ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Παρεμβάσεις για την ανάκληση της απαράδεκτης απόλυσης

Με νέα κινητοποίηση, σήμερα στις 3 το μεσημέρι, στη Νέα Ιωνία, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» συνεχίζει να διεκδικεί να παρθεί πίσω η απόλυση της προέδρου του. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο ύψος της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας.

Η κινητοποίηση και άλλοι σταθμοί στη δράση του Συλλόγου αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση που έγινε την Κυριακή με αυξημένη συμμετοχή και σε δυναμικό κλίμα. «Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε τη φωνή του εκπαιδευτικού στα φροντιστήρια! Δυναμώνουμε το σωματείο μας, υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας απέναντι στην εργοδοσία. Ξεκινάμε νέα καμπάνια εγγραφών στο σωματείο. Κλιμακώνουμε τη δράση μας», σημειώνει ο «Βύρων».

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Να επαναπροσληφθεί η πρόεδρος του «Βύρωνα» και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας. Οπως σημειώνεται, η απόλυσή της έγινε επειδή μίλησε στους μαθητές της για την επέτειο του Πολυτεχνείου και «τόλμησε» να υπενθυμίσει στην εργοδοσία ότι η 17η Νοέμβρη είναι αργία για τα φροντιστήρια και «συνιστά συνδικαλιστική δίωξη και μάλιστα για έναν λόγο που έχει να κάνει με την ελευθερία έκφρασης και την αυτονομία του εκπαιδευτικού».

«Είναι πολλά τα περιστατικά που καταγγέλλονται στα πρωτοβάθμια σωματεία, κατά τα οποία οι εργοδότες καταστρατηγούν τις αργίες, δεν δηλώνουν ώρες εργασίας, δεν αποδίδουν Δώρα και επιδόματα στους εργαζόμενους του κλάδου. Πρόσφατα γενικεύεται η μέθοδος των μηνιαίων ή τρίμηνων συμβάσεων, προκειμένου να έχουν οι εργοδότες τη δυνατότητα να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους εργαζόμενους. Να φοβούνται οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που απορρέουν από την εκπαιδευτική τους ιδιότητα, όπως η αυτονομία κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου. Οι μηνιαίες ή τρίμηνες συμβάσεις οδηγούν πολλούς εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά, όπου είναι δύσκολο να καλύψουν τις χαμένες ώρες και συνεπώς το χαμένο εισόδημά τους. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι ότι βλάπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Γ. Δελής, Χρ. Κατσώτης, Λ. Κανέλλη, Διαμ. Μανωλάκου και Θ. Παφίλης, καλώντας την υπουργό να απαντήσει ποιες ενέργειες θα γίνουν για να επιστρέψει στην εργασία η πρόεδρος του Σωματείου, να καταργηθούν οι συμβάσεις που λήγουν πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς και να σταματήσει η υποδηλωμένη εργασία, να εξασφαλιστεί η ελευθερία του λόγου των εκπαιδευτικών και να διασφαλιστεί η απόδοση των Δώρων και των επιδομάτων στον κλάδο.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απέσπασε δεσμεύσεις μετά από συλλογικές κινητοποιήσεις

Ο αποφασιστικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να δικαιώσει τους εργαζόμενους, όπως αποδεικνύεται από τις κατακτήσεις που είχε η ΕΛΜΕ Πειραιά τις προηγούμενες μέρες σε δυο διαφορετικά μέτωπα:

Η ΕΛΜΕ απόσπασε δέσμευση από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ότι δεν θα προχωρήσουν διώξεις και θα μπουν στο αρχείο οι δυο κλήσεις προς μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ και πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να απαλλαγούν από την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι διευθυντές που συμμετέχουν στην απεργία - αποχή του σωματείου.

Η ΕΛΜΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, στη συλλογή υπογραφών ενάντια στις διώξεις και τα δεκάδες σωματεία και φορείς που έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ ιδιαίτερα χαιρετίζει τους γονείς του 8ου Γυμνασίου Πειραιά και του 3ου Γυμνασίου Περάματος, τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους με πολύμορφους τρόπους. «Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι το πιο δυνατό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη και το δίκιο μας! Με ενότητα και καθημερινό αγώνα κατακτούμε τα δικαιώματά μας», σημειώνει η ΕΛΜΕ. Ταυτόχρονα, καλεί σε νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 9/12, στις 14.30, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15-17, Αμπελόκηποι), όπου εδρεύει και το Πειθαρχικό Συμβούλιο, προκειμένου να επικυρώσει τη δέσμευση για παύση της δίωξης των δύο διευθυντών.

Παράλληλα, μέσα από τις κινητοποιήσεις της η ΕΛΜΕ Πειραιά κατάφερε να συνεχίσει να ισχύει η έκπτωση του 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυτοκινήτων και δικύκλων, της γραμμής Πέραμα - Σαλαμίνα, για τους εκπαιδευτικούς της Σαλαμίνας που αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται από και προς το νησί καθημερινά. Η νέα κοινοπραξία που ανέλαβε τη γραμμή είχε κόψει την έκπτωση που ίσχυε για τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ, δέχτηκε να την επαναφέρει, καθώς και να εξετάσει τα αιτήματα της ΕΛΜΕ για έκπτωση και στους πεζούς εκπαιδευτικούς και στα σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές, ώστε να μειωθεί το κόστος των σχολικών εκδρομών - επισκέψεων για τις οικογένειες.

ΣΕΡΡΕΣ
Συνεχίζονται οι έρευνες για την έκρηξη και τον θάνατο του μικρού μαθητή

Ελεύθεροι, με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη σε λεβητοστάσιο, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας και στοίχισε τη ζωή στον 11χρονο Βασίλη.

Τα δύο άτομα που συνελήφθησαν, ο 52χρονος εργολάβος που ανέλαβε τη μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας και ο 43χρονος ηλεκτρολόγος, κλήθηκαν να απολογηθούν προανακριτικά και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και έκρηξη από αμέλεια.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών θα αποφανθεί για τις ποινικές τους ευθύνες, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα των ειδικών και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται στον φάκελο της δικογραφίας να προστεθούν κι άλλα πρόσωπα.

Η οικογένεια του 11χρονου έχει ορίσει τεχνικό σύμβουλο.

Στο βαρύ κλίμα που επικρατεί και στο αίτημα των γονέων και των φορέων του λαού για ασφαλή σχολεία, το ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), συνεχίζοντας το «μπαλάκι» ευθυνών, επιχειρεί με ανακοίνωσή του να «απαλύνει» τις ευθύνες των δήμων. Μάλιστα, ιδιαίτερα για τον δήμο Σερρών σημειώνει: «Αναγνωρίζουμε τις διαρκείς προσπάθειες του δημάρχου Σερρών σε ένα δύσκολο περιβάλλον να αναβαθμίσει και να συντηρήσει τις εκπαιδευτικές δομές στο δήμο του και είμαστε στο πλευρό του για τη διερεύνηση σε όλα τα επίπεδα της τραγικής υπόθεσης».

Απαίτηση για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών (μέλος της ΟΓΕ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το έγκλημα που, όπως αναφέρει, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και της πολιτικής «που πέρασε την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων στους δήμους περικόπτοντας τη χρηματοδότησή τους». Επίσης αναδεικνύει «τις ευθύνες των δημοτικών αρχών που παίζουν τον ρόλο Πόντιου Πιλάτου, χωρίς να διεκδικούν από το κράτος όσα έχουν ανάγκη τα σχολεία για τη λειτουργία τους».

«Δεν ανεχόμαστε σήμερα, τον 21ο αιώνα να μην έχουν τα παιδιά μας σύγχρονα, επαρκή, ασφαλή σχολεία. Αποκλειστική υποχρέωση του κράτους είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της υποστήριξης, του ελέγχου της λειτουργίας των σχολείων και όχι η ανάθεση σε χορηγούς ή ιδιώτες (...) Η συνείδηση του κόσμου δεν θα απαλλάξει τους πραγματικά υπεύθυνους, που είναι αυτοί που εφαρμόζουν την πολιτική που λογαριάζει ως "κόστος" τις ανάγκες των παιδιών μας και ως "όφελος" για τους επιχειρηματίες», σημειώνει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απεργιακή κινητοποίηση για στήριξη του σχολείου - δουλειά με αξιοπρέπεια

Με απεργία και συλλαλητήρια στις 15 Δεκέμβρη οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διεκδικούν δουλειά και μισθό με αξιοπρέπεια και ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου. Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει για εκείνη τη μέρα 24ωρη απεργία. Τρίωρη στάση εργασίας με δυνατότητα κήρυξης επιπλέον τρίωρης από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε η ΔΟΕ.

Στην Αθήνα, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ καλούν σε συλλαλητήριο με συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν λεφτά για την Παιδεία, για σύγχρονες ασφαλείς υποδομές, ενάντια στη σημερινή κατάσταση των σχολείων, ένα ζήτημα που προβάλλει επιτακτικά και ήρθε με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα μετά τον θάνατο του μικρού μαθητή στην αυλή του σχολείου του στις Σέρρες. Διεκδικούν να μπει τέρμα στη φοροληστεία, άμεσα να καταβληθεί Δώρο Χριστουγέννων, να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς. Να μπει τέρμα στην ομηρία και να μονιμοποιηθούν οι νεοδιόριστοι χωρίς άλλα εμπόδια. Να εξισωθεί το ωράριο των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων σχολείων με αυτό των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνεχίζουν τον αγώνα για κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κατηγοριοποίησης των σχολείων. Τα παραπάνω αποτυπώνονται σε καλέσματα ΕΛΜΕ και Συλλόγων για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ