Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΟΦΤΕΞ»
Τους απέλυσε για το καλό τους...

Μαθήματα συνδικαλισμού στους απεργούς, την ώρα που τους τρέχει στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους

Μαθήματα συνδικαλισμού στους απεργούς της «ΣΟΦΤΕΞ» επιχείρησε να δώσει χτες ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής που έχει αγοράσει την εταιρία και έσυρε για δεύτερη φορά χτες τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις που κάνουν, διαμαρτυρόμενοι γιατί γίνονται απολύσεις και η παραγωγή οδηγείται σε διάλυση.

Μία βδομάδα μετά την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε ότι είναι παράνομες οι απολύσεις και ότι η εταιρία με τις πράξεις της έχει παραβιάσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, η εταιρία κατέφυγε πάλι στο δικαστήριο για να βγάλει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Χτες στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο κ. Δρυς, εκπρόσωπος της εταιρίας, ισχυρίστηκε ότι οι απολύσεις γίνονται στα πλαίσια της «αλλαγής πλάνου» της επιχείρησης κι ότι, εν πάση περιπτώσει, αν είναι παράνομη η εταιρία να της επιβληθεί πρόστιμο. Στην προσπάθειά του να πείσει ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καταφεύγουν στην παρανομία, άρχισε να παραδίδει μαθήματα «συνετού συνδικαλισμού», καταγγέλλοντας τους εργαζόμενους ότι αντί να κάνουν μία μόνο απεργία για να διαμαρτυρηθούν, αυτοί κάνουν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, από τις οποίες κατά την άποψή του «κρίνεται η υπόσταση της εταιρίας».

Οι ισχυρισμοί του καταρρίφθηκαν από τους δικηγόρους υπεράσπισης των εργαζομένων, που υπενθύμισαν το δεδικασμένο της υπόθεσης και παρουσίασαν για μία ακόμα φορά στοιχεία, που αποδεικνύουν πως η πολυεθνική επί της ουσίας οδηγεί σε διάλυση την παραγωγή, κάνοντας αρχή από το τμήμα πωλήσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Κακαστής υπενθύμισε ότι η «ΣΟΦΤΕΞ» δόθηκε τσάμπα στην πολυεθνική, ακριβώς γιατί η ίδια είχε δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας. Στην πράξη, προκύπτει το αντίθετο. Γεγονός που αποκαλύπτει ευρύτερες ευθύνες όσων προώθησαν ή συμφώνησαν σ' αυτήν την πώληση. Ο ίδιος αποκάλυψε πως η εταιρία «ΕΚΟΝΤΕΛ» που φέρεται να αναλαμβάνει τις πωλήσεις της «ΣΟΦΤΕΞ» στη θέση του τμήματος πωλήσεων που έκλεισαν τα νέα αφεντικά, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Δεν έχει καν καταστατικό, δεν παρουσιάζει ούτε μία προσχηματική κατάσταση εργαζομένων σ' αυτή!

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε χτες στα δικαστήρια πλήθος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και συνδικάτων της Αθήνας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα επίσης οι εργαζόμενοι θα έχουν συνάντηση με τη διοίκηση για το θέμα των 12 απολύσεων. Για την Τρίτη 19 του μήνα, έχει κηρυχτεί 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ