Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΡΑΝ
Ζητούν άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραΐμ Ραϊσί ζήτησαν να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, θεωρώντας το απαραίτητο για τη συνέχιση των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που έχουν περιέλθει σε τέλμα, ενώ στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για την πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών.

«Ολες οι σχετικές κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν πλήρως, με τρόπο που μπορεί να επιβεβαιωθεί, προκειμένου να προωθηθεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή» της συμφωνίας, δήλωσαν οι δύο ηγέτες σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία. Ο Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε επίσης επίσημη πρόσκληση του Εμπραχίμ Ραϊσί να επισκεφθεί το Ιράν.

Την Τρίτη ο Σι δήλωσε στον Ραϊσί ότι η Κίνα θα «συμμετάσχει εποικοδομητικά» στις συνομιλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή του προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του Ιράν.

Στην κοινή τους δήλωση επισημαίνεται επίσης πως «η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητάς του».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της τριήμερης επίσκεψης στην Κίνα ο Ραϊσί τόνισε, επιστρέφοντας χτες στην Τεχεράνη, πως υπογράφηκαν 20 συμφωνίες συνεργασίας. Ζήτησε επίσης περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε εμπόριο, οικονομία, Ενέργεια, επιστήμες και τεχνολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ