ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο και μεταξύ Ρωσίας - Ιαπωνίας

Σε εκδήλωση για τις διαφιλονικούμενες νήσους στον βόρειο Ειρηνικό έγινε αναφορά σε ρωσική «παράνομη κατοχή», μετά από πολλά χρόνια

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαιώνει και το «θερμόμετρο» που ανεβαίνει στις σχέσεις Ρωσίας - Ιαπωνίας, που μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται και τη μεταξύ τους συνθήκη ειρήνης (τυπικά η εμπόλεμη κατάσταση δεν έχει λήξει για αυτές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Προχτές, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε το Τόκιο για εκδηλώσεις που έγιναν πρόσφατα στην Ιαπωνία ενάντια στη «ρωσική κατοχή» των Βόρειων Εδαφών, όπως αποκαλούνται στην Ιαπωνία νησίδες για τις οποίες οι δύο χώρες ακόμα διαφιλονικούν, στα ανατολικά της ρωσικής νήσου Σαχαλίνη, του βόρειου Ειρηνικού. Η Ζαχάροβα έκανε λόγο για εκδήλωση που φέτος «σημαδεύτηκε από ιδιαιτέρως έντονη ρωσοφοβία» και συνέδεσε Ιάπωνες αξιωματούχους με «αήθεις επιθέσεις», επιμένοντας να μιλά για «αβάσιμες εδαφικές διεκδικήσεις για τις Κουρίλες Νήσους».

Στην εν λόγω εκδήλωση υιοθετήθηκε Δήλωση που ανέφερε πως «είναι εντελώς απαράδεκτο να μην έχουν επιστραφεί ακόμη τα Βόρεια Εδάφη μετά την παράνομη κατοχή τους», με χρήση της φράσης «παράνομη κατοχή» μετά από πάρα πολλά χρόνια. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Στο μεταξύ, χτες η ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei Asia» μετέδωσε ότι το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερής συνεργασίας του και με ασιατικές δυνάμεις, μελετά (ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής, του Ιούνη, στη Λιθουανία) την έκδοση Κοινής Ανακοίνωσης με Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, που θα επισημαίνει την κοινή «αλληλεγγύη» αλλά και «εναντίωση» τόσο απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι ηγέτες των χωρών αυτών είχαν προσκληθεί στη Σύνοδο της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας.

Πάντως, την πορεία σύσφιξης των δεσμών του ΝΑΤΟ με τις παραπάνω δυνάμεις μελετά στενά και το Πεκίνο, που φυσικά επεξεργάζεται τη δική του προσπάθεια ενίσχυσης συνεργασιών και την προσπάθεια «αποκατάστασης» σχέσεων, μέσα και από οικονομικά κίνητρα (βλέπε απόπειρες επαναπροσέγγισης με την Αυστραλία).

Ετοιμες για «αμοιβαία άμυνα» οι ΗΠΑ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα αντανακλαστικά της αμερικανικής πλευράς και στο πρόσφατο, νέο «επεισόδιο» στις 6/2 μεταξύ κινεζικής και φιλιππινέζικης ακτοφυλακής είναι ενδεικτικά.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Κίνα για «επικίνδυνη επιχειρησιακή συμπεριφορά» που «απειλεί άμεσα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, παραβιάζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπως την εγγυάται το Διεθνές Δίκαιο, και υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Πρόσθεσε δε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των Φιλιππινέζων συμμάχων τους για την τήρηση της διεθνούς θαλάσσιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες και επιβεβαιώνουν ότι μια ένοπλη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις, σε πλοία ή σε αεροσκάφη των Φιλιππίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ακτοφυλακής, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα ενεργοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Συνθήκη Αμοιβαίας Αμυνας ΗΠΑ - Φιλιππίνων του 1951».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη Μανίλα κινεζικό σκάφος χρησιμοποίησε συσκευές λέιζερ εναντίον φιλιππινέζικου πλοίου, προκαλώντας προσωρινή τύφλωση του πληρώματος, εν μέσω αποστολής ανεφοδιασμού στρατιωτών σε ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα. Η φιλιππινέζικη πλευρά κατηγόρησε το Πεκίνο για «επιθετικές ενέργειες» που προκαλούν «ενόχληση» αλλά και «απογοήτευση».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ κατά των εποικισμών

Σχέδιο απόφασης με το οποίο απαιτείται ο άμεσος τερματισμός κάθε εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μελετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν τεθεί σε ψηφοφορία, πιθανώς στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι «η εγκατάσταση οικισμών στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Καταδικάζει εξάλλου κάθε προσάρτηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων και μέτρων των αρχών του Ισραήλ για τους οικισμούς.

Την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου νομιμοποίησε έξι εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, επιβεβαιώνοντας την έναρξη διαδικασιών για την ανέγερση 10.000 νέων κατοικιών. Οι ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, που έγιναν παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ώθησαν τον τελευταίο να δηλώσει ξανά «βαθιά ανήσυχος».

Το 2016 είχε εκδοθεί η πιο πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία αξίωνε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό στα Κατεχόμενα. Η απόφαση είχε εκδοθεί μετά την ασυνήθιστη επιλογή των ΗΠΑ (επί Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) να απόσχουν από την ψηφοφορία.

Νόμος για αφαίρεση υπηκοότητας και απελάσεις

Το βράδυ της Τετάρτης η Κνέσετ ενέκρινε νομοσχέδιο με 94 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά που αφαιρεί από τους Αραβες πολίτες του Ισραήλ την υπηκοότητα και δρομολογείται η άμεση απέλασή τους στην κατεχόμενη Οχθη σε περίπτωση που καταδικαστούν «για εθνικιστικές επιθέσεις σε βάρος άλλων Ισραηλινών πολιτών». Η απέλασή τους δρομολογείται επίσης και στην περίπτωση που γίνουν δεκτά επιδόματα της Παλαιστινιακής Αρχής για μέλη της οικογένειας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον του στρατού ή εποίκων.

Χτες πάντως ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ προειδοποίησε τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ότι η κλιμάκωση της βίας αστυνομικών και στρατού σε βάρος Αράβων παλαιστινιακής καταγωγής πολιτών του Ισραήλ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα και σε «περαιτέρω αύξηση ή γενίκευση της βίας».

Ο Μπεν Γκβιρ εδώ και βδομάδες προσπαθεί να κάνει όσο πιο δύσκολη γίνεται τη ζωή για τους πάνω από 10.000 Αραβες παλαιστινιακής καταγωγής κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε «προληπτικές» συλλήψεις άνω των 100 ατόμων, σε αυστηρά πρόστιμα για τροχαίες ή άλλες προσχηματικές παραβάσεις καθώς και σε κατεδαφίσεις κτιρίων γιατί οικοδομήθηκαν δίχως άδεια. Επίσης έκλεισε ακόμη και τους φούρνους που λειτουργούσαν στις φυλακές όπου κρατούνται χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να τους τιμωρήσει.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Βυθίζεται στη φτώχεια ο λαός

Επιδεινώνεται ραγδαία η ζωή των λαϊκών στρωμάτων στον Λίβανο, όπου κλιμακώνεται η καπιταλιστική κρίση. Δεκάδες διαδηλωτές έσπασαν τις βιτρίνες τραπεζών στη Βηρυτό και άναψαν πύρινα οδοφράγματα έξω από αυτές, ενώ έκλεισαν και δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους άτυπους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις αναλήψεις μετρητών, καθώς και για τη ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας. Είχε προηγηθεί η απαγγελία κατηγοριών κατά του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Audi Bank για ξέπλυμα χρήματος, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς αξιωματούχων.

Από το 2019, όταν κατέρρευσε ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας, η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 98% της αξίας της. Χτες η ισοτιμία ήταν περίπου 80.000 λίρες προς ένα δολάριο, ενώ πριν δυο μέρες ήταν 70.000 λίρες προς ένα δολάριο.

Ηδη περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Από το 2021 οι λιβανέζικες αρχές έχουν καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα, όπως το αλεύρι και τα φάρμακα.

Την ίδια ώρα ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της σιιτικής πολιτικοστρατιωτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», σε χτεσινοβραδινό τηλεοπτικό του διάγγελμα προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν τα σχέδιά τους «για περαιτέρω βύθιση του Λιβάνου στο χάος». Τόνισε πως η οργάνωσή του δεν θα κάτσει να βλέπει την κατάσταση με σταυρωμένα χέρια αλλά «θα απλώσει το χέρι» για να νιώσουν και οι ΗΠΑ πόνο, «ακόμα κι αν το κόστος είναι ένας πόλεμος με το αγαπημένο σας Ισραήλ».

Προειδοποίησε επίσης για πιθανά χτυπήματα της «Χεζμπολάχ» σε ισραηλινές εγκαταστάσεις γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση που συνεχιστούν, όπως τόνισε, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία στησίματος υποδομών και πλατφορμών για την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στην ΑΟΖ του Λιβάνου, μετά την περσινή έμμεση συμφωνία που έκαναν οι δύο χώρες - με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ - ώστε να διευθετήσουν διμερείς θαλάσσιες διαφορές.

ΠΕΡΟΥ
Μήνυση κατά της Προέδρου για δολοφονίες διαδηλωτών

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητοι δικηγόροι μήνυσαν την Πρόεδρο του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, καθώς και υπουργούς της κυβέρνησής της και τους αρχηγούς της αστυνομίας για τον θάνατο 6 διαδηλωτών κατά τις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη στην περιοχή Απουριμάκ.

Οι κατηγορίες υποδηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της ανάληψης της εξουσίας από την Μπολουάρτε, έως τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε, οι οποίες διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 Δεκέμβρη, στην εν λόγω επαρχία αναφέρθηκαν έξι νεκροί διαδηλωτές, 83 τραυματίες και δεκάδες κρατούμενοι και βασανισθέντες στα χέρια αστυνομικών. Από τους νεκρούς, 5 έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες πυροβόλου όπλου. Η κατηγορία, που παραδόθηκε στην Εισαγγελία, περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, ενοχοποιητικά έγγραφα και μαρτυρίες θυμάτων.

Αυτές οι ενδείξεις προστίθενται στις έρευνες για τον θάνατο 8 διαδηλωτών στο νότιο τμήμα του Ayacucho, κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων στις 15 Δεκέμβρη.

Εως τώρα, συνολικά σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των δολοφονημένων διαδηλωτών ξεπερνάει τους 60 και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και συλληφθέντες, ενώ παρά την καταστολή οι λαϊκές οργανώσεις συνεχίζουν τον αγώνα για την παραίτηση της κυβέρνησης, τη διάλυση της Βουλής, νέες εκλογές και Συντακτική Συνέλευση.

Από την πλευρά της, χτες, η Πρόεδρος είχε συναντήσεις με πολιτικούς όπως με την Κίκο Φουτζιμόρι, επικεφαλής της ακροδεξιάς «Λαϊκής Δύναμης», κόρης του δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, την πρόεδρο του δεξιού κόμματος «Είμαστε το Περού», Πατρίσια Λι. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν τα σοσιαλδημοκρατικά «Ελεύθερο Περού» του Π. Καστίγιο (όπου επίσης ήταν και η Μπολουάρτε), «Μαζί για το Περού» και «Δημοκρατική Αλλαγή» θα συναντηθούν με την Πρόεδρο.

ΚΙΝΑ - ΙΡΑΝ
Ζητούν άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραΐμ Ραϊσί ζήτησαν να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, θεωρώντας το απαραίτητο για τη συνέχιση των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που έχουν περιέλθει σε τέλμα, ενώ στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για την πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών.

«Ολες οι σχετικές κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν πλήρως, με τρόπο που μπορεί να επιβεβαιωθεί, προκειμένου να προωθηθεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή» της συμφωνίας, δήλωσαν οι δύο ηγέτες σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία. Ο Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε επίσης επίσημη πρόσκληση του Εμπραχίμ Ραϊσί να επισκεφθεί το Ιράν.

Την Τρίτη ο Σι δήλωσε στον Ραϊσί ότι η Κίνα θα «συμμετάσχει εποικοδομητικά» στις συνομιλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή του προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του Ιράν.

Στην κοινή τους δήλωση επισημαίνεται επίσης πως «η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητάς του».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της τριήμερης επίσκεψης στην Κίνα ο Ραϊσί τόνισε, επιστρέφοντας χτες στην Τεχεράνη, πως υπογράφηκαν 20 συμφωνίες συνεργασίας. Ζήτησε επίσης περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε εμπόριο, οικονομία, Ενέργεια, επιστήμες και τεχνολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ