ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Εκδικητική απόλυση της προέδρου επειδή μίλησε σε μαθητές για το Πολυτεχνείο!

Σωματεία και φορείς απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης. Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο φροντιστήριο «Πρωτοπορία» στη Νέα Ιωνία

«Δεν θα περάσει η απαράδεκτη εκδικητική απόλυση» δηλώνουν σωματεία και φορείς, καταδικάζοντας την προσπάθεια απόλυσης της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», Ελπίδας Νασιοπούλου, από το φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης «Πρωτοπορία» στη Ν. Ιωνία. Η εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συλλόγου δεν έχει αποδεχτεί την απόλυσή της και επιδιώκει να συνεχίσει κανονικά το μάθημά της.

Σήμερα, Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, ο «Βύρων», το ΠΑΜΕ, σωματεία εργαζομένων και φορείς της περιοχής καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριο (Μητροπολίτου Τιμοθέου 18, Νέα Ιωνία).

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, η δικαιολογία για την απόλυση είναι «συνδικαλιστική δράση σε μαθητές», καθώς τους μίλησε για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την αντίστοιχη αργία των φροντιστηρίων. «Το εξώδικο δε που της επιδόθηκε, κάνει απροσδιόριστα λόγο για καταχρηστική συμπεριφορά της συναδέλφου για την εν λόγω συζήτηση. Επιπλέον κατηγορείται πως μέσα στον Οκτώβρη έλειπε αδικαιολόγητα μια μέρα από την εργασία της ενώ εκείνη είχε πολύ υψηλό πυρετό και σαφώς είχε ενημερώσει για την απουσία της», σημειώνει μεταξύ άλλων ο «Βύρων». Το σωματείο ζητά παράλληλα να απαγορευτεί στα φροντιστήρια η αντιπαιδαγωγική πρακτική να συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με λήξη νωρίτερα από το τέλος του ακαδημαϊκού έτους. Ενα καθεστώς που, όπως τονίζει, γίνεται ασφυκτικό στον κλάδο, με τους εργαζόμενους υπό διαρκή απειλή να χάσουν τη δουλειά τους, αν δεν συμμορφωθούν με την πολιτική της επιχείρησης.

Την απαράδεκτη απόλυση καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας τα σωματεία να σταθούν στο πλευρό της εργαζόμενης και να πάρουν μέρος στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας.

«Πρόκειται για απροκάλυπτη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού τους έργου. Οι αιτιάσεις της εργοδοσίας χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της συναδέλφου ανάρμοστη, επειδή η τελευταία, μετά από την είδηση ότι το εν λόγω φροντιστήριο θα άνοιγε την 17η Νοέμβρη, εξήγησε στην εργοδοσία ότι η μέρα αυτή είναι αργία για την Εκπαίδευση και τα φροντιστήρια είναι κλειστά. Μίλησε στους μαθητές για το Πολυτεχνείο, τους εξήγησε γιατί γιορτάζεται κάθε χρόνο, γιατί είναι καθιερωμένη ως μέρα αργίας και εκδηλώσεων στα σχολεία. Η στάση της αυτή χαρακτηρίστηκε συνδικαλιστική δράση σε μαθητές και της ανακοινώθηκε απόλυση», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Την απόλυση έχουν καταγγείλει με ανακοινώσεις τους Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Χανίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (παράρτημα Νέας Ιωνίας), ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Νέας Ιωνίας, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας, η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων της Ν. Ιωνίας κ.ά.

ΠΑΜΑΚ
Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ καπηλεύεται τις ιδέες και τη δουλειά των φοιτητών!

Το έργο της Κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) παρουσίασε ως δικό της η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, προκαλώντας την αγανάκτηση φοιτητών του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, η Κοινότητα Ανοιχτού Λογισμικού του ΠΑΜΑΚ ανακοίνωσε την κυκλοφορία της εφαρμογής myUoM, η οποία αποτελεί Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα. Η εφαρμογή έχει κατασκευαστεί από την Ομάδα Ανοικτού Λογισμικού του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία απαρτίζεται από φοιτητές και φοιτήτριες, με σκοπό να βοηθήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Ιδρύματος στην καθημερινή αλληλεπίδρασή τους με το Πανεπιστήμιο.

Την ίδια μέρα η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, μέσω της ιστοσελίδας της, υποστήριξε ότι «το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υιοθετεί την πρόταση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και δημιουργεί την εφαρμογή "myUoM" (...) Αποδεικνύεται, λοιπόν, για άλλη μία φορά, πως η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ μέσα από υλοποιήσιμες προτάσεις και οδηγό τις ανάγκες των φοιτητών, βρίσκεται "εδώ για κάθε φοιτητή"». Την εφαρμογή ως «πρόταση της ΔΑΠ» διαφήμισαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, όπως και ο διευθυντής Θεσσαλονίκης της ΟΝΝΕΔ, Αλ. Μόσχος.

Αρκετοί ήταν οι φοιτητές του Ιδρύματος που έσπευσαν να καταγγείλουν την προσπάθεια καπήλευσης της κυβερνητικής παράταξης, με σχόλια όπως «εδώ για όλους τους φοιτητές, εκτός από αυτούς που έφτιαξαν την εφαρμογή που πλασάρετε σαν δικιά σας. Αίσχος», «Δεν είναι πρόταση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, είναι δουλειά και πρόταση άλλων φοιτητών που δεν έχουν καμιά σχέση με την παράταξη της ΔΑΠ» και «ντροπή σας που παίρνετε ιδέες και δουλειά άλλων, φοιτητών που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την παράταξή σας και τις παρουσιάζετε σαν δικές σας».

Κάπως έτσι θεωρεί η κυβερνητική παράταξη πως βρίσκεται «δίπλα στον φοιτητή», την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα στενάζουν από τα προβλήματα που προκαλεί η διαρκής υποχρηματοδότηση, με ενδεικτικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι ορισμένα μαθήματα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ, από το οποίο προέρχονται και αρκετά μέλη της ομάδας που ανέπτυξε την εφαρμογή, γίνονται στο γήπεδο μπάσκετ του Πανεπιστημίου, λόγω έλλειψης αιθουσών!

«Ξέραμε ότι στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που σχεδίασε η κυβέρνηση αυτόν τον ιδρώτα θα τον κλέβουν οι επιχειρήσεις αλλά τώρα μάθαμε ότι το κάνει απευθείας και η ΔΑΠ», σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στον Φοιτητικό Σύλλογο του ΠΑΜΑΚ, καλώντας τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στη ΔΑΠ, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για σύγχρονες σπουδές, ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
Διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων για τις πλημμύρες στις Εστίες

Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΙΠΑΕ Καβάλας για την εκρηκτική κατάσταση στις Φοιτητικές Εστίες της πόλης, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής, οι εστίες Φ1 και Φ2 όπως και ορισμένα δωμάτια πλημμύρισαν καθώς βούλωσαν οι σωληνώσεις, με αποτέλεσμα να γεμίσουν λύματα.

«Ενώ βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, που η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν θαύματα, που παράλληλα φτιάχνουν 500 κλίνες για ΝΑΤΟικούς φαντάρους στην Αλεξανδρούπολη σε μια βδομάδα, την ίδια στιγμή οι εστίες μας πρέπει να πλημμυρίζουν κάθε λίγο και λιγάκι, να μην μπορούμε να κάνουμε ένα μπάνιο με τον φόβο μήπως είναι βουλωμένη η αποχέτευση», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εστιαζόμενων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, της διοίκησης του Ιδρύματος, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για τη χρόνια υποχρηματοδότηση στα ιδρύματα και τη φοιτητική μέριμνα.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, οι υπεύθυνοι δήλωσαν «αναρμόδιοι» για τις εγκαταστάσεις των εστιών, «πετώντας» - όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές - το «μπαλάκι» των ευθυνών σε άλλες υπηρεσίες του Ιδρύματος. Στη συνέχεια οι φοιτητές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας και στην Τεχνική Υπηρεσία, όπου η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και προσωπικού.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει τη δίωξη εκπαιδευτικού επειδή συμμετέχει στην απεργία του σωματείου του

Την παραπομπή στο πειθαρχικό του διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Πειραιά, ο οποίος επειδή συμμετέχει στην απεργία - αποχή από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, δεν όρισε μέντορες και συντονιστές, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά, καλώντας να ξεσηκωθεί κύμα συμπαράστασης στον εκπαιδευτικό, που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος.

Οπως εξηγεί η ΕΛΜΕ, «ο συνάδελφος διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Πειραιά κλήθηκε από τον ΔΙΔΕ Πειραιά να δώσει "εξηγήσεις" για το γεγονός πως δεν όρισε μέντορες και συντονιστές. Ο διευθυντής του σχολείου απάντησε, δηλώνοντας πως συμμετέχει στην απεργία - αποχή που κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά, από κοινού με τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του σχολείου. Με βάση αυτό, ο διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά "φρονεί" πως πρέπει να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο! Χωρίς καν η απεργία που κήρυξε η ΕΛΜΕ να έχει προσβληθεί σε κάποιο δικαστήριο, όπως έκανε το ΥΠΑΙΘ ενάντια στην αντίστοιχη απόφαση της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ουσιαστικά, ο διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά προχωρά ένα βήμα παρακάτω, σε σχέση με την υπουργό Παιδείας. Επιδιώκει την ποινικοποίηση της συμμετοχής μέλους σωματείου σε νόμιμα προκηρυγμένη απεργία! Αποτελεί πολύ σοβαρή, πρωτοφανή, επικίνδυνη εξέλιξη, που πρέπει να πάρει αποφασιστική, μαζική απάντηση!», καλεί η ΕΛΜΕ.

Παράλληλα σημειώνει ότι πρόκειται για ενέργεια που «βάζει στο στόχαστρο το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, το ίδιο το δικαίωμα των Πρωτοβάθμιων Σωματείων να την κηρύσσουν», ενώ εκτιμά ότι «δεν πρόκειται για τυχαία ή απερίσκεπτη ενέργεια, αλλά απόφαση της ΔΙΔΕ Πειραιά, που λήφθηκε από κοινού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ» και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία.

Η ΕΛΜΕ προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα για το θέμα και καλεί τα σωματεία με ψηφίσματα και δράσεις τους να σταθούν ασπίδα στον διωκόμενο εκπαιδευτικό, ασπίδα ενάντια στην προσπάθεια τρομοκράτησης και χτυπήματος του δικαιώματος της απεργίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων

Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων που αποφάσισε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Συνεχίζοντας τον αγώνα τους, σήμερα, μαζί με εκπαιδευτικούς της Δ' ΕΛΜΕ και γονείς προγραμματίζουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στη 1.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στο μεταξύ, την διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι «απείλησε με πειθαρχικό έλεγχο τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε νόμιμα προκηρυγμένη διευκολυντική στάση εργασίας, σε παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούσε τις αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων τις οποίες διέταξε ενώ ήδη μπαίνουμε στον τρίτο μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση με πανεπιστημιακούς στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση - συζήτηση με πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ, με θέμα «Πολιτικές Εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους στα ΑΕΙ», πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Παρασκευή 25 Νοέμβρη.

Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ στις 3 μ.μ. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ