτακτη ολομέλεια του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που συνήλθε το βράδυ της Πέμπτης, αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών του Σωματείου της ΕΥΑΘ από τη Δευτέρα 18 Ιούνη.

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «MAS FASHION»
Αυτό κι αν είναι «35ωρο»...

Ακόμα μία απόδειξη για το πώς η εργοδοσία εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αυξάνει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της, εφαρμόζοντας πλήρως τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί, αυτή τη φορά με παράδειγμα την επιχείρηση έτοιμου ενδύματος «MAS FASHION» στη Δράμα. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, η εταιρία εκμεταλλευόμενη τους αντεργατικούς νόμους (2639/98 και 2874/00) με φασιστικό τρόπο επιβάλλει στις εργαζόμενες εργασία στο 1/3 των εργασιακών ημερών του χρόνου και μάλιστα με μείωση αποδοχών στο μεροκάματο!!!

Η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας την αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας, αναφέρει συγκεκριμένα ότι η επιχείρηση επιβάλλει το ανώτερο 110 ημέρες εργασίας το χρόνο!!! Αυτό, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας με το τρομοκρατικό δίλημμα «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», ενώ παράλληλα, όσες εργαζόμενες δεν υπογράφουν υποχρεώνονται και αυτές να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο, κατά παράβαση ακόμα και του αντεργατικού νόμου 2639.

Χαρακτηριστικό για το πώς η επιχείρηση θέλει να μετατρέψει σε λάστιχο τις εργάτριες, είναι ότι καθορίζει στις ατομικές συμβάσεις συγκεκριμένο αριθμό ημερών, ανάλογα με τις ανάγκες της που θα εργάζονται και μάλιστα «για όσο διάστημα υπάρχει όποια αναγκαία σε είδος και θέση για την απασχόλησή της εργασία». Ειδικότερα, ξεκινώντας το χρόνο από το Σεπτέμβρη, προβλέπει 5 ημέρες εργασίας, Οκτώβρη 7, Νοέμβρη 13, Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη 15, Μάρτη, Απρίλη, Μάη 10 και Ιούνη, Ιούλη 5 μέρες...

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η εργοδοσία έχει άμεσο συμπαραστάτη την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία μετέχει σαν συμβαλλόμενο μέλος στις ατομικές συμβάσεις. Ακόμα, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, ο οποίος κάλεσε τις εργαζόμενες να υπογράψουν την υποδουλωτική αυτή σύμβαση εργασίας αλλά και το εργοστασιακό σωματείο, το οποίο ουσιαστικά στηρίζει την εργοδοτική επίθεση.

Η Ομοσπονδία καλεί τις εργάτριες να αντισταθούν ενωμένες, παραμερίζοντας την τρομοκρατία. Να δημιουργήσουν Επιτροπή Αγώνα που θα μπει μπροστά, κόντρα στην υποταγμένη ηγεσία του σωματείου. Τέλος, καλεί όλους τους μαζικούς - κοινωνικούς φορείς της Δράμας να καταγγείλουν τη συγκεκριμένη εργοδοσία, να συμπαρασταθούν στις εργάτριες.

Σύσκεψη στον Κορυδαλλό

Κάλεσμα προς όλους τους φίλους του ΚΚΕ απευθύνουν με πρόσκληση - κάλεσμα οι ΚΟΒ Ταξιάρχη και Μαλαγαρδή Κορυδαλλού του ΚΚΕ, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη - συζήτηση την Πέμπτη 21 Ιούνη στις 7.30 το βράδυ στα γραφεία τους (Ταξιαρχών - πλατεία Ελευθερίας) με θέμα: «Τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ για Ενιαία, Δημόσια, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση». Οπως σημειώνουν στην πρόσκληση οι δύο ΚΟΒ, η σύσκεψη - στην οποία θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος - γίνεται στα πλαίσια ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού για τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, που αποτελούν μέρος μιας γενικότερης επίθεσης ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, ΕΒΕ, γυναικών και νέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ