Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Ξεκινά σήμερα η Διεθνής Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο των ομιλιών και των διμερών συναντήσεων, ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή η 59η Διεθνής Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το αποκαλούμενο και «Νταβός της Αμυνας».

Μιλώντας στην «Deutsche Welle» ο Κρίστοφ Χόισγκε, ο νέος επικεφαλής της Διάσκεψης, επί σειρά ετών μόνιμος επιτετραμμένος της Γερμανίας στον ΟΗΕ και σύμβουλος της Αγκ. Μέρκελ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε στα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης Ασφαλείας (Munich Security Report) που δημοσιεύονται κάθε χρόνο λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης.

«Πρώτον, η Ουκρανία είναι αποφασισμένη, οι Ουκρανοί είναι ακλόνητοι, θέλουν να δώσουν τη μάχη. Το 89% των Ουκρανών δηλώνει πως θα συνεχίσει τη μάχη, ακόμη και αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα», αναφέρει. «Οσον αφορά τις άλλες χώρες, ναι, υπάρχουν ενδείξεις κόπωσης, αλλά αυτό είναι και μία έκκληση για πιο ισχυρή ηγεσία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, εάν ο Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο, δεν θα αρκεστεί στην Ουκρανία. Η Μολδαβία θα είναι ο επόμενος στόχος, ενώ και οι χώρες της Βαλτικής ανησυχούν για πιθανή ρωσική επίθεση».

Στο μεταξύ, ο Χόισγκε εμφανίστηκε να υποστηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και βαρέων όπλων, ενώ επέκρινε τη στάση ουδετερότητας που τηρούν χώρες όπως η Ελβετία.

«Αντί να προβάλλουμε κόκκινες γραμμές, πρέπει να δούμε τι χρειάζεται η Ουκρανία, τι μας λέει ο Πρόεδρος Ζελένσκι», υποστηρίζει. «Οι στρατιωτικοί λένε ότι σε έναν τέτοιο πόλεμο χρειάζεται ένας συνδυασμός όπλων. Χρειάζεσαι τεθωρακισμένα, πυροβολικό, αλλά μπορεί να χρειάζεσαι και μαχητικά αεροσκάφη. Θεωρώ ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί με στρατιωτικά κριτήρια», επισήμανε.

Στο Μόναχο αναμένεται να παραβρεθούν 83 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, ηγέτες, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κ.ά.

Παραδοσιακά συμμετέχουν και εκατοντάδες εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, στρατιωτικοί αναλυτές, μέλη ΜΚΟ κ.ά. Η ηγεσία της Ρωσίας δεν έχει προσκληθεί, αλλά προσκλήθηκαν μέλη της «κοινωνίας των πολιτών».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά της Διάσκεψης, ενώ η Κίνα στέλνει στο Μόναχο τον Γουάνγκ Γι, υπεύθυνο του κυβερνώντος κόμματος για την εξωτερική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ