Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «MAS FASHION»
Αυτό κι αν είναι «35ωρο»...

Ακόμα μία απόδειξη για το πώς η εργοδοσία εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αυξάνει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της, εφαρμόζοντας πλήρως τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, έρχεται να προστεθεί, αυτή τη φορά με παράδειγμα την επιχείρηση έτοιμου ενδύματος «MAS FASHION» στη Δράμα. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, η εταιρία εκμεταλλευόμενη τους αντεργατικούς νόμους (2639/98 και 2874/00) με φασιστικό τρόπο επιβάλλει στις εργαζόμενες εργασία στο 1/3 των εργασιακών ημερών του χρόνου και μάλιστα με μείωση αποδοχών στο μεροκάματο!!!

Η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας την αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας, αναφέρει συγκεκριμένα ότι η επιχείρηση επιβάλλει το ανώτερο 110 ημέρες εργασίας το χρόνο!!! Αυτό, επιβάλλοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας με το τρομοκρατικό δίλημμα «ή υπογράφεις ή απολύεσαι», ενώ παράλληλα, όσες εργαζόμενες δεν υπογράφουν υποχρεώνονται και αυτές να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο, κατά παράβαση ακόμα και του αντεργατικού νόμου 2639.

Χαρακτηριστικό για το πώς η επιχείρηση θέλει να μετατρέψει σε λάστιχο τις εργάτριες, είναι ότι καθορίζει στις ατομικές συμβάσεις συγκεκριμένο αριθμό ημερών, ανάλογα με τις ανάγκες της που θα εργάζονται και μάλιστα «για όσο διάστημα υπάρχει όποια αναγκαία σε είδος και θέση για την απασχόλησή της εργασία». Ειδικότερα, ξεκινώντας το χρόνο από το Σεπτέμβρη, προβλέπει 5 ημέρες εργασίας, Οκτώβρη 7, Νοέμβρη 13, Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη 15, Μάρτη, Απρίλη, Μάη 10 και Ιούνη, Ιούλη 5 μέρες...

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η εργοδοσία έχει άμεσο συμπαραστάτη την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία μετέχει σαν συμβαλλόμενο μέλος στις ατομικές συμβάσεις. Ακόμα, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, ο οποίος κάλεσε τις εργαζόμενες να υπογράψουν την υποδουλωτική αυτή σύμβαση εργασίας αλλά και το εργοστασιακό σωματείο, το οποίο ουσιαστικά στηρίζει την εργοδοτική επίθεση.

Η Ομοσπονδία καλεί τις εργάτριες να αντισταθούν ενωμένες, παραμερίζοντας την τρομοκρατία. Να δημιουργήσουν Επιτροπή Αγώνα που θα μπει μπροστά, κόντρα στην υποταγμένη ηγεσία του σωματείου. Τέλος, καλεί όλους τους μαζικούς - κοινωνικούς φορείς της Δράμας να καταγγείλουν τη συγκεκριμένη εργοδοσία, να συμπαρασταθούν στις εργάτριες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ