Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΕΥΗ
Κόντρα στο βάλτο της ταξικής συνεργασίας η διαδήλωση της Κυριακής

Συνέντευξη Τύπου χτες από την Οργανωτική Επιτροπή

Από την αναχώρηση των διαδηλωτών χτες από την Αθήνα
Από την αναχώρηση των διαδηλωτών χτες από την Αθήνα
Στην αρχή κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα. Λίγες μέρες πριν εμφανίστηκαν και οι πρώτες αφίσες στην πόλη. Στη Γενεύη γίνεται διαδήλωση την Κυριακή, όπου η παρουσία των ταξικών δυνάμεων θα γίνει αισθητή, σαν πέτρα που πέφτει στην ήρεμη λίμνη της ταξικής συνεργασίας, η οποία κυριαρχεί στις εργασίες της 89ης Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

«Την Κυριακή 17 Ιούνη διαδηλώνουμε και αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου», τόνισε ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ - το οποίο συνδιοργανώνει την κινητοποίηση - και της Οργανωτικής Επιτροπής της διαδήλωσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή, χτες στη Γενεύη.

Η διαδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί της Κυριακής και θα συμμετέχουν σ' αυτή εργαζόμενοι από Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία, Ελλάδα, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο του ΟΗΕ, εκεί όπου γίνονται και οι εργασίες της συνδιάσκεψης του ΔΓΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν για τη διαδήλωση και οι: Π. Πολυμενάκος από το ΠΑΜΕ, Χουσεΐν Αφγκάν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δημοκρατικών Εργαζομένων της Γερμανίας, Σαμπρί Τοπκτσού γραμματέας του Συνδικάτου Μεταφορών της Τουρκίας ΤΟΥΜ - ΙΖ και μέλος της ΤΟΥΡΚ - ΙΖ, Γιάννης Σκούλικας από την Οργανωτική Επιτροπή της διαδήλωσης.

Τα πούλμαν του ΠΑΜΕ, που μεταφέρουν 400 και πλέον διαδηλωτές από την Αθήνα - Ελληνες θα έρθουν ωστόσο και από άλλες χώρες - ξεκίνησαν από την Αθήνα χτες το πρωί και αναμένεται να φτάσουν στη Γενεύη σήμερα το βράδυ.

Η πραγματοποίηση της διαδήλωσης είχε αποφασιστεί από ταξικά συνδικάτα της Ευρώπης τον περασμένο χρόνο στη συνάντησή τους στην πόλη Ανεσί της Γαλλίας, όπου εκφράστηκε η μεγάλη ανάγκη πανευρωπαϊκού συντονισμού των ταξικών δυνάμεων. Ο Μπ. Βορτελίνος επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου: «Ζούμε σε μια Ευρώπη που οι άνεργοι συνάδελφοί μας ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια φτώχειας. Το 8ωρο και η πλήρης απασχόληση καταργούνται. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας χτυπιούνται. Μεγάλες δημόσιες και κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιούνται, η κοινωνική ασφάλιση βρίσκεται στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων».

Η άσχημη κατάσταση που συνεπάγεται αυτή η πραγματικότητα για την εργατική τάξη, σε συνδυασμό με την ιδεολογική επίθεση που έχει εξαπολύσει η άρχουσα τάξη, με στόχο την αλλοίωση της συνείδησης των εργαζομένων, όπως επισήμανε και ο συνδικαλιστής, μεγαλώνει τις ευθύνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη.

Το ερώτημα τι πρέπει να κάνει το κίνημα, έδωσε στον Μπ. Βορτελίνο την ευκαιρία να σημειώσει ότι «στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος συγκρούονται και αντιπαρατίθενται δύο γραμμές. Από τη μία η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και από την άλλη η γραμμή της ταξικής πάλης», για να προσθέσει: «Ετσι εκφράζεται και στην Ευρώπη από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και από μεγάλες εθνικές εργατικές οργανώσεις η γραμμή της συναίνεσης, καθώς αυτές οι οργανώσεις όχι μόνο αρνούνται να παίξουν το ρόλο τους, όχι μόνο δεν υποστηρίζουν τους εργαζόμενους, αλλά είναι και συνειδητά στρατευμένοι με τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, έχοντας αποδεχτεί την κεντρική λογική της ταξικής συνεργασίας, που είναι ο "κοινωνικός διάλογος". Δηλαδή υποστηρίζουν ότι εργάτες, άνεργοι, κυβερνήσεις και καπιταλιστές οφείλουμε από κοινού να βρούμε λύσεις για προβλήματα του καπιταλισμού».

Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι «το κίνημα που θέλουμε να εκφράσουμε εμείς είναι στρατευμένο στις αρχές της ταξικής πάλης, στις αρχές του αγώνα και της υπεράσπισης των λαϊκών εργατικών συμφερόντων».

Ολοι οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής της διαδήλωσης συμφώνησαν ότι υπάρχουν δυνάμεις, συνδικάτα και συνδικαλιστές, που στέκονται όρθιοι, που δεν είναι πουλημένοι, αποτελώντας την «ελπίδα για την αναζωογόνηση και αφύπνιση του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και την παγκοσμιοποίηση».

Στα πλαίσια αυτά θα γίνει και η αυριανή διαδήλωση, η οποία σηματοδοτεί μια νέα αγωνιστική πραγματικότητα, η οποία δε σταματά εδώ. Και υπάρχουν πράγματι δυνάμεις για αυτό, όπως εκείνες που χτες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βέρνη της Ελβετίας, ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα.

Ο Χ. Αφγκάν αναφέρθηκε στην επίθεση που πρόσφατα δέχτηκε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία και τόνισε ότι σκοπός της διαδήλωσης είναι η συστράτευση των εργαζομένων ενάντια στην επέκταση του κεφαλαίου, ενώ γίνεται έξω από τη διεθνή συνδιάσκεψη του ΔΓΕ για να καταγγελθεί ο ρόλος του στο πλαίσιο της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης όλων των συνδικάτων που θέλουν να συστρατευτούν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου.

Ο Π. Πολυμενάκος επισήμανε πως δεν πλήττονται μόνο πολιτικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και οι ίδιες οι ζωές των αγωνιστών από την επίθεση του κεφαλαίου. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι αγωνιστές στην Τουρκία, που η ζωή πολλών από αυτούς έχει χαθεί. Τόνισε ακόμη ότι πρώτιστο καθήκον των ταξικών συνδικαλιστών είναι η προάσπιση της ειρήνης και κατήγγειλε τις αιματηρές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια που συνεχίζονται και σήμερα.

Ο Σ. Τοπκτσού, εκφράζοντας τη συμφωνία του στην αναγκαιότητα ταξικής αλληλεγγύης και ενωμένου αγώνα εργαζομένων συνδικαλιστών και συνδικάτων, κατήγγειλε τη σκληρότητα με την οποία εκδηλώνεται η επίθεση του κεφαλαίου στην Τουρκία, στη βάση των κατευθύνσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια, στη χώρα του, να διαλυθεί η οργάνωση των εργαζομένων και τα υπάρχοντα συνδικάτα να χάσουν τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν.

Τέλος, ο Μπ. Βορτελίνος επισήμανε ότι άμεσο καθήκον είναι η ενίσχυση της ταξικής αλληλεγγύης σε διεθνές επίπεδο, ο αγώνας για την υπεράσπιση κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής ασφάλισης και των ευρωπαϊκών κατακτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ