Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
«Ηταν σαπάκι» κατέθεσε ο ελεγκτής

Συνταραχτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας αποτελεί αποκλειστικά και μόνο μια ακόμα πηγή κέρδους για τους εφοπλιστές σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ήρθαν χτες στο φως, πέμπτη μέρα της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που διεξάγεται στο Εφετείο Πειραιά με μοναδικό πλέον κατηγορούμενο τον γενικό διευθυντή του Νηογνώμονα Δ. Μελισσηνό. Τα στοιχεία κατατέθηκαν από τον επιθεωρητή του Νηογνώμονα κ. Παχή, που υπέγραψε τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, με τα οποία το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού με καλές καιρικές συνθήκες παρασέρνοντας στο βυθό 24 ναυτεργάτες.

Το πλοίο βούλιαξε, όταν οι λαμαρίνες του άνοιξαν σαν χαρτί από τη σαπίλα. Μάλιστα, άνοιξαν στο σημείο εκείνο, για το οποίο ο Γαλλικός Νηογνώμονας είχε εκδώσει μια σειρά παρατηρήσεις, απαιτώντας αυτές να αποκατασταθούν μέχρι τον Ιούνη 1994. Οι πλοιοκτήτες αδελφοί Ηλιόπουλοι δεν αποκαταστήσανε τις ζημιές εκτελώντας τις κατάλληλες επισκευές και όταν ο Γαλλικός Νηογνώμονας διέγραψε το πλοίο από τους καταλόγους του ως επικίνδυνο, αυτοί βρήκαν... στέγη στον Ελληνικό Νηογνώμονα. Ο επιθεωρητής, 4ος μάρτυρας της δίκης, σύμφωνα με την κατάθεσή του ήταν αυτός που στάλθηκε από τον Ελληνικό Νηογνώμονα να ελέγξει το πλοίο. Μετά τον έλεγχο που διενήργησε, αλλά και εξαιτίας των παρατηρήσεων του Γαλλικού Νηογνώμονα «αρνήθηκα - είπε- εγώ και ο προϊστάμενός μου να υπογράψουμε τα πιστοποιητικά. Τότε ο κ. Μελισσηνός μάς έδωσε εντολή να τα υπογράψουμε, λέγοντας ότι ο πλοιοκτήτης Αντώνης Ηλιόπουλος θα έφερνε χαρτί από το Γαλλικό Νηογνώμονα με τη διαγραφή των παρατηρήσεων»! Ο μάρτυρας έδωσε μάλιστα και μία εικόνα από το εργασιακό κλίμα που επικρατεί σε αυτή την εταιρία: «Ο κ. Μελισσηνός, για να μας πιέσει, μας έλεγε ότι αυτός είναι το αφεντικό, ότι γνωρίζει ακόμα και το χρώμα του εσώρουχου που φοράμε όλοι εκεί μέσα, ότι αυτός είναι ο βράχος και εμείς τα αβγά»!

Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα ο Δ. Μελισσηνός, αλλά και ο πλοιοκτήτης Α. Ηλιόπουλος είχαν καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση για το ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Με μία εξόφθαλμη, όμως, κυβερνητική παρέμβαση ο εφοπλιστής απαλλάχτηκε από το Εφετείο, ενώ για τον Ελληνικό Νηογνώμονα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε πρόσφατα - όταν η πρωτόδικη διαδικασία για το ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ήταν σε πλήρη εξέλιξη - να του αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του, εκχωρώντας του αρμοδιότητες του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων!

Προκαλεί ο Παπουτσής

Μνημόσυνο και τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Βασίλη Ραχούτη, του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του, όταν με αυτοθυσία προσπάθησε να σώσει συνανθρώπους του στο ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ», διοργανώνεται την Κυριακή στις 11.30 το πρωί στα Καμένα Βούρλα.

Ωστόσο, αισθήματα οργής προκαλεί η είδηση ότι στο μνημόσυνο θα τολμήσει να εμφανιστεί και ο εκ των πολιτικών και ηθικών αυτουργών του ναυαγίου υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής.

Ως προσπάθεια του υπουργού, αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες που τους βαραίνουν, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, την παρουσία του Χρ. Παπουτσή στην εκδήλωση.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ καταγγέλλει ακόμα, ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που τροφοδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία και προστατεύει τα υπερκέρδη της, εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία των κύριων ενόχων των ναυτικών ατυχημάτων. Τρανταχτό παράδειγμα, όπως σημειώνει, η πρόσφατη αθώωση του εφοπλιστή Ηλιόπουλου για το ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» με τους 24 νεκρούς ναυτεργάτες. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει η ΝΕ, η κυβέρνηση σέρνει στα δικαστήρια με κατασκευασμένες κατηγορίες συνδικαλιστές ναυτεργάτες και αντιμετωπίζει με ωμή βία τους αγώνες των ναυτεργατών που παλεύουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα και την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ